Rólunk

Főoldal
Téli vajákos tippek

Szeeerbusztok Kedveskéim!
Sokáig hallgattam, hisz nem vagyok már fiatal, kell a pihenés. Persze ez alatt az idő alatt sem tévesztettelek benneteket szem elől. Kis cinkéim elújságolták ám, hogy megint az erdőben találtak titeket, és bizony szél úrfi nem volt veletek kegyes. Ugye nem lett úrrá semmilyen kór rajtatok?
Bizony a tél nem könnyű! Sem embernek, sem állatnak. Kevés dolog található a természetben, ami ilyen zimankóban is jól érzi magát. Persze ha jobban körülnézünk... Na mit is találhat az elszánt, de vacogó vándor? 

 

 

Csipkebogyó

Az egyik legfőbb vitamin forrás télvíz idején. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. Erősíti immunrendszeredet, roborálja fáradt testedet. Hasznos lehet, ha úgy érzed, hogy kerülget valamilyen (bármilyen) nyavalya. Ha izomgörcs tör rád az erdő mélyén, egy csésze csipketea segíteni fog, hiszem magnézium tartalma is jelentős.
Gyűjteni akkor is érdemes, amikor még nem csípte meg a dér, vagyis kemény és élénk piros, de akkor is érdemes, ha már mattabb lett a színe és puha a húsa.
Ha keményen szeded le, száríthatod egyben és felhasználhatod úgy is, hogy félbe vágod, és a magját a szőrökkel együtt kikaparod.

Szárított csipketermés egyben és kimagozva
Szárított csipketermés egyben és kimagozva


Több mindent készíthetsz belőle:

  • Tea: hidegen áztasd, hogy vitamin tartalma megőrződjék. Ha 2 teáskanál csipkebogyót leöntesz 2,5 dl forrásban lévő vízzel, és lefedve hagyod 15 percig, ebben az esetben az ásványi anyagok oldódnak ki belőle. Ha igazán finomat és "tartalmas" teát kívánnál inni, úgy a két eljárást együttesen alkalmazd és keverd össze a két féle teát. Mézzel édesítheted az amúgy kissé savanykás ízű üdítő folyadékot.
  • Csipkebogyószörp: 1 kg csipkebogyó, 4 liter víz, 1-1,5 kg kristálycukor, 10 g citromsav/liter. A dércsípett csipkebogyót mosd meg, zúzd össze, húsdarálón daráld le, majd 3 liter meleg vizet önts rá, és másnapig hagyd állni, közben néha keverd meg. Másnap a levet préseld ki, majd a visszamaradt gyümölcshúsra egy liter meleg vizet tegyél, és másnapig megint hagyd állni. Ezt követően ismét préselj, és egyesítsd a leveket. Szűr át, hogy mag még véletlenül se kerüljön bele. A léhez adj cukrot és citromsavat ízlés szerint. Azért, hogy sokáig élvezhesd e csodás szörp aromáját, az elkészített szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilt vagy 1 g nátrium-benzoátot oldj fel és keverd bele bele.
  • Csipkebogyó bor: 10-15 dkg szárított csipkebogyót önts le 1 liter jó minőségű, száraz vörösborral. Hagyd ázni 2 hétig, majd szűrd le. Napi két deciliternyit érdemes fogyasztani belőle. Stimulálja az emésztést és segíti a vérkeringést.
  • Csipkelekvár főzve: 1 kg csipkebogyó, 80 dkg cukor, 1db cirom leve. A megmosott csipkebogyót magozd ki, majd annyi vízben, amennyi ellepi, főzd puhára (kb. 30-45 perc). Ezt követően az egész főzetet szitán passzírozd át és a masszába keverd keverd a cukrot és a citromlevet. Forrald fel, főzd még 5 percig, majd töltsd üvegekbe és légmentesen zárd le.
  • Csipkelekvár nyersen: a csipkebogyót mosd meg, és magozd ki. 3-4 napig hagyd állni. Amikor megpuhult paradicsomdarálón daráld le. Mérd meg, és ugyanannyi súlyú kristálycukorról jól keverd össze. Tedd üvegbe és kösd le.. Tartósítószer nélkül 2 évig is eláll.

