Rólunk

Főoldal
Vöröshagyma

Allium cepa L.

A vöröshagyma (Allium cepa) az egyszikűek (Liliopsida) osztályába, a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába, a hagymák (Allium) nemzetségébe tartozó faj. Diverzitását mutatja, hogy mintegy 1250 fajával a növények egyik legnagyobb fajszámú nemzetsége. Számos faját fogyasztásra termesztik.

Most a vöröshagymát (Allium cepa L.) illetve annak szín és kor szerinti változatait vesszük górcső alá (lilahagyma, fehérhagyma, gyöngyhagyma, újhagyma, főzőhagyma, sonkahagyma). 


voroshagyma_1.jpg

Egyéb elnevezések

Cap, csáp, hajma, vereshagyma, zsidószalonna, mózespecsenye

Onion (angol), cibule (cseh), luk (horváth), Zwiebel (német), oignon (francia), cipolla (olasz), so?an (török).


Eredeti élőhely, elterjedés, termesztés

Nyugat- és Közép-Ázsiában, Afganisztánban, Indiában, Iránban őshonos kultúrnövény. Elterjedése Egyiptomon keresztül zajlott, ahonnan eljutott Európába és más földrészekre is.

Manapság a legnagyobb termelők között találhatjuk Kínát, Indiát, USA-t, Oroszországot és Törökországot. Európa legjelentősebb hagymatermelő országa Spanyolország.


Általános jellemzés

Egy- vagy kétéves, lágy szárú növény. Gyökérzete bojtos, sekély elhelyezkedésű. A hagyma színe fehér, sárgásfehér vagy lila; alakja lehet ellipszis, kör, széles tojásdad, lapos ellipszis. Külső buroklevelei fehér, szalmasárga, világosbarna, barna, bronzbarna vagy lila színben pompáznak. Levélzete tőálló, hengeres, belül üreges, csupasz. Virágzati szára bördős, 70-100 cm magas. Virágzata sok apró virágból álló, gömb alakú fejecske, két buroklevéllel, idegenmegporzó. Termése 3 rekeszes, felnyíló tok. Magja kicsiny, fekete. Tenyészideje magról vetve 120-160 nap, dughagymáról nevelve 90-120 nap.

Vöröshagyma : Ismertebb fajtái: Stuttgarti, Makói bronz, Spanyol óriás, Góliát, stb. A vöröshagymát érettségének különböző szakaszában más-más néven hozzák forgalomba.

 • Újhagyma vagy zöldhagyma: tavasszal a dughagymából frissen kihajtott hagyma. Levele zöld, alsó szárrésze még nem vastagodott meg, hagymája fejlődésben van, legalább 8 mm átmérőjű. Leggyakrabban nyersen, a reggeli vagy esti étkezésekhez fogyasztják, de jó kiegészítője az újhagyma mártásoknak, leveseknek, de csak az étel elkészültekor szabad hozzáadni.
 • Főzőhagyma: nyár elején-közepén találkozhatunk vele, levélzete zöld, sárgult vagy már száradni kezd, nyaka és héja még nem száraz. Jellegzetes hagyma alakú, átmérője legalább 25 mm. Szárát 15 - 20 cm hosszúra vágják vissza.
 • Vöröshagyma: ősszel levele és szára teljesen száraz, nyakrésze leszáradt. Héja. illetve húsának színe fajtájának megfelelően sárga vagy vörös.


Fehérhagyma
:
nemcsak belseje, hanem külsejét borító héja is fehér. Illata, íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, hamburgerekbe. Tárolási ideje rövidebb, mint vörös színű rokonáé. Ismertebb fajtái: Fertődi ezüstfehér, Lisszaboni fehér, stb.

 • Gyöngyhagyma: legkisebb kerek ezüst(fehér)hagyma. Többnyire Izraelből és Hollandiából importálják. Ezt a típust saslikhagymának is nevezik, mert a hússal együtt egészben szokás felhúzni a nyársra. Ismertebb fajtái: Pompei, Barletta, stb. Tenyészideje rövidebb, dughagymáról ültetve 80-90 nap.


Lilahagyma
:
a vöröshagyma egy fajtája, héja vastag, sötét lila, húsa színe bíborvöröstől sötét liláig terjedhet. Íze gyengén csípős, édeskés, igen jó ízű hagyma. Felhasználása főként nyers salátákhoz önállóan, vagy színe miatt összetett salátákhoz a legcélszerűbb. Ismertebb fajtái: Tétényi rubin (nehezen tárolható), Kármen, Braunschweigi, stb.


Sonkahagyma
vagy salotta:
Kecsesen hosszúkás formájú, sárga vagy lilás héjú változatok ismertek. Francia eredetű, az ínyencek kedvence, s elsősorban a mediterrán konyha büszkesége. A sárga héjú inkább salátákhoz ajánlott, a lila színű viszont étkezésre is kiváló, mert kevésbé csípős. Különösen jó kísérője, ízesítője a szárnyasoknak és a marhahúsoknak. Ismertebb fajtái: Sonkahagyma, Rosa Lunga di Firenze.Történeti áttekintés 

(hagyományok, babonák, hiedelmek, legendák, érdekességek)


A hagyma történelme a messzi régmúltba tekint vissza. I.e. 5000 körül az emberiség a vadhagymákat már nem csak kereste és gyűjtögette, hanem termesztette is. A növény háziasítása egyszerre több területen kezdődött el.

