Rólunk

Főoldal
Legfrissebb cikkek

Bozótmíves alapfelszerelés II/2.

Az előző rész folytatásában a szabad ég alatt éjszakázás két legfontosabb kellékének kivesézésével zárul az alapfelszerelés témaköre.


Emlékeztetőül: Alap felszerelés (Gyakorlás, táborozással)

 • Induló felszerelés
 • Fejlámpa
 • Összecsukható fűrész
 • Balta, fokosbalta, fokos
 • Zsebfenő, fenőkő, élező
 • Elsősegély készlet
 • EÜ csomag
 • Derékalj
 • Hálózsák


000_3.jpg

Alapfelszerelés


Derékalj


Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát. A szabad ég alatt ez különösen igaz. A kinti alvást amúgy is szokni kell, így egy jó derékalj segít lerövidíteni a megszokás idejét, ezenkívül hozzájárul az oly fontos pihentető alváshoz.


De milyen is a jó derékalj?
- Jó hőszigetelő
- Kényelmes
- Egyszerű a használata
- Könnyű
- Kevéssé érzékeny a sérülésekre
- Olcsó


Olyan derékaljjal, ami valamennyi felsorolt kritériumot teljesítette volna nem találkoztam, de vannak a problémára kompromisszumos megoldások. Mindössze az a kérdés ki, miben köt kompromisszumot.


Műanyag hab derékaljak (MH): Könnyűek, a használatuk egyszerű, az esetleges sérülések nem befolyásolják használatukat és olcsók. DE a testsúlyunk alatt megrogyott habszerkezeten nem kényelmes a fekvés (Sajnos ez már az első éjszakán bekövetkezik.). A helyenként vállunkkal, csípőnkkel, hátunkkal stb. erősen benyomott pontokon létrejövő hőhidak aztán szépen felvezetik a föld hűvösét is, ami nem a legjobb a hőszigetelés szempontjából.


Műanyag hab derékaljak, hővisszaverő bevonattal (MHB): Ugyanaz igaz rájuk nézve, mint a műanyag hab derékaljakra, annyi kiegészítéssel, hogy a hővisszaverő bevonat az ember farából előtörő babkonzerv-szonátán kívül semmit sem képes visszaverni, nemhogy a testhőt.


Önfelfújó derékaljak (ÖF): Kielégítő működésükhöz elengedhetetlen, hogy miután a matrac megtelt levegővel, szabad tüdővel még bele kell fújni annyit, amennyit csak enged. Leengedéskor, a lehető legkisebb csomagolási méret elérése érdekében inverz a helyzet. Miután a derékalj kifújta magát, lassan feltekerve minél több levegőt ki kell préselni belőle.001_1.jpg

Önfelfújó derékalj a JYSK-ből


Tipp: Ha az összetekert derékaljból ugyancsak szabad tüdővel kiszívunk annyi levegőt, amennyit csak bírunk, tovább csökkenthetjük a csomagolási méretet.


Tipp: Az önfelfújó derékaljak 3 cm-es vastagságnál már jó hőszigeteléssel bírnak és kényelmesek.


Nem a legegyszerűbb kezelésükön túl, említést kell tenni előzőekhez viszonyítva magas vételárukról (6 ezer forinttól felfele) és fizikai behatásokra (defekt) való érzékenységükről.   


Felfújható derékaljak (FF): Ezek leginkább a hagyományos felfújható strand matracokkal mutatnak rendszertani rokonságot. Kis tömeg és egyszerű kezelhetőség mellett, hőszigetelés és kényelem tekintetében ugyanazt produkálják, mint az önfelfújó konkurensek.


Fizikai sérülésre érzékenyek, defekttűrésük szintén alacsony, vételárukkal ellentétben, amely az önfelfújó matracokéval azonos szinten mozog.  


Külön kiemelendő velük kapcsolatban a gyárilag kis csomagolási méret, amivel előzi az eddig említett típusokat.


Tipp: A fizikai behatásokra kényes derékaljaknak érdemes vastag szövetből tokot készíteni/készíttetni.


Katonai célokra, feltehetőleg a tömeg- és helytakarékosság okán, gyártanak olyan rövidített derékaljakat, amelyek kb. fejtől térdig érnek. Megtévesztő lehet esetleges alacsony áruk, de nem érdemes őket megvásárolni, mert használatuk során az egyik legfázékonyabb testrészt (láb/lábfej) nem szigeteli semmi a földtől.


A jobb áttekinthetőség érdekében az alábbi táblázat összefoglalja az egyes típusokra jellemző (+) és nem jellemző (-) paramétereket. 


Hőszigetelés

Kényelem

Kis tömeg

Egyszerű

Érzékeny

Olcsó

MH

-

-

+

+

+

+

MHB

-

-

+

+

+

+

ÖF

+

+

-

-

-

-

FF

+

+

+

+

-

-


A kezdeti időkben átforgolódott, nem túl jól sikerült éjszakáim tapasztalataira hivatkozva, az önfelfújó vagy felfújható derékaljakat tartom érdemesnek megvásárlásra, még viszonylag magas vételáruk dacára is.