Ha pediglen nem viszel magaddal konyhát a zsákodban, akkor egyszerűen csak fogd meg a dércsípte, megpuhult csipkebogyót és nyomd ki a savanykás-édeskés puha csipkehúst. Ügyelj, hogy a magok és a körülötte lévő szőrök ne kerüljenek a szádba, mert kaparják a torkodat.
 

Kökény
Ebben az időszakban már csak a termését találod meg (merthogy a virágja is csudajó háziszer). Na persze ez nem probléma, hiszen nem vet meg a vándor semmit amit az erdőn- mezőn talál: A termésből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. Fájából sétapálcát és golfütőt is készíthetsz (sportszerű nehezítés: a fehér golflabdát találd meg a havas mezőn).

Kökény
Kökény

  • Kökénylikőr: A fáradságos munkával leszedett kökényterméseket megmossuk és megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt befőttesüvegbe teszünk, 1,5 kg cukrot teszünk hozzá, jól összekeverjük. 4-5 rúd fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük. 5-6 hétig érleljük, majd leszűrjük. A hideg téli napokon 1 kis pohárnyi kökénylikőr felmelegít, így a szolgálati laposba szinte nélkülözhetetlen.
  • Kökénykocsonya: 2 kg mennyiségű megmosott kökényt és 2 kg hámozatlan, gerezdekre vágott almát összekeverünk, zománcozott edénybe helyezünk, kevés vizet öntünk rá, és puhára, sőt pépszerűre főzzük. Egy fazékra vászondarabot erősítünk, úgy, hogy közepén mélyedés legyen, ráöntjük a péppé főzött gyümölcsöt a levével együtt, és keverés nélkül lassan átcsepegtetjük. A lefolyt levet főzőedénybe tesszük, a 2 kg cukrot hozzáadva tovább forraljuk. A tetején képződő szennyes habot közben állandóan leszedegetjük, addig főzzük lassú tűzön, amíg be nem következik a kocsonyásodás. A kész, még forró kocsonyát üvegekbe töltjük és kihűlés után celofánnal lezárjuk. Hmm... ha még ettél finomat…, még a fülcimpám is beleremeg az emlékezésbe.
  • Kökénybefőtt: 4 kg dércsípte kökényt megmosunk és szitára téve lecsurgatunk. 2 liter vizet 2 kg cukorral felforralunk, és a forrásban levő szörphöz adjuk a kökényt. Néhány percig közepes tűzön főzzük, majd levéve a tűzhelyről kihűlésig a gyümölcsöt a szörpben hagyjuk. Azután kiszedjük a kökényt, és üvegekbe rakjuk. A szörpöt még egyszer felfőzzük, és kihűlve a kökényre öntjük. A gyümölccsel megtöltött és szörppel felöntött üvegeket tartósítószerrel történő kezelés után lezárjuk. 80°C-on 25 percig hőkezeljük. Kihűlés után hűvös helyen tároljuk.


Boróka
Hazánkban síkságon, hegyvidéken egyaránt őshonos, örökzöld gyalogfenyő második éves, érett, sötét kékesfekete, hamvas-fényes, meghúsosodott tobozbogyója a borókabogyó. A feketeborsnál valamivel nagyobb szemű. Csak az érett, fekete színű bogyókat szabad gyűjteni. Íze csípős, édes-kesernyés, zamatos, nagyon aromás. Éppen emiatt önállóan nem készítenek belőle teát, hanem gyógyteakeverékek alkotórészeként jelenik meg. Kitűnő izzasztó hatású, főleg reumatikus panaszokra jó. Vizelet- és szélhajtóként, étvágyfokozóként, epe- és vesekő-oldószerként valamint hurutos megbetegedéseknél, valamint köszvény és csúz ellen is alkalmazzák. (Gyulladásos vesebetegségnél és terhesség során TILOS használni). Régen a betegségek távoltartására borókabogyót égettek, hogy fertőtlenítsék a levegőt, illetve – ellenméreg hiányában – kígyómarásra is használták a szétnyomott bogyót.

Boróka
Boróka


Ha az erdőben nincsen nálad fogkrém, ébredés után 1-2 bogyó elrágásával sokat javíthatsz amúgy is üde lehelleteden.
A bogyókból lekvárt is készítenek, melyet epe-, és veseműködést serkentő szerként fogyasztanak.

