Rólunk

Főoldal
Viasz üzemű főző – Wax Stove

Az előző, hasznos tárgyakról szóló porciónkban Dínó említette az ún. "Ronin-főző" névre keresztelt főzőt. Lehet, hogy Te is azok közé tartozol, akiknek fogalmuk sincs, hogy miről is van szó? Ha igen, akkor most nem csak, hogy elmagyarázzuk, hogy mi is az a Ronin főző, hanem lépésről-lépésről be is mutatjuk, hogy kell elkészíteni, így egy kis házimunka árán, most akár Te is szert tehetsz erre a remek kis főző alkalmatosságra.

Korábbi vágyaim közé tartozott, hogy a felszerelésem lehető legsokoldalúbbá tétele érdekében szert tegyek egy főző alkalmatosságra. Lehetőleg olyan főzőt szerettem volna, ami olcsó, kisméretű, könnyű, kompakt, megbízható, a tüzelőanyaga könnyen pótolható és nem jelent veszélyt sem rám, sem a többi cuccomra, s végül de nem utolsó sorban alkalmas főzésre, esetleg világításra is. Nos, azt hiszem, mondanom sem kell, hogy a kereskedelemben nem találtam olyat, ami mindennek egyaránt eleget tett volna.   

Nagy örömömre hosszú keresgélés után – amit a sörös dobozból készíthető alkoholos főző "feltalálása" indított el – találtam rá a Buschraft & outdoor skills (http://www.bushcraftliving.com/waxstove) oldalon arra a viasszal üzemelő, házilag elkészíthető főzőre, amelynek a tesztjét most leírom.

Alacsony előállítási költség
A hozzávalók közül jóformán csak a viaszt (gyertyát) kell megvásárolnunk. Valamilyen fedeles fém doboz és némi hullámpapír a legtöbb háztartásban előfordul. De ha nem, lepjük meg életünk párját egy doboz NIVEA-val, vagy fémdobozba csomagolt savanyúcukorkával (örülni lehet, hogy nem fog neki, de a fém dobozunk tutira meglesz), a munkahelyről pedig emeljük el pl. a fénymásolópapír dobozának fedelét.

Kis méret és tömeg (a felhasznált fém doboztól függően változik, az alábbi méretek a 250 ml-es NIVEA doboz méretei):

 • Átmérő: 95 mm
 • Magasság: 45 mm
 • Viasszal töltött tömeg: 20 dkg

Kompakt kivitel
A fém doboz magában foglalja, a tüzelőanyagot (az nem igényel külön tartályt, palackot) a kanócként funkcionáló hullámkartont, néhány szál gyufát, és a gyufa meggyújtására szolgáló, a doboz fedelének belső oldalára ragasztott csíkot. Minden egy helyen, ami kell. A kész főző az 1 literes fedeles fém bögrébe pontosan passzol, így abban elhelyezve nem foglal külön helyet.

Ronin főző kész

Tüzelőanyag
A tüzelőanyag gyertyaviasz, ami felhasználás előtt dermedt állapotban van, nem folyik szét, nem bűzös, nem oldószere bizonyos anyagoknak, nem robban, nem lobban, nem ég túlzott hevességgel, a fedél visszahelyezésével könnyen eloltható, szakaszosan üzemeltethető, s a viasz megdermedését követően a főző egyszerűen elcsomagolható.

A gyertyaviasz közönséges ABC-kben, háztartási boltokban olcsón, könnyen beszerezhető.

K É S Z Í T S Ü K   E L !

Vágjunk a hullámkartonunkból a fémdoboz magasságának megfelelő szélességű és a fémdoboz átmérőjével azonos hosszúságú téglalapokat, majd ezeket a hosszú oldal közepén félig vágjuk be.

Ronin főző 1.


A karton téglalapokat a bevágásoknál egymásba csúsztatva formáljunk csillagot.

Ronin főző 2.


Készítsük elő a megtisztított fémdobozunkat.

Ronin főző 3.


Majd helyezzük bele a hullámkarton-csillagot.

Ronin főző 4.