Hálózsák


A pihentető alvás másik fontos kelléke, a hálózsák. Hogy ne legyen egyszerű a választás, rengeteg számításba veendő szempont sorolható fel e vonatkozásban is.


Katonai vagy civil modell


Katonai modell alatt a világ valamely hadserege által ténylegesen használt hálózsákokat kell érteni, nem pedig az olajzöld, khaki vagy terepszínű műszálas szövetből készült, katonainak kikiáltott, teljesen kommersz hálózsákokat. 


A katonai hálózsákok mostoha körülmények közé tervezettek, így az elkészítésükhöz használt anyagok fizikai jellemzői folytán tömegük és csomagolási méretük nagyobb az azonos kategóriájú polgári zsákokénál. Gyakran csak használt állapotban, korlátozott választékban érhetők el, és az igazán jókat még így is magas áron kínálják eladásra. A civil ember számára elérhető igazán jó és új állapotú katonai hálózsákok ára magas.


A polgári felhasználásra szánt zsákok választéka óriási minden szempontból. Az e termékszegmensben folyamatosan jelen lévő verseny kedvez a folyamatos innovációnak, ami a hálózsákkínálat szélesedését és állandó megújulását generálja. Ennek köszönhetően nagyobb a valószínűsége annak, hogy ezek között rátalálunk az árban, funkcionalitásban megfelelőre. 


Igazából az, hogy az adott hálózsák katonai vagy civil gyártmány, igazából majdhogynem mindegy. Ne ez legyen a szempont a választásnál, hanem inkább a cikk további részében írtak. Ha azoknak megfelel és még a csecse-faktor is kipipálható (Teccik!), akkor oly mindegy honnan szalajtották a hálózsákot.


Szabás: Múmia vs. paplan


A múmia hálózsák, a jobb hőtartás és szigetelés érdekében alakjánál, zárt struktúrájánál fogva szűkebb helyet biztosít felhasználójának. Kellő gyakorlattal egész jól lehet vele oldalra fordulni és hernyózni, de alapvetően a hanyattfekvés dívik benne. Klausztrofóbiásoknak, notórius hason alvóknak nem ajánlott!


Tipp: A hanyattfekvés kényelmesebbé tehető, és ravatal jellege csökkenthető összetekert ruhadarabok, vagy egy kisméretű felfújható párna fej alá helyezésével.    


A paplanszabású hálózsák, téglalap alakjánál fogva jóval bővebb helyet biztosít gazdájának és esetlegesen holmijának. Figyelembe véve, azonban hogy formája nem követi az emberi test körvonalait, a hő is elpang benne erre-arra, így nem biztosít oly mértékű hősszigetelést, hővisszatartást, mint a múmia hálózsák. Kereskedelemben gyakran hangoztatott jellemzője, hogy egymással össze cipzárazhatók bizonyos típusok. A különféle fesztivál zsákoknál ez mérvadó lehet, de erdei felhasználás esetében figyelmen kívül hagyandó. 


Méret


Aki túl passzentos hálózsákot vásárol, úgy jár, mint Zsákos Frodó, amikor beszőtte a banyapók! Vásárláskor célszerű tisztában lenni a pontos testmagasságunkkal és vállszélességünkkel. Olyan méretű zsákot érdemes választani, amely hosszában és széltében meghaladja az említett méreteket. Hosszában azért, hogy lábhoz be lehessen pakolni éjszakára a ruháinkat, így a plusz lábmelegítés mellett nem kell hideg, vagy nyirkos ruhákba öltözni reggel. Széltében pedig azért, hogy a karoknak legyen elég helye a cipzárt behúzni, az esetleges éjszakai forduló-manőverek végrehajtásában segédkezni, illetve az új pozitúrában kényelmesen elhelyezkedni?és egyáltalán, hogy ne érezzük magunkat úgy, mint akit lenyelt egy anakonda!


Töltet


A leggyakoribb a szintetikus műszál és a természetes pehely töltet. Bozótmíves célra tökéletesen megfelelnek a műszál töltésű hálózsákok még télvíz idején is. Aki nem minden egyes alkalommal a hóhatár felett akar eggyé olvadni a természettel, annak felesleges 40+ ezer forintot kiadni egy toll töltetű hálózsákra. 


Évszaki orientáció: Nyári, téli, moduláris, 3 vagy 4 évszakos?


Aki egy zsák vásárlása révén le akarja tudni a hálózsák problémát, az válasszon a 3 vagy 4 évszakos zsákok közül. Ezek minimum -10 Celsius-fokos extrém tartománnyal rendelkeznek, így egy-két téli éjszaka kis hazánkban bőven abszolválható velük. Az miatt nem kell aggódni, hogy nyáron túl melegek lennének, mert még mindig jobb nyáron kicipzárazott hálózsákban aludni, mint télen egy nem megfelelő hálózsákban, magzatpózban dideregve, ébren várni a reggelt.


Ugyancsak egy vásárlást jelent a moduláris hálózsák beszerzése. Ez egy általában katonai célokra gyártott, legalább 3 különféle funkciójú rétegből (vékony-vastag-bivak) álló, variálható hálózsák rendszer.


A választható megoldás a nyári és téli hálózsák külön-külön történő beszerzése is. Ebben az esetben két eltérő időpontban és értéken elkövetett vásárlással kerül pont az ügy végére. Aki pénzügyileg nincs annyira eleresztve annak ez a megvalósítás könnyebben ütemezhető anyagi terhet jelent.


Tipp: Ha olyan méretű a téli hálózsák, hogy abba a nyári is belefér (természetesen használójával együtt) akkor remek kombinált zsák hozható össze, amelyben a nagy hidegek még könnyebben átvészelhetők.


002_2.jpg

Kombizsák


Tipp: Ha a fenti kombó kiegészül egy bivakzsákkal, akkor a hideg idő nem igazán rúghat labdába. 


003_2.jpg

Kombivakzsák


Hőtartományok


A hálózsák felhasználói szempontú kategorizálásának legbeszédesebb jellemzői a hőtartományok és az azokhoz rendelt hőmérsékleti értékek. Ezek pontos mibenlétét, a hálózsákokkal szembeni követelményeket rögzítő, Magyarországon a Magyar Szabványügyi Testület által, MSZ EN ISO 23537-1:2017 számon közzétett szabvány rögzíti. Nem kötelező jellegű, jogi konzekvenciái nincsenek. Mindössze ha a gyártó úgy dönt, hogy alkalmazza, a hálózsákjait e szabvány szerint kell besorolnia.


A hálózsákokon feltüntetett hőmérsékleti adatok magyarázata az alábbi:

 • Felső határ: az a hőmérséklet, amin egy átlagos testalkatú férfi (80 kg), izzadás nélkül tud aludni úgy, hogy a csuklya és a cipzár nincs behúzva a zsákon, karjai pedig a zsákon kívül helyezkednek el.
 • Komfort határ: az a hőmérséklet, amin egy átlagos testalkatú nő (60 kg), kényelmes testtartásban, jól alszik.
 • Alsó komfort v. átmeneti határ: az a hőmérséklet, amin egy átlagos testalkatú férfi (80 kg) anélkül tud 8 órát aludni összehúzódott pozícióban, hogy felébredne közben.
 • Extrém határ: az a legalacsonyabb hőmérséklet, amin egy átlagos testalkatú nő (60 kg) képes túlélni 6 órát (azaz nem veszti életét kihűlés által), de esetlegesen a fagyási sérüléseket szerez. 

A hálózsákok viszonyában megadott tartományok pedig az alábbiak szerint dekódolhatók:

 • Komfort tartomány: a felső és a komfort határ értékei között.
 • Átmeneti tartomány: a komfort és az alsó komfort értékei között.
 • Veszélyes vagy extrém tartomány: az alsó és az extrém határ értékei között.

Még néhány fontos dolog hálózsák ügyben . . .


Hőgallér: A hálózsák váll-nyaki részénél található tömött betét vagy összehúzható kialakítású rész. Feladata, hogy megakadályozza a felhalmozott testhő kiszökését a hálózsák váll-nyaki részénél. Téli használatú hálózsákok esetében fontos a megléte, nyári zsákokon nem mindig található!


004_2.jpg

Lö hőgallér. . .


Csuklya vagy kapucni: A fejet körbevevő, általában szintén zsinórral összehúzható kámzsa.  A fej melegen tartásáért és a hő visszatartásáért felelős. Fontos a megbízható szűkíthetőség és a kellő töltöttség, mivel használat közben ez a zsák legnyitottabb része, emellett legfontosabb testrészünket borítja.


Cipzár: A legjobb az alulról is nyitható, dupla kocsis a cipzár. Így ha szükséges, a lábtól való szellőzés egy alsó nyitással megoldható. A dupla kocsi lehetővé teszi a cipzár kívülről-belülről való nyitását.


005_2.jpg

Dupla kocsi


Tipp: Amennyiben lehetséges, a megvásárolni kívánt árun a cipzár működését ki kell próbálni! Ha már nulla kilométernél akad, nem szabad megvenni, másikat kell kérni.


Vízálló alsó borítás: A hálózsák földdel érintkező részének vízhatlan anyagból történő készítése, a talaj, vagy növényzet felől felszivárgó nedvesség kizárása miatt hasznos.


006_2.jpg

Alulról nem ázik. . .


Tipp: Ha a hálózsák fonákja nem vízhatlan, fekvő alátétként használható poncsó vagy takaróponyva is.


Dupla fenék: Egyes hálózsákok alja kétrétegűre van kialakítva azért, hogy oda a derékalj becsúsztatható legyen. Érdemes rákérdezni vásárlásnál. Ha nemleges a válasz akkor sincs baj, mert már kaphatók a kereskedelemben olyan múmia alakú, önfelfújó/felfújható derékaljak, amelyek bármely ilyen formájú hálózsákba becsúsztathatók. De némi komfort feladásával a téglalap alakú derékaljak is beszuszakolhatók a múmia zsákokba.


007_2.jpg

Plusz tárhely szolgáltatás.


Tipp: Az éjszakai csúszkálás és hernyózás megelőzése, illetve a még nagyobb kényelem elérése érdekében a derékaljat célszerűbb a hálózsákon belül elhelyezni.


Tipp: Az egymásba helyezhetőség miatt a hálózsák és a derékalj vásárlását, ha időben nem is, de formában és méretben célszerű összehangolni.


Kompressziós tok: Tekintve, hogy a felszerelés legpufibb tagját rejti, nagyon jól jön, ha a tok hossz- és/vagy kereszthevedereinek összehúzása révén a hálózsák térfogata tovább csökkenthető.


008_1.jpg

Húzd meg jobban!


Tipp: Kompressziós tok külön is vásárolható, de házilag is készíthető.


Ripstop külső szövet: Nekem sosem volt ilyen borítású hálózsákom, nem is hiányzott. A medvetámadás és a kifejezetten hálózsákok rituális meggyalázására szerveződött szekták táncmulatságainak esetét kivéve, a hálózsák rendeltetésszerű használat közben nem szokott hasadni; szállítása pedig jórészt védve (hátizsákban vagy test által fedezve) történik. Szóval a ripstop borítást ugyancsak nem kell elsődleges szempontként kezelni. Ha van úgyis jó, ha nincs, úgy is jó.   


Vízlepergetés: Bizonyos helyzetekben jól jöhet, de szintén nem kell prioritásként tekinteni rá. Ma már rengeteg helyen lehet impregnálószereket vásárolni, így ez a tulajdonság házilag is kialakítható.


A hálózsákok tulajdonságainak konklúziójaként, annak, aki egy vásárlással akarja kipipálni a hálózsákot, és télen is szeretne kint aludni annak egy kb. -10 Celsius fokos extrém tartományú, múmiaszabású hálózsákot ajánlanék. Aki tavasz/nyár/ősz alszik kint annak ugyanezt csak 0-hoz közelebbi extrém tartománnyal. Aki egy kicsit rugalmasabb szettet szeretne annak előbbiek egyike mellé, még egy nyári, szintén múmiaszabású könnyű nyári hálózsákot javasolnék.


Az eddigiekben alapként megjelölt és bemutatott felszerelés mennyiséggel hazai viszonylatban, egy hétvégi gyakorlós táborozás, bármely évszakban, valamennyi velejárójával együtt, gond nélkül teljesíthető.


Folytatása következik. . . A cikkben szereplő fotók a szerző felvételei.


Alcím: P.Mobil: Menj tovább


Szerző: Bakonyvári Pál (Ronin)


A cikksorozat első része itt olvasható.


A cikksorozat második része itt olvasható.


Bozótmíves alapfelszerelés II/1.

Az alap felszerelés funkcionalitásában már túlmutat a néhány órás barangoláson, alapvető gyakorláson. Ahogy mélyül a bozótmíves tudás, úgy egyre inkább előtérbe kerül a civilizációtól való időleges elszakadásban rejlő kihívás, a már megszerzett ismeretek tábori körülmények közötti kamatoztatása, további bővítése.


Alap felszerelés (Gyakorlás, táborozással)
- Induló felszerelés
- Fejlámpa
- Összecsukható fűrész
- Balta, fokosbalta, fokos
- Zsebfenő, fenőkő, élező
- Elsősegély készlet
- EÜ csomag
- Derékalj
- Hálózsák


000_2.jpg

Az indulón felüli alap felszerelés.


Fejlámpa


Elengedhetetlen eszköz, már egyetlen erdőn töltött éjszaka esetén is. Alkonyattól pirkadatig elképzelhetetlen a tábori élet nélküle. A sötétséggel borított erdőben a tábortűz fénye, attól távolodva igen csekély megvilágítást biztosít. Teendők viszont ekkor is vannak, és a zárlatos droid módjára, süppedős avar alatt megbúvó ágakban való botladozás vagy a heves karkörzéssel kísért korrekciós manőverek igencsak alkalmasak a férfi önérzetének aláásására.


A fejlámpa nagy előnye tartóssága és kis méretéhez viszonyított nagy teljesítménye mellett, hogy a kezeket szabadon hagyja, így nem gátol semmilyen ténykedésben. Eladási ára az értékesítés helye és a gyártó függvényében igen nagy szórást mutat. A tapasztalat azt mutatja, hogy már az olcsó modellek is (ez alatt a kínaiakat értem) produkálják azt a fényerőt, amit tizenezer forintos társaik. Legfeljebb annyival kevesebbek, hogy nem rendelkeznek vörös, illetve villogó fény funkciókkal, és formatervezésük láthatóan nem emésztett fel 10 munkaóránál többet.   


Amire érdemes figyelni a kiválasztásnál:
- világítson el legalább 10 méterre,
- lehetőleg álljon ellen az esőnek,
- a fejpánt anyagának gumírozása kellően rugalmas legyen, és megbízható rögzítést biztosítson a fejen.


Amit nem baj, ha tud a fejlámpa:
- fénynyaláb fókuszálása,
- energiatakarékos üzemmód.