  • Tea: forrázzunk le 2 dl vízzel 3-4 apróra összetört bogyót. 4-5 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le. Naponta 1-3 csészényi tea fogyasztása ajánlott. 4 hétnél tovább tartó használata orvosi felügyelet nélkül nem javasolt!
  • Tinktúra: 20 darab szárított borókabogyót összetörünk, és ráöntünk 1,25 dl tiszta szeszt, majd egy hétig érleljük. Ezt követően leszűrjük, és sötétfalú üvegben tároljuk. Ízületi és reumás fájdalmak esetén ezzel a kivonattal borogassuk a fájdalmas testrészt.
  • Olaj: 20gramm szárított borókabogyót összetörünk, és ráöntünk 1,25 dl olívaolajat, majd 2 hétig érleljük. Ezt követően leszűrjük, és tiszta üvegben tároljuk. Reumás és ízületi fájdalmak csillapítására alkalmazhatjuk az olajat.
  • Borovicska recept: 10 l vízhez 1 kg cukrot, 10 dkg borókabogyót, néhány szem koriandert és egy késhegynyi borkősavat teszünk, kb. 1 órán át főzzük, lehabozzuk és leszűrjük. Ha kihűlt, 2-3 dkg élesztőt adunk hozzá és lefedve addig hagyjuk, míg felülete egész fehér lesz. Ekkor áttöltve erjedni hagyjuk két napon át, majd leszűrve üvegekbe töltjük, és jól ledugaszoljuk. Pár hét után fogyasztható.

Fagyöngy
Csak a fehér fagyöngy számit gyógynövénynek. Nagyon sok helyen találkozhatunk vele. Sok fajta fán élősködik. Ilyenkor, téli időszakban kell gyűjteni a szárát és a levelét. A bogyóját NEM, MERT MÉRGEZŐ! A fagyöngy kiváló gyógyír belső vérzések ellen, serkenti a szívműködést, és használják görcsoldóként is. Magas vérnyomás esetén használják, mert a kísérő panaszokat - a fülzúgást, szédülést - enyhíti. Szívbetegség kezelésében azért hatásos, mert erősíti a szívet, a pulzusszámot csökkenti. 3-4 hétnél tovább folyamatosan ne használjuk, mert májkárosodást okozhat!

Fagyöngy
Fagyöngy

  • Tea: a fagyöngyteát kizárólag hidegen készítjük. Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt adunk negyed liter vízhez, majd egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük. A napi adag maximum kétcsészényi.
  • Orrvérzésnél a vérzés elállítására csepegtessünk az orrunkba fagyöngykivonatot (a sarki sárkányfű-árusnál biztosan megtalálod), vagy fagyöngyteával átitatott, steril gézlapokkal (ha az erdőn vagy, akkor az alig használt textilzsepid segítségével) tamponáljuk az orrot, legalább 5 percen kersztül.

Som (húsos som)
Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, pedig a som igen értékes gyümölcsöt is terem, amelyből – különösen vadas húsok mellé való – kiváló lekvár készíthető. C-vitamin tartalma 200 mg/100g körül van, karotinban gazdag. Lekvár, szörp, dzsem, kompót készíthető belőle.
Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni, borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják.
Ha mifelénk jársz a Bakonyba, egy ritkasággal is szembe kerülhetsz. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor oroszlános kapujánál álló, fává terebélyesedett som megyei védettség alatt álló természeti érték, korát 250-300 évre becsülik. Kézzel gyűjtött, savanykás erdei gyümölcséből hagyományos eljárással, tartósítószer nélkül készül a som lekvár, melynek ízét a karamellizált cukor és a méz teszi harmonikussá.