Meghatározó szerepet játszott az ősi mezopotámiai és az egyiptomi kultúrában, Kínában, valamint a Hellén és Római Birodalomban is.

Mezopotámiában Hammurabi törvénykönyvében szerepel, hogy a szegények mennyi kenyérre és hagymára jogosultak.

Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt, a hieroglifák a növekedés és a termékenység szimbólumaként jelenítették meg. Más források szerint az egyiptomiak számára a hagyma az örökkévalóságot jelképezte. A kör a körben struktúra a végtelen létre emlékeztette őket, gömbölyű hagymáját a világmindenség szimbólumának tekintették. A sírok belső falaira hagymákat ábrázoló rajzokat készítettek és a szarkofágba is sok esetben került egy kis öröklétet biztosító zöldség. A régészek IV. Ramszesz múmiájának üres szemgödreiben is találtak hagymát.

Az Exodus kapcsán is szó került a hagymáról. Az Egyiptomot elhagyott nép fiai számára az egyik legfájóbb veszteség az Egyiptomban megszeretett hagyma volt. ?Visszaemlékezünk a halakra, a melyeket ettünk Égyiptomban ingyen, az ugorkákra és dinnyékre, a párhagymákra, vereshagymákra és a foghagymákra " (Mózes VI. könyve 11:5, Károli Gáspár fordítása)

A hadszíntereken praktizáló Dioscorides görög orvos is használta gyógyászati célra a hagymát. A görögök azonban nem csak ették és gyógyítottak vele, hanem egyfajta doppingszerként is alkalmazták. Hittek benne, hogy a hagyma megnöveli a fizikai erejüket, így aztán az olimpiai játékok és egyéb versenyek előtt külsőleg és belsőleg is hagymakúrát vettek. Ették, itták a levét, és izmaikat dörzsölték vele.

A rómaiak szintén nagyon kedvelték, olyannyira, hogy az általuk meghódított provinciákba magukkal vitték, megismertették a különböző népekkel és termeszteni kezdték. Apicius - római mesterszakács I. sz. (III. sz. ?) - szakácskönyvében jó néhány helyen megemlíti a hagymát.

Nero - a leírások szerint - a hagyma levével a hangszálait tartotta karban.

Ázsiában a hagyma gyakori szimbolikus jelentése: "eszes, okos". Terhes nők gyakorta hordtak maguknál hagymát, ha fiú gyermekre vágytak. A hiedelem szerint, ha a nászágy alá hagymát csempésztek, az ifjú férj képtelen volt szüzességétől megfosztani ifjú feleségét. Ha a leány az első holdhónap 15. napján a hagymaföldeken sétált, és kiásott egy hagymát, biztos lehetett benne, hogy még abban az évben egy derék férjet talál magának.

Kínában a pekingi konyha külön említést tesz a három erős ízű zöldségről, amelyek között a fokhagyma és a hagyma is szerepel.

Feljegyzéseket találhatunk arról, hogy a hagyma a korabeli tengerészek étrendjébe a rettegett skorbut ellenszereként terjedt el.

Az Újvilágban az amerikai indiánok is ismerték a hagymát, nagyon csípős ízű vadhagymát tették párolt ételeikbe.

A középkori pestisjárványok idején hagymát akasztottak föl a szobába, hogy megtisztítsa a "romlott levegőt", amellyel az akkori szemlélet szerint a pestis továbbterjedt.

Leírások szerint Magyarországon a 15. századig nem termesztették, és nem is használták ezt a csodálatos növényt.

Manapság ha a vöröshagymára gondolunk, akkor menthetetlenül Makó nevét társítjuk a hozzá. Itt már a 19. század elején jelentős hagymakertészet folyt, és e század közepén számottevő mennyiséget is exportáltak. Az export a csúcspontot az első világháború után érte el, amikor egy évben 4100, hagymával megrakott vagon gurult ki a makói állomásról.


Fűszerként


  Ősrégi és igen elterjedt fűszer, melyet egyetlen konyha sem nélkülözhet. Használják levesek, főzelékek, körítések, saláták, egytálételek, húsok, szószok, fűszerkeverékek, fűszeres ecetek készítéséhez. Indiában a hagyma a mártások és szaftok alapanyaga. Közép-Európában sült hagymakarikákkal díszítik az ételeket.

Használható frissen egész, vágott, reszelt, darált formában, de beszerezhetjük egyéb feldolgozott formájában is. Főtt és savanyított hagymát vehetünk konzervdobozban és üvegben is. A fagyasztott hagymát egészben és apróra vágva is megtalálhatjuk a mirelit hűtőkben. Az üveges hagymakivonatot, hagymalevet, mint ízesítőszert árulják. Dehidratált hagyma termékeket már a késő 30-as évektől kezdve megtalálhatjuk. A feldolgozás során a legtöbb nedvességet elpárologtatják, vagy melegítéssel, vagy fagyasztva-szárítással (liofilizálás). Az ilyen termékek között van granulált, őrölt, darabokra vágott, felaprított, kockára vágott és szeletelt változat is. A hagymaport szárított hagyma megőrlésével készítik és néha sóval összekeverve árulják. Az USA a világ egyik legnagyobb szárított hagymatermékeket előállító országa, Kalifornia állam az erre a célra nemesített és termelt hagymafajták legnagyobb termelője.

