Rólunk

Főoldal
Mora860MG

Mora860MGKezdő Bozótmívesként fogalmam sem volt arról milyen is a megfelelő kés számomra. Az első program alkalmával, a következő tanácsot kaptam: "végy egy jó kést". Körülnéztem neten, a Svéd Mora 860-ra esett a választás (2009-ben). Jó formájú, tetszetős, olcsó. A használat során kiderül, jól döntöttem-e.

Tények a késről:

  • Penge hossza: 102mm
  • Penge szélessége: 21mm
  • Penge vastagsága: 2 mm
  • Teljes hossz: 220mm
  • Penge anyaga: Sandvik rozsdamentes acél
  • Nagy súrlódási markolat, fekete és zöld színben
  • Tok: fröccsöntött zöld műanyag
  • Súly: 107g (tokkal vonóval)


Késpenge edzhető Sandvik acélból 12C27 (edzve HRC 56-58) készült. Penge hossza szélessége jól eltalált, viszont készíthették volna picit vastagabbra (nagyban növelné a masszívságát pl. száraz tapló leválasztásakor, hasogatáskor). Rozsdamentes acél penge különleges ápolást nem igényel. Skandináv él könnyen, gyorsan borotva élesre fenhető. Nagyszerűen lehet vele farigcsálni, ételt készíteni, vékonyabb fát hasítani stb.. A kés foka enyhén rádiuszos, szikra vetőt csak úgy lehet használni, ha picit, meghúzod köszörűn (markolat tövétől kb. 2 cm-nyit). Apró változtatás, de hasznos.

A nyél olajzöld polimer, fekete mintázatú gumi bevonattal. Enyhén ívelt nagyon jó fogású jól illeszkedik a marokba. A gumis puha markolatnak köszönhetően extrém körülmények között biztonságos és jó tapadást biztosít. Könnyen tisztán tarható. Ami fontos: kés fél tang! Magyarul a kés anyaga félig van a markolatban. Például durva ütőfás használatkor kifordulhat, kitörhet a nyélből a penge.Egy kis ráncfelvarrás után a késem. Vigyázat! Nem a vitrinbe való. :)


Tok csiptetős alsó víz kifolyású műanyag felejthető holmi. Két és fél éve bent van szekrényben, elővettem, beletettem a kést, fejtetőre állítottam és kiesett a tokból. Ha eredeti tokkal használod, célszerű rögzíteni egy darab gumival a kést. Az én Mora 860-nak - Dinó barátomnak köszönhetően - korrekt bőr tokja van, és zsinórból készült nyakpántja.
Szeretem ezt a kést, meg vagyok vele elégedve maximálisan. Ha durvább dolgokat kell csinálni, előveszem a fokost (Vagy elkérem más kését :-). Az ésszerűség határain belül használva sokáig kés marad.
Nagyon jó választásnak tartom kezdő bozótmíveseknek.

Levi