  • Somszörp: 3 kg érett som, 3 liter víz, 2 kg cukor, tartósítószer: a megmosott, kimagvazott somot szétnyomunk. Hozzáadjuk a vizet, majd összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk, majd átpréseljük és hozzáadjuk a cukrot. Ezt követően lassú tűzön felforraljuk, majd hozzáadjuk a tartósítószert. A végén üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.
  • Somlekvár: az érett gyümölcsöket kimagozzuk és a gyümölcshúst átpasszírozzuk. A velőt 20-25 percig forraljuk és közben kilogrammonként 80-90 dkg kristálycukrot keverünk hozzá. Ha a cseppentési próba azt mutatja, hogy kocsonyás zselé alakult ki, akkor a lekvárt forrón üvegekbe töltjük és száraz gőzben másnapig pároljuk. A somlekvár a vadhúsok legfinomabb, rafinált zamatú ízesítője.
  • Som bor: 5 l som, 2 kg cukor, borélesztő. A bogyó akkor érett, ha színe piros és húsa megpuhul, ekkor elveszíti ehetetlenül savanyú ízét. Az sem baj, ha szedéskor még nem teljesen érett, napon kiteregetve pár hét alatt utóérik. Mivel a bogyók éretten is sok savat tartalmaznak, 10 liter borhoz elég teleszedni egy 5 literes befőttesüveget. A bogyókat zúzzuk össze, adjunk hozzá 0,8 kg cukrot, borélesztőt és a keveréket pár napig erjesszük elő, majd préseljük ki. Az így nyert levet töltsük fel vízzel 10 literig, adjunk hozzá még 1,2 kg cukrot és kotyogóval ellátott üvegballonban erjesszük ki. Könnyen tisztuló, üde, rubinpiros színű bort ad.


Ezeket mind megtalálhatod és összegyűjtheted, ha egészségesen és vidáman sétálva a természetet járod. De mi van azokkal a szegény, szerencsétlen kedvüket vesztett emberekkel (ne adj Isten: bozótmívesekkel!), akik búnak adták a fejüket, lehangoltak és már a macskájuk is a szomszédban lakik, merthogy a sok sóhajtozás mind elüldözte az egereket?!

Segítek Nektek is, csak olvassátok:

Télen a szervezet takarékra állítja magát. A rövid nappalok, hosszúra nyúlt éjszakák és a fényhiány kedveznek a téli depresszió (milyen faramuci szó ez!) kialakulásának. A téli hónapokban a fényhiány hatására felborul a szervezet biológiai egyensúlya: a hormonok buta játékának vagyunk szenvedő alanyai. Különböző tüneteket tapasztalhatsz: kevés az energiád; sokszor vagy kedvetlen és lehangolt; alvászavarokkal küzdesz (versenyre kelhetnél egy téli álmot alvó mackóval); sokat eszel, pláne édességet; nehezedre esik a feladataidra koncentrálni;….
Ennyi szerintem elég is. Úgy gondolom, hogy még a legpozitívabban gondolkodó bozótmíves is ráismert néhány tünetére. Ne ess kétségbe, inkább készits teát az alábbi gyógynövényekből:

  • Majoránna - fél maroknyi: köptető, görcsoldó és nyugtató hatású
  • Borsmenta - egy maroknyi: kis adagban nyugtat, nagy adagban élénkít, emellett remek bélgörcsoldó és antioxidáns hatású
  • Izsóp - egy maroknyi: kiváló erősítőszer, remek görcsoldó és izzadásgátló
  • Levendula - egy maroknyi: nyugtató hatású, oldja a szorongást

Így készítsd el: A (fél)maroknyi adagokat alaposan morzsold össze és keverd el, majd egy kávéskanálnyi keveréket tegyél egy csésze forrásban lévő vízbe és 10-15 percig hagyd ázni, majd szűrd le és fogyaszd langyosan reggel és kora délután egy-egy csészével.
Persze, ilyenkor se feledkezz meg barlangod, kuckód gyakori szellőztetéséről, és nagyon kérlek, hogy húzd el a sötétítő függönyt, hagyd bekukucskálni az álmából lassan ébredő, sugarait próbálgató fényes napkorongot.

Sőt mi több, ki is lehet menni a szabadba! Csak arra vigyázz, hogy a hideg, jeges szél hatása a bőrödön is megjelenik. Bőrpír jelenik meg az arcodon, kezed kiszárad (na ja, ha egyszer otthon hagytad a kesztyűdet!! Persze azt is tudom, hogy bozótmíves nem fázik!), felrepedezik a bőr, ajkaid kicserepesednek. Először is igyál sokat (a vízhiány is mutathat ilyen tüneteket). Kend be kezedet és arcodat olyan krémmel, vagy más készítménnyel, amely tartalmaz árnika, körömvirág vagy kamilla kivonatot. (A körömvirágkrém készítését már egy korábbi fejezetben részletesen megtanulhattad.)

Szárított körömvirág szirom
Szárított körömvirág szirom

Kicserepesedett ajkaidra valódi sótlan vajat is kenhetsz. Jó megoldásnak tűnik a hosszú úton, hogy finom (nem sós!) szalonna zsírral kened be a szádat. Arra azonban ügyelj, hogy NE nyald le – tudom nehéz –, mert a nyál viszont nagyon szárít. Éjszakára nem kikristályosodott mézet is használhatsz ajkaidra, arra azonban számíts ilyenkor, hogy kedvesed meg fog téged kóstolni... (Javaslom, hogy inkább hazatérés után használd.)

Fahéj
Fahéj egészben és őrölve

Fehér mustármag
Fehér mustármag

Átfagyott lábadat, vagy kezedet átmelegítésére tegyél egy lavórba langyos/meleg vizet és tegyél bele bőven fahéjat vagy frissen tört mustármagot. Többen használták már a chilit is ilyen formában, de ha ki van repedezve a bőr, akkor nagyon kínzó érzést von maga után.
 

Abban az esetben, ha olyan hideg volt kint, hogy valamely testrészed fagyási sérüléseket szenvedett, használhatod az alábbiakat:

  • A fagyöngy szárát és levelét disznózsírral keverjük el (lásd körömvirágkészítés), és ezt kenjük a sérült felületre.
  • Zsúrló tömény főzetét külsőleg, fagyások kezelésére lehet felhasz¬nálni.
  • Vérontó pimpó főzetét fagyások borogatására alkalmazzák.

Belsőleg is melegítheted magad: fahéjas alma tea, némi gyömbéres sütivel csodákra képes!!!

Amikor az emberfia/lánya még fiatal, nem törödik az egészségével, és nem is fogadja meg tapasztaltabb társai tanácsait. Ismerős, ugye? Na ilyenkor lehet összeszedni olyan izületi és reumatikus megfázásokat, hogy 20-30 év múlva csak nyögve tudsz felülni majd az ágyba.
Először is higgy az idősebbnek, nézd meg milyen ruhát visel télen!!! Ő már nem viccel!

Másodszor: egy Neked is tetsző kúra: igyál meg egy üveg sört! Na nem ez használ, hanem az a nagy levél káposzta, amelyet a kiürült sörösüveggel megmángorolsz, és a fájós testrészre ráteszed, majd pamut anyaggal rögzíted. Egész éjszakára fenn hagyhatod. A következő levél megtöréséhez már nem kell újabb sört meginnod, mert akkor gyakran kellene igénybe venni a mellékhelységet és ez a fájós lábaddal/derekaddal bizony megerőltető feladat.

Harmadszor, ha már késő, használhatsz krémeket és bedörzsölő szereket, illetve ihatsz teát is, hogy fájdalmaidat csökkentsd. Tudnod kell, hogy a vese nem megfelelő működése is közrejátszhat a reuma kialakulásában (a szervezetben maradt salakanyagok az izületekben rakódnak le).

  • Reuma elleni teakeverék I: egyenlő arányba keverj össze levendulát, rozmaringot, zsurlót, csalánt és gyermekláncfű levelet.
  • Reuma elleni teakeverék II.: keverj össze 4 rész zsurlót, 2 rész csalánt, 1-1 rész vadárvácskát, tarackgyökeret és nyírfalevelet.

A keverékek valamelyikéből a szokásos módon készíts teát (lásd Biri néne kora tavaszi vajákos tippjei), naponta két csészével lassan kortyolgass el.

FONTOS: A teakeverékeket 1 hónapig lehet fogyasztani, azután hagyni kell a vesét kitisztulni. Ha túl sokáig – 6-8 hét – (tiszta) zsurló teát iszol, bizony véres lehet a vizeleted. Szívbetegek a tiszta zsurló teát NEM fogyaszthatják!!

Negyedszer: viszont lehet benne fürdeni! Ülőfürdőt kell alkalmazni: 10 dkg zsurlót éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük. Annyi vízben kell csücsülni, hogy a vesédet ellepje. 20 percig áztasd magad. Megtörülközni nem szabad, vegyél fel fürdőköpenyt és bújj ágyba. Pihenj!