Az a típus, amely a lámpatestbe fogadja be az elemeket kompaktabb felépítésű és praktikusabb, mivel nem rendelkezik, általában a tarkón viselendő, áramforrás tartóval, illetőleg a lámpatesthez futó vezetékezéssel. A tarkón elhelyezkedő elem vagy akkumulátortartóval szerelt lámpák nagyobb teljesítményűek, de túlnyomórészt drágábbak.  


Tipp: Használaton kívül ne tároljuk az elemeket a lámpatestben. Szerencsétlen esetben az azokból kifolyó szmötyi egész egyszerűen szétmarja a lámpatestet, ideértve a fém alkatrészeken kívül a műanyag burkolatot is. (Lámpacserébe torkolló saját tapasztalat)


Tipp: Az AAA elemekkel működő fejlámpák esetében az elemek, pótelemek tárolására kiváló megoldás egy kiürült Tic-Tac-os doboz.


001.jpg

Tic-Tac riszájszling.


Tipp: A Kinder tojás kb. 15 cm magas változatában egy akkora műanyag kapszula lapul, amely egy normál fejlámpát és elemeit képes befogadni. Így egy Kinder strucctojás áráért remek ütésálló tokra tehetünk szert.


002_1.jpg

Kinder tojás riszájszling 


Összecsukható fűrész


Ez alatt a bicska módjára markolatba hajtható vágólappal rendelkező modelleket kell érteni. Igen széles árfekvésben kaphatók. Az olcsóbb változatok a kertészeti áruházakban, hipermarketekben érhetők el leginkább, a drágábbak valamely nívós cég logója alatt indulnak harcba a vásárlók kegyeiért.


Helytakarékos, kisméretű és igen hasznos erdei eszköz, ha csendes, gyors vagy esetenként precíz munkára van szükség és nem akarjuk őrült csapkodással felverni az erdő csendjét. Az élő növényen sokkal szolidabb sebet ejt, mint például 5-10 baltacsapás, a fűrésszel vágott végek külleme sokkal tetszetősebb és kevesebb után faragást igényel, mint a kicsapkodotté.


Woodpecker (Harkály) márkájú összecsukható fűrészemet, mintegy 10 esztendeje vásároltam a helyi KGST piacon, kerek 950,- magyar forintért egy szláv akcentussal beszélő ipsétől. Azóta használom. A Woodpecker logó már leesett róla, kissé rozsdás a vágólapja, de sohasem hagyott cserben, egyetlen foga sem törött ki és nem vesztette élét. Ezzel arra szeretnék rávilágítani, hogy az olcsó kertészeti modellek ugyanúgy betöltik funkciójukat, mint a drágábbak. Ha csak olcsóra futja, az is nyugodt szívvel megvásárolható.


Tekintve, hogy ennek a fűrésztípusnak a vágólapot biztosító szerkezet a lelke, ezért vásárlásnál ennek kielégítő működésére, megbízhatóságára kell ügyelni.


Jogszabályi korlátozások révén (Lásd alább!) az erdőbe magunkkal vitt kézifűrész vágólapjának hosszúsága nem haladhatja meg a 30 cm-t!


003_1.jpg

Öreg harkály.


A markolatba csúszó vágólappal rendelkező fűrészek vásárlása meggondolandó. Bármilyen rögzítési elégtelenség a fűrészlap vágás közbeni, teljes vagy részleges markolatba csúszását eredményezheti, ami balesetveszélyes. Fűrészlapot markolatba csúszni már láttam, de összecsukható fűrészt bebicsaklani még sohasem!


Bushcraft célra a különféle keretes, szétszedhető, mos-vasal-veriagyereket túlélő fűrészek megvásárlása teljességgel felesleges, hacsak nem végződik minden táborozás rönkvár-avatással.   


Balta, fokos


Táborozáskor már felmerülhet olyan feladat, tevékenység, amely komolyabb faragószerszám meglétét igényli. Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló, többször módosított 2009. évi XXXVII. törvény 61.§ (2) bekezdése szerint, az erdőlátogatók kezében ez a komolyabb szerszám legfeljebb 500 gramm fejtömegű fejsze és/vagy 30 cm-nél nem nagyobb vágólap hosszúságú kézifűrész lehet.


Erdei célra történő választásnál, a fenti jogszabályi hely által rögzített korlátozást szem előtt kell tartani!


Fokos


A legkisebb büdzséből, némi utánjárással és saját munkával a fokos hozható ki. Keresni kell hozzá egy kovácsmestert, aki hajlandó leütni részünkre a megadott tervek alapján egy fokos fejet, s ha ez megvan, egy lapátnyélből kifaragható hozzá a nyél is. Biztonságunk érdekében tanácsos élvédőt is barkácsolni hozzá.


Egy rém egyszerű, könnyű és ügyes kis szerszámra tehetünk így szert, ami tud mindent, amit egy táborozás során ilyen eszközzel kell megoldani. További használati részletekért olvasd el a modern munkafokosról íródott cikkünket


004_1.jpg

Jó cimborám hegyen-völgyön. . .


Egyetlen hátránya, hogy a baltákéhoz képest vékonyabb nyelét használat közben erősebben kell szorítani, ezért jobban fárasztja a kezet. Viszont felülről történő nyelezése és a köpű kónuszos kialakítása folytán nem kell tartanunk a nyél fellazulásától és a különféle ékproblémáktól.


Balta


Balta vonatkozásában az elején le kell szögezni, hogy a Tesco-s és azzal egyen minőségű baltákat erdei felhasználásra nem szabad megvásárolni, még akkor, sem ha fanyelűek. Ez nem affektálás, hanem tapasztalat.


Baltából olcsóbban beszerezhetők a műanyag nyelezésű egyedek. Ezek közül csak egy gyártó termékével kapcsolatban van tapasztalatom. E tapasztalat alapján túra célú felhasználásra a Fiskars baltáit tudom és merem ajánlani. Mint minden skandináv gyökerű áru, ezek is megbízható holmik és a vételáruk sincs az egekben. A különféle barkács és kertészeti áruházakban pedig meg is tapogathatók. 


Műanyag nyelű balta vásárlásakor, számolnunk kell a műanyag hideg fogásával, ridegségével, főleg hideg időben. Ellenben ugyancsak nem kell aggódnunk a nyél ékelése miatt!


005_1.jpg

Nem bántam meg: Fiskars X7


A balták legdrágább képviselői az igazán jó minőségű, egyedi készítésű, fa nyelezésű darabok. Aki rendszeresen ki tudja használni a háza körül is, nem csak néha a túrákon, vagy heti szintű erdőjáró, annak érdemes 20-30 ezrekért baltát vásárolnia. Hobbi vagy vitrin célra nem igazán éri meg, de ha mégis ilyen árfekvésű balta vásárlása a cél, előbb nézzünk szét a hazai piacon, mert hazánk kovácsmesterei is megbízható darabokat készítenek!


Zsebméretű fenő, fenőkő


Alapesetben egy rendeltetésszerűen használt késnek ki kell bírnia legalább egy hétvégét az erdőben élezés nélkül. Figyelembe véve azonban, hogy alapvető szerszámról van szó, ennek ellenkezőjére is fel kell készülni. Hangsúlyozottan zsebméretű él karbantartó eszközökben kell gondolkodni! Felesleges dolog alkarnyi fenőköveket cipelni.


Mi jöhet szóba? 


Rengeteg gyártó forgalmaz különféle golyóstoll méretű fenőacélokat, kerámia fenőrudakat. Az élen keletkezett apróbb visszahajlások, csorbulások kezelésére, azaz fenésre alkalmasak, de ennél alaposabb élezésre nem.


Ugyancsak gyakoriak a termékpalettán a gyémánt vagy gyémánt/kerámia zsebméretű élezők. Ezek már az él durvább sérüléseinek helyreállítására is alkalmasak. A gyémánt fenők használata során ügyelni kell arra az erőre, amivel a fenőt a pengéhez nyomjuk. Ha ezt eltúlozzuk, a gyémántpor a szükségesnél több anyagot választhat le, ami nem cél.


006_1.jpg

Victorinoxék gyémántporos fenője.


Tipp: Kerámia oldal nélküli gyémántporos fenő vásárlásakor a lehető legfinomabb szemcseméretű porral borított fenőt célszerű választani.


A jó öreg és megbízható fenőkő kis méretben, még mindig megbízható társa az erdőjárónak. Fenni és élezni is lehet vele, ha a szükség úgy kívánja, ezen felül nem kell attól tartani, hogy durván nagyot harap az élszalagba, mint a gyémántpor.


Ajánlott modellek a legolcsóbbtól haladva:
- Haidu fenőkő HCP sorozat
- Victorinox gyémántporos fenő
- Fallkniven DC3 vagy DC4


Elsősegély készlet


Az ember nem is nagyon gondol bele, de a szabadidős tevékenységek jó része fokozottan balesetveszélyes. Főleg ha köszörült acél is fityeg minden résztvevő oldalán, egy olyan helyszínen, ahol ficam, elbotlás, leesés, ráesés, égés, csípés, szúrás, kihűlés, túlhevülés, kiszáradás, stb. veszélye is fennállhat. Az urbánus környezettől való eltávolodás nagyságával növekszik magunkra utaltságunk is. Egy szimpla fejfájás is jelentősen megkeserítheti ezt az időt, ha a legközelebbi fájdalomcsillapító félnapi járóföldre van tőlünk.


