Rólunk

Főoldal
Shemagh

Egy mérhetetlenül egyszerű, ugyanakkor roppant hasznos ruhanemű és páratlanul sokoldalú felszerelési tárgy. Miben rejlik a shemagh sikere? Hagyományaiban, egyszerűségében,vagy éppen sokféle felhasználási lehetőségében? A következő írás és gyakorlati segítség ebben segít.

A shemagh (kefijjey, kufiya, chafiye, ghutrah?) elnevezésének sokfélesége egyértelműen jelzi,hogy szinte az egész arab világban ismert és használt kiegészítője a viseletnek. Magyarul arab kendőnek mondjuk, bár az arabok mellet viselik a palesztinok, a kurdok éppúgy, mint a perzsák, vagy törökök. Leggyakrabban talán éppen palesztinokhoz köthető, mivel a shemagh vált a palesztin nemzeti érzület jelképévé az 1930-as években. (Gondoljunk Yasser Arafat, vagy Leila Khaled fotóira) Később az 1980-as, 90-es években egyre több helyen tűnik fel, például az U.S.A. katonái viselték, mint ruházat kiegészítője. Manapság széles körben viseli szinte minden korosztály.

Mi is ez az arab kendő? Egy végtelenül egyszerű, legtöbbször pamutból készült kb. 120x120 cm-es mintás kendő apró csomózott bojtokkal a szélein. Mintázata sokféle lehet. Hagyományosnak tekinthető színezet a fehér alapon piros, fekete, vagy kékminták, de katonai modelleket zöld vagy éppen homokszín alapon fekete mintával készítik.
Nos, hát keressük a lehetőségeket, hogy mi mindenre használhatja a furfangos bozótmíves (és persze bozotmívesné) a shemagh-ot. A felhasználási módokat három csoportra osztottam.

Az elsőbe azokat a lehetőségeket soroltam, amikor a shemagh-ot a ruházat kiegészítőjeként viseljük.

Fej, nyak vállak védelme a napsütés, izzadság felfogására vagy éppen a hideg és nem utolsósorban kavargó homok ellen. Mivel a shemagh-ot eredetileg félsivatagos-sivatos környezetben viselték, ez tekinthető "elsődleges" felhasználásnak. Számos módszert ismerünk arra, hogy hogyan lehet úgy a fej-nyak köré kötni a védelem érdekében. Most a véleményem szerint legjobb módszert mutatom be:


Megkötés

Shemagh megkötés 1.Shemagh megkötés 2.Shemagh megkötés 3.

Shemagh megkötés 5.


Viselet

 Manapság sok fiatal viseli egyszerű sálként divatos kiegészítőként. Néhány lehetőség:A hölgyek körében sok helyen népszerű a Maláj eredetű sarong.
A shemagh viselhető egyfajta kisméretű sarong módjára csípő vagy derék köré tekerve.

Vannak, akik szeretnek fejkendőben jönni-menni.
A shemagh szokásos átlósan félbehajtva tökéletes fejkendőnek köthető.


Érdekes felhasználásra ad lehetőséget, amikor átlósan félbe majd laposra hajtogatva a derekunk köré kötve övként használjuk. Erős napsütés esetén a fej, nyak, vállak hűtésére kiváló módszer a vizes shemagh átlósan félbehajtva egyszerűen magunkra terítve.Szerző: Dienes Gábor (2012)