Másnap reggel még félig kómásan bámulod magadat a tükörben és fésülködni próbálsz. A hajgereblyéző eszközre tekintve megriadsz: tele van nem kívánatos, kihullott hajszálakkal. Rémisztő sikoly a lelkedben: "Kopaszodok!". További sikítások helyett inkább figyelj Biri nénére: leszámítva a korodat, meg mindazt, amit örököltél őseidtől, ez teljes normális dolog!!!
Egyrészt a vitaminhiány okozza, mely a tél során a legtöbb embernél kialakul, másrészt a lassú anyagcsere és a nem túl jó vérkeringés is állhat a háttérben.
A vitaminokat több gyümölcs és olívaolaj fogyasztásával pótolhatod, de megelőzésként a zimankósabb hónapokban érdemes vitaminkészítményeket fogyasztani. Emellett serkentheted a fejbőr vérkeringését is, így a hajhagymákhoz gyorsabban és hatékonyabban jutnak el a tápanyagok. A gyógynövényes főzetek tökéletesen alkalmasak erre, emellett táplálják is a hajat.

Hozzávalók:

  • 5 teáskanál nyírfalevél
  • 5 teáskanál csalánlevél
  • 5 teáskanál porított bojtorjángyökér
  • 2 teáskanál levendulavirág
  • 5 teáskanál fűzfakéreg
  • 5 teáskanál kamillavirág

A szárított gyógynövényeket keverd össze, és egy liter vízzel forrázd le, majd hagyd állni legalább 20 percet. Ezzel a főzettel masszírozd át a fejbőrt hajmosás után. Egy héten legalább kétszer használd a hajnövesztő főzetet.
Ha a hajhullással szeretnél leszámolni, akkor vedd figyelembe, hogy nem egyik napról a másikra oldódik majd meg a probléma. A fejbőr lassan reagál, így akár két hónap is eltelhet a kezelés megkezdése után, amíg megáll a hajhullás, és akár négy hónap is, mire az új hajszálak nőni kezdenek.

Immáron a gondoktól megszabadulva tudsz mosolyogni társaidra. És amiért ilyen ügyes voltás, egy kis ajándék:
 

Narancsbor
Hozzávalók: 2 palackhoz:

  • 5 db narancs
  • 1 db keserű narancs
  • 1 db citrom
  • 1 rúd vanília
  • 1.5 l könnyű vörösbor (félszáraz)
  • 500 g kristálycukor
  • 2.5 dl fehér pálinka (finom gyümölcs pálinka az igazi)

Mossuk meg a gyümölcsöket és vágjuk fel őket gerezdekre. A gyümölcsöket tegyük légmentesen záródó edénybe, rakjuk ide a rúd vaníliát is, és locsoljuk meg a borral. Hagyjuk 1 hónapig hűvös helyen összeérni. 1 hónap után szűrjük át a bort. Ezt követően cukrozzuk meg, majd rakjuk hozzá a gyümölcsöket és adjuk hozzá a pálinkát. A cukor hozzáadása után minden 10. nap keverjük, vagy rázzuk fel a bort, hogy a cukor minél könnyebben felolvadhasson. További 45 napig állni hagyjuk a bort. Az érlelési időszak leteltével ismét leszűrjük, és palackba töltjük.


Hallottam, hogy újabb útra készültök. Indián barátaitokat fogjátok meglátogatni és tisztességgel köszönteni. Ajándékot is illik vinni. Ilyen lehet például a méz. Hogy mi mindere jó? Ezt következő levelemből megtudhatjátok. De addig is egy kis ízelítő, hogy Te is kipróbálhasd jótékony hatását:
Fekete retek mézzel: egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin is kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet! Fájós torokra igazi gyógyír.

Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el kis barátaimról: cinkékről és a többi kis madárról. Adjatok nekik enni, és ha már elkezdtétek, ne is hagyjátok abba, hiszen számítanak rátok. Olvassz fel egy kis faggyút, keverj bele mindenféle magvat apróra vágva: napraforgó, tökmag, dió, mogyoró, csipkét, galagonyát vagy bármi más, amit otthon tudsz nélkülözni. Várd meg, amíg megdermed és akaszd fel. Neked nem nagy munka, viszont nekik a túlélést jelentheti. Cserébe vidám csipogással köszönik meg a sok finomságot.

Szemeim már pirosan és égnek, nem sokára újra írok Néktek:
Biri néne