Az elsősegély készlet vonatkozásában csak nagy vonalakban érdemes sztenderdeket felállítani, mert végül mindenki úgy állítja össze, ahogy neki a legjobb. Az elsősegély készletnek minimálisan alkalmasnak kell lennie az alábbiakra. Ezen felül mindenki saját belátása szerint bővíthet.
- Bőrfertőtlenítés (Fertőtlenítő kendő vagy gél)
- Kisebb szerzett fizikai sérülések ellátása (Betadine, steril kötszer, ragtapasz)
- Különféle heveny panaszok (láz, fájdalom, görcs, hányás, hasmenés, gyomorégés) megszüntetése. (Algopyrin, Cataflam, No-spa, Daedalon, Széntabletta, Immodium, Rennie)
- Idült betegségek (cukorbetegség, vérnyomás, allergia, stb.) kordában tartása. (Orvosi rendelvény szerint)
- Idegen test (szálka, kullancs) eltávolítása. (Csipesz, Kullancskiszedő kanál)
- Rovarcsípés kezelése. (Vietnami balzsam)
- Víz fertőtlenítése. (Neomagnol, Oasis tabletta)
- Túlhevülés/Kihűlés elsődleges megakadályozása (Izofólia)


Tipp: Alapesetben allergia ellen ne valamilyen kalcium készítményt tegyünk a készletbe! Hogy miért ne, arról itt érdemes olvasni, hogy mit helyette arról pedig itt.


A különféle felszereltségű elsősegély készletek legolcsóbban a Tesco, Aldi, Lidl tematikus időszaki akcióiban is beszerezhetők. Magyarország francia érdekeltségű sportáruháza, valamint a különféle túra boltok is nagy kínálattal rendelkeznek e téren.


007_1.jpg

Az enyém az ALDI-ból érkezett.


Tipp: Aki bármely okból nem akar előre gyártott csomagot beszerezni, az vásárolhat magának egy erre a célra alkalmas tokot, tartót, amit aztán egyéni igényeinek megfelelően feltölthet. 


EÜ csomag


Az EÜ csomag az alapvető tábori higiénia kb. 2-3 napi fenntartásához szükséges kellékeket rejti. Ilyenek minimálisan például:

- Fogkefe, fogkrém vagy rágógumi
- Normál WC papír
- Nedves WC papír/törlőkendő 
- Kézfertőtlenítő gél
- Mini szappan


A nedves WC papír/törlőkendő kiemelten hasznos holmi! A teljes tokától-bokáig tisztálkodás kivitelezhető vele. A normál WC papírral elvégzett nagyoló fogások utáni használata pedig, felér egy altesti feredővel.


Az EÜ csomag kapcsán is célravezető a kis méretre és tömegre törekedni! Az elsősegély készlettel szemben e vonatkozásban kifejezetten egyszerűbb, ha nem előre elkészített csomagot vásárolunk, hanem azt magunk állítjuk össze.


008.jpg

Legjobb EÜ csomag a saját!


Tipp: A fogkefe kis utánajárással beszerezhető összecsukható kivitelben is. Ha nem sikerül, egy félbe fűrészelt gyermek fogkefe is megteszi.


Tipp: A különféle higiéniai kegyszerek miniatürizált változatai a DM és Müller drogériákban beszerezhetők.


Folytatása következik. . .


A cikkben szereplő fotók a szerző felvételei.


Alcím: P.Mobil: Menj tovább


Szerző: Bakonyvári Pál (Ronin)


A cikksorozat első része itt olvasható!


Bozótmíves porciók

A porciók kis előadások, melyek mindegyike a természetben való boldogulás egy-egy fontos elemét veszi górcső alá. A cikkek különféle hasznos praktikák, alapvető ismeretek összegzései. Ha az embernek egyedül kellene rájönnie ezekre, bizony sok időbe és fáradságba telne. A porciók mindenki számára érthetően és nagy részletességgel írják le és elemzik azokat a tapasztalatokat, amikre szükség lehet, ha egy kicsit kedvünk támadna elhagyni a civilizációt.

» Dehidratáció, avagy száraz tények a vízről
» Tél tábornok arzenálja III.Bakonyvári Pál
» Tél tábornok arzenálja II.Bakonyvári Pál
» Tél tábornok arzenálja I.Bakonyvári Pál
» Ponyva és poncsó menedékek VIII.Bakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Ponyva és poncsómenedékek VII.Bakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Ponyva és poncsómenedékek VI.Bakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Ponyva és poncsó menedékek V.Bakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Ponyva és poncsómenedékek IV.Bakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Hasznos tárgyaink 2.Nagy József Csak regisztráltaknak
» Ponyva és poncsó menedékek III.Bakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Ponyva és poncsó menedékek II.Bakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Ponyva és poncsó menedékek I.Bakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» CövektanBakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Fűkötél (négyesfonattal)Bakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Jelzősíp készítésBakonyvári Pál
» Lángterelő alátétBakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Viasz üzemű főző – Wax StoveBakonyvári Pál
» Hasznos tárgyainkDienes Gábor Csak regisztráltaknak
» VízszerzésDienes Gábor Csak regisztráltaknak
» A tűz szállításaBakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Tűzgyújtási nehézségek áthidalásaBakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Hővisszaverő fal készítéseBakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» TűztípusokBakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» A tűz meggyújtásaBakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Milyen a jó tűzifa?Bakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» A tűz alapja és az élesztékekBakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
» Honnan is ismerjük a tüzet?Bakonyvári Pál Csak regisztráltaknak
Élménybeszámolók

E címszó alá gyűjtjük azokat a beszámolókat, melyekben az eddigi szervezett programjaink élményeit szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel. Azzal a nem titkolt szándékkal tesszük ezt, hogy azok is részesüljenek ezen napok vidámságaiból, keserveiből és tanulságaiból, akik nem lehettek ott. Reméljük, kedvcsinálónak sem rosszak...

» Az idei első ESZKAB II.
» Az első tűz kurzus
» CAD-Terv Kft. csapatépítés
» Az idei (2013) első ESZKAB I.
» Az első kurzus program
» 4évszak II. évad - ősz
» Vízitúra 2012
» A DRV Zrt. csapatát építettük
» ESZKAB I/7
» 4 évszak bushcraft - TAVASZ
» SZEMEZ 1.
» SZEMEZ "trailer"
» EZÉRT IS jó, hogy vannak pl. bozótmívesek
» Már lehet nevezni a III. BOMIT-ra
» Nyomkereső program
» 4 évszak bushcraft videó-TÉL
» Négy évszak bushcraft-az őszi erdő
» ESZKAB II., nem először
» ESZKAB I/6
» Egy szál késsel a bozótban I/5
» SPAR Magyarország csapatépítés
» A HP Magyarország csapatát építettük
» Egy szál késsel a bozótban I/4
» II. BOMIT
» Uff-Craft videó
» Bozótjurta építés videó
» Ha minden kötél szakad... videó
» Harmadszor is egy szál késsel
» A Népszabadságban írtak rólunk
» Egy szál késsel a bozótban I/1
» Vacsoracsata szabadtűzön
» I. BOMIT videó
» I. BOMIT
» Jurtás-bushcraft beszámoló
» Kőkorszaky kerty party
» II. Ipolyi Nyílt kurzus
» Kőkorszaky kerty party videó
» Sivatagi só
» Az Izzadó Betyárkörték
» I. Bakonyi Bújdosó Betyárkodás
» Miért núl a núl?
» Úrkút, 2009. május
» Bozótmíveskedés az Ipolynál
» Ipoly bushcraft
Interjúk, riportok

Ebben a rovatban, szakavatott emberek osztják meg velünk különleges élményeiket és tudásukat. Mindegyikük értője és megszállottja annak amit csinál. Olyan dolgokról mesélnek, olyan tudást tárnak elénk, amivel a hétköznapi ember ritkán találkozik. Szavaik nyomán régmúlt idők, elfeledett technikák élednek újjá. Mindez természetesen úgy, hogy minden bozótjáró érdeklődését kellően felcsigázza.

» Rádiós interjú
» Jurtás-bushcraft videó
» Kőpattintás alapfokon videó
» Nódusz, nock és pulykatoll
Biri néne vajákos tanácsai
Felszerelések, tesztek

Ebben a zsebben találod tisztelt olvasó azokat a cuccokat, kütyüket, használati tárgyakat, amiket úgy gondoltuk, hogy kicsit részletesebben bemutatunk. Van olyan, aminek használatát, tartalmát, van aminek készítését mutatjuk meg neked. Van olyan is, amit megettünk és van olyan, amit ötletesnek találtunk. Úgy gondoltuk, ezek a dolgok számunkra hasznosak voltak, így hát szeretnénk megosztani veled.

» Bozótmíves alapfelszerelés II/2.
» Bozótmíves alapfelszerelés II/1.
» Bozótmíves alapfelszerelés I.
» Bebőrözve, avagy a svéd narancs új gúnyája
» Mora Bushcraft Orange
» Csúzli 2.
» Csúzli
» Élre vasalva III.
» A cigányfúró
» Shemagh
» Élre vasalva II.
» Élre vasalva I.
» Mora860MG
» Függőágy RELOAD
» Bakancslista
» BCB Katonai főzőkészlet
» Hultafors ráadás videó
» Hultafors késteszt videó
» Házi készítésű alkoholos főző
» Feröer-kályha videó
» Fokos - 2. rész
» Fokos - 1. rész
» MRE, az USA hadseregének élelmiszercsomagja
» A Fallkniven S1 bőrtokja
» Francia hadsereg 24 órás élelemcsomagja
Digitális növénytanóra

Digitális növénytanóra című filmsorozatunkat olyanoknak ajánljuk, akik szeretnének a bennünket körülvevő növényvilágról többet megtudni, illetve szeretnék azokat a növényeket megismerni, amelyek a bozótmívesség szempontjából a legfontosabbak. Hónapról hónapra egy-egy olyan növényt mutatunk be, amelyet valószínűleg te is ismersz, amely vélhetőleg ott van a lakóhelyed közelében és amelyet felhasználhatsz menedéképítésre, tűzgyújtásra, élelem-és/vagy vízszerzésre, gyógyászati célokra, eszközkészítésre. A filmsorozat megtekintése garantáltan sok segítséget nyújt a természetben való boldoguláshoz.

» Szeptember-A mogyoró
» Június-Erdei húsleves
» Május-Gyógynövények
» Április-A nyír
» Március-A fűzfa
» Február-A nád
» Január-A fenyő
GYIK