A nyers hagymának - fajtától függően - hamar kesernyés lehet az íze, ezért ecet vagy citromlé hozzáadásával tartósíthatjuk. Melegítéssel, főzéssel változik az íze, édesebb, aromásabb lesz. Reszelve remek fűszere a krémes állagú ételeknek. A hagymapor íze különbözik valamelyest a friss hagymáétól. A szárított hagyma folyadéktartalma kivonódik a szárítás során, ezért nem ajánlott száraz ételek ízesítésére.

Egyenértékű mennyiségek: 1 kisebb hagyma = 1/3 csészényi friss hagyma = 1 evőkanál szárított hagyma = 1 teáskanál hagymapor.


Receptek


Tavaszi hagymaleves

40 dkg vöröshagyma, 1 csomó újhagyma, ? csomó medvehagyma, 2 gerezd fokhagyma, ? dl olaj, 2 csipet só, 1 csipet kakukkfű, 1 evőkanál tönkölyliszt, víz.
A vöröshagymát szeletekre, az újhagymát karikára a medvehagymát metéltre vágjuk. Kevés olajban aranyszínűre pirítjuk, majd felöntjük vízzel és felforraljuk. Fűszerezzük kakukkfűvel, fokhagymával, sóval majd habarással sűrítjük, és alaposan kiforraljuk.


Egyszerű hagymakrémleves

6 db vöröshagyma, só, főzőtejszín vagy tejföl, reszelt szerecsendió

Az apróra vágott vöröshagymát kevés vízzel és sóval feltesszük főzni. Ha puhára főtt, akkor turmixoljuk, majd annyi vizet teszünk hozzá, amennyi levest akarunk készíteni. Felfőzzük, majd beletesszük szerecsendiót, a főzőtejszínt vagy a tejfölt és újra átforraljuk. Pirítós kenyérrel, és reszelt sajttal tálaljuk.


Rántott hagyma

Egy nagy hagymát vastag (centis) karikákra vágunk. Ezt lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Adható feltétként, de önálló ételként is remek fogás.


Spanyol dresszing

100 gr vöröshagyma, 4 dl borecet, 3 dl olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 db citrom, frissen őrölt fehér bors, só.

A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, mindkettőt tormareszelőn lereszeljük. A keverőedényben előkészített borecethez, olívaolajhoz, fehérborshoz, reszelt citromhéjához és a szűrt citromléhez hozzáadjuk a kétféle hagymát és a megfelelő mennyiségű vizet. Jól eldolgozzuk, és hűtőbe tesszük. Salátákhoz és különféle főtt tengeri halakhoz adjuk.


Hagymás-májas kence

Két keménytojást apróra feldarabolunk, egy fej hagymát igen apróra felkockázunk. Egy doboz jó minőségű májkrémet elkeverünk diónyi vajjal, majd hozzá adjuk a hagymát és a kockára vágott keménytojást, majd ezt is elkeverjük. Amennyiben szükséges sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal, uborkaszeletekkel kiváló vacsora, zsúrkenyérszeletekre helyezve vendégváró finomság, sörkorcsolya.


Vöröshagymatorta

1,5 kg lilahagyma, 12 dkg vaj, 4 dl tejföl, 4 db tojás, só, bors, szerecsendió, köménymag, 2 adag mélyhűtött leveles tészta

A vöröshagymát megpucoljuk, felkarikázzuk, majd a vajban üvegesre pároljuk. Ha kihűlt, hozzákeverjük a tejfölt, a tojást és a fűszereket. A leveles tésztát kinyújtjuk, tepsibe tesszük, rásimítjuk a vöröshagymakrémet, majd forró sütőben megsütjük


Hagymalekvár

5 dkg vaj, 8-10 nagy fej lilahagyma, 4 ek cukor, só, frissen őrült bors, kakukkfű (el is hagyható), 1-2 ek balzsamecet.

Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd kezdjük el karamellizálni a cukrot. Dobjuk rá az apróra vagy csíkokra vágott lilahagymát és pároljuk addig, míg meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk, tegyük rá a kakukkfüvet. Pároljuk tovább, a cél, hogy ragacsos-barnás lekvárszerűséget kapjunk. Mikor a hagyma már finom édesre párolódott, adjuk hozzá az ecetet, pár percig még forraljuk el az erejét és kész is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a serpenyőben.


Dinsztelt hagyma télire

Hozzávalók: 5 fej vöröshagyma, olaj, só

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Lábasban olajon üvegesre dinszteljük. Ha kihűlt, kilónként 10 deka sóval összekeverjük, üvegekbe merjük, a tetejére olajat és sót adunk. A hűtőszekrényben évekig eláll. Idővel megszürkül, de íze megmarad. Pörköltekhez és más hagymás ételekhez kiváló. Az ételt utólag kell sózni. Ha borként is keverünk hozzá, a színe nem változik meg.Hatóanyag, beltartalom


A hagyma beltartalmi értékei nagyban függnek a fajtától és a termesztés helytől, körülményeitől. Az alábbiakban az adatokat átlagadatoknak javasolt tekinteni, illetve minden adat 100 g nyers vöröshagymára értendő.

A hagyma alacsony - 35-40 kcal (159 kJ) - energiatartalmú növény.

Víztartalma jelentős, szárazanyagtartalma fajtától függően 8-15 g között változik. Szénhidráttartalma 5-9 g, amely többnyire fruktózból áll; fehérjetartalma 1-3 g.

Ásványianyag és nyomelemek tekintetében jelentős a kálium- (80-160 g), foszfor- (50-100 mg), kalcium- (25-50 mg) és magnéziumtartalma (10-15 mg), de a szervezet számára nélkülözhetetlen vas, réz, cink, mangán és szelén tartalma is említést érdemel.

Szerves sav összetevői: almasav, citromsav, oxálsav, aszkorbinsav.

Kéntartalmú vegyületei között megtalálhatjuk az alliint, metilalliint, propilalliint és a propilén-szulfonsavakat, ezektől lábad könnybe a szemünk a vöröshagyma aprításakor.

Jellemző vitaminjai a C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 és E.

Tartalmaz továbbá illóolajat, peptideket, flavonoidokat (a lilahagyma flavonoid-tartalma: 171 mg, a vöröshagymáé: 121 mg.


Gyógyhatás


Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés remek ellenszere. A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai a légutak nyálkahártyájának mirigyeit hígan folyó nyák termelésére késztetve fellazítják a légutakban lerakódott, besűrűsödött nyákréteget. Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben, mind élő szervezetben bizonyították.

A vöröshagymát és hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a folyamat lassítására, és a szívroham rizikóinak csökkentésére használják. A hagyma segíthet megelőzni a koszorúér-betegséget, a trombózist és egy sor a szélütéssel és a keringési elégtelenséggel összefüggő állapotot, mivel fokozott véralvadás esetén gátolja a vérrögképződést. HDL-szintet növelő kénvegyületei, valamint a kvercetin nevű antioxidánsa segít visszaszorítani a káros LDL koleszterin szintjét a vérben - így nélkülözhetetlen táplálék a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin hatékonyan gátolja azokat az allergiaszerű reakciókat, melyet a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek okoznak, de gyomorfekély esetén is nagy segítség lehet.

A hagyma jótékony hatást fejt ki a vese és a húgyhólyag területén is. Megsemmisíti vagy gátolja azokat a kórokozókat, amelyek húgyhólyaggyulladást és különböző vesegyulladásokat okoznak, a vizeletképződést elősegíti, és ezáltal a vizeletképző szervek átmosódnak. Ennek a folyamatnak a vértisztításban is nagy szerepe van. A hagymakúra segít eltávolítani (csökkenteni) a szervezetből az ödémákat. Néhány tanulmányban olvasható, hogy hagymakúrával sikerült vesehomokot és kisebb veseköveket feloldani. Vizeletretenciónál, azaz vizeleteltávolítás hiányánál is kiváló segítséget nyújt a hagyma. Ez főleg a prosztata problémáknál jelenthet segítséget.

Székrekedés esetén nem csak a fokozott folyadékbevitel fontos, hanem rostban gazdag étrend szintén nélkülözhetetlen. A vöröshagyma magas - oldható és nem oldható - rosttartalmának köszönhetően segít az emésztési problémák, elsősorban a székrekedés orvoslásában. Mivel fokozza az emésztőnedvek termelését, így duplán hatékony.

Nagyszüleink idejében sikerrel alkalmazták a tejben megfőzött vöröshagymát bélférgesség ellen.

Gyulladásgátló hatásának köszönhetően lelohasztja a rovarcsípések helyét. A félbevágott hagymát helyezzük a megmart testrészre, 10 percig hagyjuk rajta. Segítségével megszüntethető a fájdalom és a viszketés.

Antioxidáns hatású vegyületei a rák elleni küzdelemben szerepelnek. Több kísérlet alátámasztja, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől.


hagyma_2.jpg


Alkalmazás

 • Az immunrendszer erősítését segíti elő a hagymabor: 6 fej hagymát lereszelünk, leöntjük 2 l vörös borral. Egy hétig érleljük. Naponta kétszer fél dl-t iszunk belőle mézzel édesítve éhgyomorra.

 • Megfázás estére egy fej hagymát apróra vágni, 1 dl vízben felforralni, melybe beleteszünk 1db szegfűszeget, 1 szál kakukkfüvet. Ha langyos, hozzákeverünk 1 evőkanálnyi mézet. Tizenkét órán keresztül hagyjuk állni, majd villával törjük össze. Forraljuk fel 2 dl tejjel, és kész is az ital. Nátha esetén naponta kétszer egy bögrényi az ajánlott adag.

 • Torokfájás esetén: egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt. Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.

 • Köhögés vagy hörghurut esetén nyákoldó hagymaszirup: két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot leszűrjük, lehűtjük, majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.

 • Érelmeszesedés ellen: lereszelünk két fej vöröshagymát, a levét kinyomjuk, hozzácsurgatunk ugyanannyi mézet. A szedés javasolt módja: naponta háromszor egy órával evés előtt vagy két-három órával evés után 1 evőkanálnyit lenyelni a keverékből. Az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés, különösen az agyi erek meszesedése ellen kiváló hatású.

 • Fülfájásnál vagy általában fülzúgásnál összezúzott, nyers, nem csírázó hagymából borogatást készítünk és nyers levét a fülbe cseppentjük. Reumatikus fülfájásnál 1-2 csepp felmelegített hagymalevet cseppentünk a fülbe.

 • Vizeletképző szervek átmosására és a felgyülemlett víz eltávolítására a hagymabor kitűnően alkalmas. Egy apróra vágott hagymát 10-14 napig hagyjunk 1 liter jó minőségű, fehérborban ázni. Ezután szűrjük le a bort, és a hagymadarabkákat lenvásznon passzírozzuk át. Ezt a levet adjuk a borhoz, majd sötét, hűvös helyen tároljuk. Napi 2-3 likőröspohárnyi mennyiség elősegíti a vizeletképzést, de köhögés és hörghurut esetén is hatásos. Az vizelethajtó hatást fokozni lehet, ha a borhoz 2-3 evőkanálnyi rozmaringot adunk. Ettől erősebb íze lesz, de keringésjavító hatása által elősegíti a vizelet-kiválasztást.

 • Izületi fájdalom és reuma gyógyítására: a friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi fájdalmakat és reumát.

 • Hideg végtagok esetén: egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt végtagot átmossuk. A besózott hagyma levet ereszt, mely elsősorban fagyás gyógyítására alkalmas.

 • Hajhullás: néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás. Hagymaszeszként (négy napig alkoholban áztatva majd leszűrve), bedörzsölőszerként hajnövesztő hatást tulajdonítanak neki.

 • Szemölcs: a hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval. Hagyjuk így egy éjszakán át, míg levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.

 • Égésre: ha megtörtént a baj, a lehető legrövidebb idő alatt centrifugázzunk ki néhány vöröshagymát. A kapott lében áztassunk locsogósra egy puha ruhát, vagy gézt, és helyezzük borogatásnak az égett felületre. Ha minden jól megy, a seb nem hólyagosodik fel és nem maradnak égési hegek.

 • Bélféreg kiűzése: régebben a galandférget is kiűzte a belekből. Akkor a gyógyszer az volt, hogy egy egész tányér összevágott hagymát kellett elfogyasztania a betegnek, lehetőleg egy ültő helyében. A kúra jellege ma sem változott, de enyhíthetjük vöröshagyma-lével. Próbáljuk meg, fele-fele arányban vízzel hígítani. A hagyma lé ugyanis nagyon erős tisztán, könnyen lehet a fogyasztás következménye hányás. Ha nem érünk el sikert, térjünk vissza a tányér nyers hagymához.

 • Gennyező sebre és daganatra, megkeményedett daganatra pirított hagymát tegyünk fel, melynek hatása tisztító, érlelő.Újabb eredmények


A kutatók vizsgálják a hagymának a rákkal szembeni védőhatását is, mivel úgy vélik, hogy kénvegyületei gátolhatják egyes tumor sejtek (elsősorban gyomor, bőr) növekedését, burjánzását. A hagyma tartalmaz bizonyos fitovegyületeket (allicinokat, izotiocianátokat és bioflavionokat /pl. kvertecint/), amelyek az eddigi vizsgálati eredmények alapján olyan enzimek termelésére késztetik a májat, amelyek ártalmatlanná tesznek egyes rákkeltő anyagokat, mások kiürülését meg segítik.

Kísérletek szerint nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre, mert megnöveli annak a nagysűrűségű lipoproteinnek, a HDL-nek a mennyiségét, ami eltávolítja a szövetek és az erek faláról a koleszterint. Indiai kutatók alátámasztották azt az elterjedt nézetet, hogy ez a zöldség véd a zsíros ételek miatt kialakuló koleszterinszint-növekedéssel szemben. A hatás eléréséhez az is elegendő, ha a zsíros étellel együtt 4-6 dkg nyers vagy bármilyen módon elkészített hagymát eszünk.

Egyik hatóanyaga, a difenilamin - a gyógyszerként használt tolbutamidhoz hasonlít - serkenti az inzulin kiáramlását a hasnyálmirigyből. Állatkísérletekben a vöröshagyma 70%-kal erősebb hatásúnak bizonyult, mint a gyógyszerek.


Ellenjavallat


Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe, így a baba számára megszokott íz változni fog.

A vöröshagymából ha sokat fogyasztunk gázokat okoz a belekben, felfúvódást okoz. Az anyatejjel átkerülhet a kicsibe és neki is megmozgatja a pocakját, aminek gyakran sírás a vége.

Fontos megjegyezni, hogy rendkívül melegítő hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk.


Kozmetikumként


 A kozmetikai iparban a vöröshagyma hagymagumójából nyert kivonat korpásodás elleni hatóanyag. Nyugtató, fertőtlenítő, keringésfokozó hatása miatt a hámló, viszkető fejbőr kezelésénél alkalmazhatjuk.

A hagyma héjából készített teával javasolt leöblíteni a hajat. A hagymatea nagyon szép színt kölcsönöz a hajnak és elősegíti a növekedését is.Szerepe bozótmívességben


A vöröshagyma húsos levelével ha bedörzsöljük a szúnyog- és darázscsípéseket, akkor csökkenthetőek a csípések okozta gyulladásos reakciók kialakulását.

A gyakorlat szerint ha nyitott sebekre, pattanásokra vagy gennykeltő baktériumok okozta kelésekre rakjuk, enyhül a fájdalom, és tisztító, érlelő hatása miatt hamarabbi a gyógyulás.

Az erdőben szerzett bőr alatti láthatatlan szálkák előbukkanásában is segít.Apró praktikák

 • A hagyma virága éppen úgy fogyasztható, mint a hagymája. Elsősorban zöldségekhez, salátákhoz, sajtokhoz, rizses ételekhez, tésztákhoz, levesekhez illik, akár belefőzve, akár díszítésként.
 • Szeleteléskor a hagyma sejtfalai elroncsolódnak, a sejtekből kénvegyület szabadul fel, amely szemünk víztartalmával érintkezve gyenge kénsavvá alakul. Ez csípi a szemünket. Ajánlott módszerek a csípés elkerülésére:
  • a hagyma előzetes lefagyasztása, lehűtése;
  • víz alatt való darabolás
  • úszószemüveg viselése
  • kenyér rágcsálása a szeletelés közben.

 • Ha a szeletelt hagymát ételbe főzzük, ne pirítsuk meg, hanem csak pároljuk, mert a megpirított hagyma már nem fő szét. A hagyma könnyebben megpuhul, ha sütés előtt leforrázzuk. Forrázás után csak szárazra törölve dobjuk a zsírba, különben fröcskölni fog.
 • Ha a hajdinát hagymával együtt pirítjuk, akkor semlegesíti a hajdina kesernyés, földszerű ízét, amit sokan nem kedvelnek.
 • A nyers hagyma íze, illata még sokáig megmarad a szánkban. Amennyiben ez zavarólag hat ránk vagy a környezetünkre nézve, ajánlatos a fogyasztás után petrezselyemlevelet vagy kávébab szemeket rágcsálni, esetleg szódabikarbónás vízzel öblögetni.
 • A hagymapucolás után kezünkről citromlével vagy ecettel távolíthatjuk el a hagyma nyomait.Egyebek

 • A külső levelek olykor megpenészednek. Ha a hagyma kemény, akkor a penészedés csak egy-két külső levelet érint. A puhaság viszont a rothadás jele lehet. Egyes külföldi hagymafajták egészségesen is puhábbak, viszont íz- és tápértékük, tárolhatóságuk sokkal gyengébb, mint a magyar makói hagymáé.

 • A hagymalevelek közötti hártya pontosan egy sejtréteg vastagságú - emiatt előszeretettel használják amatőr mikroszkópos megfigyelésekhez.

 • A hagyma héjából készült barnás színű vizet a húsvéti hímes tojások alapszínének megfestéséhez használták.

 • A ?régiek" véleménye

 • Odo von Meung - XI. századi orvos a hagymáról írt értekezésében Aszklépiosz (lat. Aesculapius) görög orvost idézi: ..Aesculapius tudtul adja, hogy a gyomornak igencsak jót tesz; azonfelül szép arcszínt ad bárkinek, aki csak ránéz. Ki mindenreggel éhgyomorra hagymát eszik, soha életében nem fogja ismerni a fájdalmat. Úgy vélekedik, hogy a hagyma, ha megeszed, meghozza az álmod.

 • Bingeni Szent Hildegard így ír a XII. században a hagymáról: ?Cap. 1-83 A vöröshagymáról: A vöröshagymának nem jó melegsége van, hanem csípős nedvessége, és attól a harmattól növekszik, ami körülbelül a nappal kezdetekor hullik, vagyis amikor a harmat ereje már elillant. ... Főzve egészséges enni, mert a tűz által a benne lévő rontás megkevesbedik. (R1-238) Főzve azoknak jó, akiket hidegrázás, láz vagy köszvény kínoz. (R1-239) Azoknak azonban, akik gyomorbetegek, mind nyersen, mind főzve fájdalmakat okoz, nedvessége miatt."

 • Paracelsus XVI. századi orvos azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika".

 • Lippay János - XVII. századi botanikus - az első magyar nyelvű kertészeti szakkönyv (Posoni kert) írója eme szavakkal dícséri: ?A vörös-hagymának mind azon által, sok orvossági vannak, mind kivűl belől. Kívűl, ha annak kifacsart levébűl ennihány csöppöt az ember szemébe bocsátanak, minden maculáját, és más fogyatkozásit elvészi. Hajat nevel, ha a kopaszok, és az kiknek az kosztul elment hajok, evvel gyakran kenik fejeket. Ha az kifacsart levit kappan hájjal öszveelegytik, s avval kinek az elment bőrt: megneveli. Az égett tagra is, ha parázs hamuban megsütik az vörös-hagymát, s úgy teszik reá: igen jó. Az érettlen keléseket, és gugát, ha ennihány fügével, vagy mézzel öszvetörik és reáteszik, meglágyítja és megérleli. A dühös ebek marása ellen, ha megtörik, mézzel s sóval öszvekeverik, igen jó mikor reákötik, hasonló képen más mérges állat ellen is. ... Ha kinek gennyetség foly az fülébűl, abban egy keveset bocsásson levibűl, megtisztíttya. Az süketséget is, és zúgását a fülének, elvészi. Ha az orrában főlszíja, megállíttya az orra vére folyását, és megtísztítja agya-velejét."Földrajzi vonatkozása


A Hagymás-patak a Cserhátban ered,Szalmatercs településtől északkeletre,Nógrád megyében, mintegy 260 méteres tengerszint feletti magasságban. A patak forrásától kezdve nyugati irányban halad, majd Szalmatercs nyugati részénél éri el a Ménes-patakot.

Hagymás-kút (Bükkfa-forrás) A forrás a Szuha-Parádsasvár közötti összekötő út mellett, a Gombás-tó elhagyása után a Hagymás-rét szélén található (innen kapta a nevét). Egy idős bükkfa gyökerei között tör a felszínre a tiszta, jóízű forrásvíz.

Hajmás község Somogy megyében, a Kaposvári kistérségben, Hajmáskér község Veszprém megyében, a Veszprémi kistérségben, Nagyhajmás és Kishajmás községek Baranya megyében, a Sásdi kistérségben találhatóak.

A Hagymás-hegység a Keleti-Kárpátok mészkő-szirt övezetének része. Hargita megye északkeleti részén terül el. Magasabb pontjai a Nagy-Hagymás (1792 m), és a Fekete-Hagymás (1771 m). Közepén helyezkedik el a Gyilkos-tó és a Békás-szoros


nagyhagymas.jpg

Hagymás-hegységHagymás-Lápos
település Romániában, Máramaros megyében található, 1323 lakosa van. Hagymás-Lápos a legrégebbi időktől lakott település, régészek Kr.e.VII. századi nyomokat találtak

Csicsóhagymás település Romániában,Beszterce-Naszód megyében, szélén a róla elnevezett Csicsóhagymás patak folyik.

Alsóhagymás település Romániában,Szilágy megyében, Bélhagymás községRomániában, Arad megyében található.
Helye az irodalom, a művészetek és a kultúra világában


Szavunk valószínűleg a hagym alapszó származéka. A szóvégi a lehet képző vagy egyes számú 3. személyű birtokos személyrag. Ősi finnugor eredetű szó. Vogul megfelelőjének jelentése: 'egy vadon termő hagymaszerű növény (szárát és gyökerét leves fűszerezésére használták), hagyma'. Megtalálható a zürjén és a votják nyelvben is. Legáltalánosabb nyelvjárási alakja: hajma.

A hagyma szó hazánkban először 1211-ben fordul elő, mégpedig helynévként: ?Uenit per stagnum Hagymas usque ad {32} Cutus". A Besztercei szójegyzék 1395 körül: ?cepe hagma" alakban ismeri. Szerepel a 15. századi Schlägli szójegyzékben is: ?kék hagma par monyoró hagma [?] veres hagma".

Első bővebb magyar nyelvű írásos emléke Lippay János Posoni kert (1664-1667) című művében található.

Érdekes szösszenet Marvin Gaye és Tammi Terrell 1969-ben megjelent The onion song c. dala, amely talán dallamával jobban hódított, mint a tartalmával, ennek ellenére hangulatos, vidám három percet szerez az embernek.

Hyppolit a lakáj c. filmben hangzik el Kabos Gyula emlékezetes mondata: ?Én kérem, a hagymához is hagymát eszek!". A filmbéli legjobb pillanatok meghallgathatóak Kabos Gyula: A hagymához hagymát eszek c. albumán (Hungaroton 2005). A budapesti Játékszínben pedig megtekinthetjük a Hagymát hagymával avagy egy pesti mese Kabos Gyuláról c. előadást.

A kis hagymafiú története c. marionett színházi előadás gyermekeknek nyújt vidám perceket.

2012-ben a Chicago Filmmakers egy egész filmfesztivált szentelt a hagymának.

Persze ne felejtsük el Shrek kijelentését sem, miszerint az ?Ogre olyan, mint a hagyma!"

Móra Ferenc írása 1911-ben a Szegedi Napló Máról holnapra c. állandó rovatában A híres hagyma meg a híres barack címen látott napvilágot.

Több vers is született a hagyma tárgykörében, talán a legismertebb Arany János verse:Haja, haja, hagyma-haja

Haja, haja, hagyma-haja, 
Sír a leány: mi a baja? 
Kicsi a lyány mint egy bögre: 
Nagy szerelem teszi tönkre. 

"Veszett is vón' hagyma földbe': 
Nem könnyezne szemem tőle! 
Veszett vón' az úrfi Pesten: 
Nem verne így az úristen!"Nem csak a zenében és az irodalomban jelenik meg a hagyma, hanem az építészet is előszeretettel alkalmazza a hagyma jellegzetes formáját. Ahagymakupola alul kidomborodó, felül csúcsos végű, homorú, ívelt építészeti forma, amely a hagymához hasonló alakjáról kapta nevét.


Legismertebb épületek közé tartoznak:

 • A moszkvai Vörös téren található Vaszilij Blazsennij székesegyház (Boldog Vazul-székesegyház), amely 1555-1561 között épült Retteget Iván orosz cár parancsára. A cár emléket kívánt állítani, hogy 1552-ben győzelmet arattak a kazányi tatár kánság felett. Az uralkodó kívánsága az volt, hogy a hadjárat minden győztes csatájának emlékére egy-egy templomot kell felépíteni, összesen kilencet. Az épületegyüttes központi eleme a legnagyobb, 57 méter magas, kis hagymakupolával ékesített torony, illetve az ez alatti főtemplom. Ezt nyolc kisebb templom veszi körül, melyeket az általuk jelképezett győztes csaták napjának védőszentjeiről neveztek el. Az egymáshoz tapadó, belül egymás között szabadon átjárható templomok mindegyike önálló, egyedi formájú és színezésű hagymakupolával fedett.
 • A moszkvai Kreml épületegyüttesében található a Nagy Iván harangtorony (81 m). A háromszintes épület tornyára - melyen egy időben ötven harang is volt - Borisz Godunov építtetett (XVI. sz.) még egy arany kupolás dobot, ezért Godunov-oszlopnak is nevezték. 1812-ben Napóleon hadai megpróbálták felrobbantani, de a töltetek nem bírtak az alsó szint ötméteres téglafalaival.
 • Számos magyarországi településen épült templom (pl. Perbál, Tolcsva, Kőszeg, Kisoroszi), zsinagóga (pécsi, kecskeméti, budapesti) és kastély (pl. bátonyterenyei Gyürky-Solymossy-kastély) tetején is megtalálható a hagymakupola.


Kulturális rendezvények sora emlékezik meg a hagymáról - a határon innen és túl. 2013-ban rendezték meg XXIII. Makói Nemzetközi Hagymafesztivált, az I. Derecskei Hagymafesztivált, a székelyföldi VI. Madéfalvi Hagymafesztivált és a II. Várfalvi Hagymafesztivált. Az Egyesült Államok több városában (pl. Texas, Vidalia Valley) tartanak - főleg tavasszal - nevezetes, több napos hagymafesztiválokat.


  A heraldikai motívumként is megjelenik a hagyma:

Nagyhajmas_cimer.jpg

Nagyhajmás község címereMakó - a magyar hagyma városa

Ha Magyarországon a vöröshagymát említjük, akkor egyből Makó jut az eszünkbe. Makó neve és az ott élő emberek élete összefonódott a hagymával. Nem szabad elfelejteni, hogy a makói hagymát a hungarikumok közé sorolják.

Manapság az 1998-ban újjáépült Hagymaházban (Makovecz Imre által tervezett kulturális központ) rendezik meg a Hagymabált a Hagymáért Alapítvány segítségével.

A Makói Termál- és Gyógyfürdő másik elnevezése a Hagymatikum, amelynek épületegyüttesét szintén Makovecz Imre tervezte.

A Makói Nemzetközi Hagymafesztivált 1991 óta rendezik meg, szeptember második hétvégéjén. A mostanra tradícióvá lett Hagymafesztivált eredetileg szakmai rendezvénynek szánták, de ahagyma és a mezőgazdasági eszközök felvonultatásán, és a szakmai konferenciákhoz vásári szórakoztató programok és sportesemények is társultak.


Agrotechnológia


  A vöröshagyma nem melegigényes növény, a magja 4-5°C-on csirázik. Tenyészidőben 17-19 0C-on fejlődik a legjobban, de a hideget jól tűri. A fejlődés kezdetén több vizet igényel, később azonban - a hagyma növekedése idején - inkább a szárazságot és a meleget kedveli.

Mindenütt megtermelhető, de legjobban laza, humuszban gazdag talajokon érzi magát. A kertekben lehetőleg ne a frissen trágyázott ágyásba vessük, mert ott nagy hagymákat kapunk ugyan, de ezek nem érnek be tökéletesen, és nem tarthatók el romlás nélkül.

A vöröshagymát kétféleképpen lehet termelni: dughagyma ültetésével és magvetéssel. A lehetőleg egyenletes nagyságú dughagymákat korán, márciusban kell 20 cm sor- és 15 cm tőtávolságra kiültetni oly módon, hogy a hagyma csúcsa legalább 2,5 cm-rel legyen a talaj felszíne alatt. 100 m2 területre kb. 1 kg dughagyma szükséges. A tavasszal duggatott hagyma már 4-5 hét múlva zöldhagymaként fogyasztható.

Magvetéssel egy év alatt tudunk vöröshagymát termelni. A hagymamag vetésének ideje is márciusban van. A magvak lassan csiráznak, és két-három hétre van szükségük a kikeléshez. Ezt követően a sűrű állományt megritkítjuk annyira, hogy a növények egymástól 5 cm-re legyenek. A kiszedett palántákat máshol elültethetjük, mert az áttelepítést jól elviselik.

Mind a magvetés mind a duggatás után igen fontos munka a talaj felszínének porhanyítása és a gyomok fékentartása. Ha a növények magszára növekedni kezd, akkor azokat törjük ki, vagy vágjuk le.

A duggatott hagyma augusztus elején, a magról vetett augusztus végén szedhető fel. Erre az időre a levelek elvékonyodnak, és fokozatosan elszáradnak, héjuk könnyen ledörzsölhetővé válik. Csak száraz, napos időben kezdjük meg a vöröshagyma szüretét. A sérülések elkerülése céljából a hagymákat ásóval emeljük ki a földből, majd két-három napig a szabadban, napon szárítsuk. Ezután átválogatjuk, a leváló, külső héját eltávolítjuk, és száraz helyen - raktárban, kamrában vagy padláson - vékony rétegben kiterítve tároljuk.

10 m2 területről magvetés után 5-10 kg, dughagymás termelés esetén 12-15 kg termésre számíthatunk.

Fagyott állapotban a hagymát nem szabad mozgatni, mert akkor elrothad, de kiengedés után felhasználható.


Kártevők


Legfontosabb kórokozói a peronoszpóra, amelyet a leveleken található fehéres bevonatról ismerhető fel; illetve a korompenész mely gyakran ezeken a már fertőzött foltokon telepszik meg. Az ellenálló hagymafajták előnyben részesítésén túl a megfelelő termőhely kiválasztással védekezhetünk: a pangóvizes, mély fekvésű, hideg területek elkerülésével; továbbá a viszonylag ritkás ültetéssel, a megfelelő tápanyagellátás biztosításával.

A hagymák legkellemetlenebb betegsége a hagymalégy, amelynek a bábja a talajban telel át, a belőle kikelő légy pedig a hagymalevél tövére rakja le a tojásait. Ezekből csontszínű lárvák kelnek ki, amelyek befurakodnak a fejlődő hagymába és teljesen felélik annak a szöveteit, majd áttelepülnek egy másik hagymába. Permetezéssel (Decis, Fendona, Chinetrin) védekezhetünk ellenük.

A hagymamoly ellen a megelőzés módszere a vegyes kultúra (sárgarépa, zeller) alkalmazása.Irodalomjegyék


Írta: Dienes Nikolett (Birinéne)