Ezt követően töltsük a megolvasztott viaszt a fémedényünkbe, a fémedény felső peremétől lefele mért 0,5 cm-ig. (A hullámkarton enyhe sistergő hang kíséretében "megiszik" egy kis viaszt, így a fémedényben viasz szintje csökkenni fog.)

Ronin főző 5.


Hagyjuk a viaszt kihűlni és kész is a főző.

Ronin főző 6.


Ragasszuk egy gyufásdoboz gyújtócsíkját a fémdoboz fedelére belülről, csomagoljunk be néhány szál gyufát vízhatlan módon.

Ronin főző 7.


Majd a gyufákat a fedélbe rejtve csomagoljuk össze főzőnket.

Ronin főző 8.T E S Z T

A kipróbálás során azt igyekeztem megmérni, hogy a főző 1 liter szobahőmérsékletű vizet mennyi idő alatt forral fel, majd összehasonlításképpen megmértem, hogy a gáztűzhely legkisebb rózsája ugyanezt a mennyiségű és hőmérsékletű vizet mennyi idő alatt forralja fel. Az alábbi eredmények születtek:

Viasz üzemű főző: 17 perc
Gáztűzhely: 13 perc

Munkában a főző:

Ronin főző

Munkában a Ronin főzőÖ S S Z E G Z É S

Hátrányok

 • Kb. fél perc szükséges ahhoz, hogy a láng teljesen elterjedjen a teljes főzőn.
 • Az első néhány percben szolidan üzemel, majd amikor a viasz fele teljesen megolvad, felerősödik az égés és a melegítőhatás.
 • Kormoz, így csak szabadtéri felhasználásra alkalmas, sátorban való főzőcskére nem.
 • Egyes felhasználók szerint lángja „hűvösebb” mint a gázzal vagy alkohollal üzemelő főzőké.
 • Erős légmozgásban szélvédelmet igényel.
 • A főzőnek vízszintes alap szükséges, mert a felolvadó viasz kifolyik a fémdobozból.
 • Fújással nem lehet eloltani, pontosabban a viasz esetleges fröccsenése miatt nem célszerű. (A legjobban a fedél visszahelyezésével, egy mozdulattal oltható el.)
 • Használatot követően a felmelegedett fémdoboz és a viasz, égési sérülést okozhat, ezért kezelése odafigyelést igényel.
 • Eloltást követően, cirka fél óra kell ahhoz, hogy a viasz kellő mértékben lehűljön és megdermedjen. Ezt követően csomagolható el biztonsággal. Ha dobozunk fedele jól zár, akkor a teljes dermedés előtt is elcsomagolható újságpapírba, esetleg nylon zacskóba, ügyelve arra, hogy szállítás közben vízszintesen helyezkedjen el. Én még a teljes megdermedés előtt a viasz folyékony állapotában újságpapírba csomagoltam a főzőt, majd a literes bögrémbe helyeztem, s úgy a zsákba. A hazafelé tartó fél órás gyaloglás során egy csepp viasz sem folyt ki.

Előnyök

 • Alacsony előállítási és fenntartási költség.
 • Házilag is könnyen előállítható, akár sorozatban is.
 • Kis méret és tömeg.
 • Kompakt, jól csomagolható kivitel.
 • Tüzelőanyaga olcsón, könnyen pótolható, akár otthon, akár a magunkkal vitt, "pótgyertya" segítségével az erdőben is.
 • Az esetlegesen kifolyó viasz a dermedést követően minimális veszteséggel visszahelyezhető a főzőbe.
 • Tüzelőanyaga szilárd állapotban veszélytelen, nem tűz- és robbanásveszélyes.
 • A fém doboz fedele segítségével, egy mozdulattal, könnyen oltható.
 • A saját készítésű, egyszerű használati tárgyak kedvelőinek, megbízható, kielégítő hatásfokkal működő segítője lehet, főként tűzgyújtási tilalom idején.


Bár soha nem volt gázzal vagy alkohollal üzemelő főzőm, így nincs összehasonlítási alapom a működésüket illetően sem, de hátrányai ellenére úgy érzem, hogy céljaimnak a viasz üzemű főző teljes mértékben megfelel, így arra az időre, amíg jobbat nem találok, megelégszem vele, s a felszerelésem részévé teszem.

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei.