Rólunk

Főoldal
Mora Bushcraft Orange

avagy svéd narancs, magas acéltartalommal

Még az egyik összejövetelünk után Gue nyomott a kezembe egy Mora Companion 860 MG-t, hogy legyen nálam, próbálgassam. Hát, ha már nálam volt próbálgattam, és tetszett, megtetszett. Olyannyira, hogy az egyik nagyobb kihívást jelentő belső programunkra is elvittem magammal a Fallkniven helyett. Ott is meggyőzően szerepelt, nem éreztem az S1 hiányát, meggyőzött a Mora-jelenség. Ami miatt egy kicsit elhúztam a számat az az volt, hogy a pengét (2,5 mm) kissé vékonynak találtam. Azon töprengtem, hogy ha egy kicsit vastagabb lenne a penge és gyárilag megkapná a kaparóélt, tuti ráverne még néhány magasabb osztályban focizó bushcraft késre is, és még az is lehet, hogy vennék egyet.

Mora-000_headline.jpg


Nos, a Mora egyes korábban 2,5 mm-es pengevastagságú késeit elkezdte 3,2 mm-es pengevastagsággal gyártani, mégpedig pont a Bushcraft és a Companion széria némely darabját. Sajnos az igen kedvező árfekvésű Companion Heavy Duty MG és Orange a 3,2 mm-re hizlalt penge mellé továbbra sem kapta meg a gyári kaparóélt. (Ez némiképp érthető, mert ellenkező esetben a Bushcraft széria tagjainak igen erős konkurensei lennének.)

Végül a Mora Bushcraft Orange mellett döntöttem. A miért kérdésre szolgáljanak válaszul az alábbiak.

Jellemzők a la SI mértékegység-rendszer
 • Teljes hossz: 232 mm
 • Markolat hossza: 123 mm
 • Pengehossz: 109 mm
 • Pengevastagság: 3,2 mm
 • Penge szélessége: 23 mm
 • Kés tömege: 0,1735 kg

Neverlost színezet

Az első, legszembeötlőbb tulajdonság a késsel kapcsolatban a narancssárga sohaelnemveszős színezet. De ez az árnyalat nem csak úgy egyszerűen narancssárga, hanem olyan szinten neon-narancssárga, hogy a sötétben mellé tett zöld paradicsom két nap alatt beérik.

Először nem volt szimpatikus ez a szín. A Mora Bushcraft Black fekete markolata és bevont pengéje annál inkább, de ezekért átlagban 2 ezerrel többet kérnek a kereskedők. Azon túl megtanultam már, hogy egy használati késen a bevonat amúgy is lekopik, emellett rossz esetben egy viszonylag kisméretű fekete kés könnyebben el is veszik.

Az Élre vasalva cikksorozatunk első részében tett egyik alapvetés szerint: Ha késed van, mindened van. Úgy érzem ennek az alapgondoltnak a lényege nemcsak az, hogy mindig legyen késed, hanem az is, hogy mindig legyen meg a késed. A legkönnyebben a tokból kihulló, vagy használat közben, azt követően félretett kés kallódik/kallódhat el. Gondoltam, ha ennek eshetősége egy ilyen egyszerű sajátosság révén, mint a színezet, csökkenthető, akkor miért ne legyen narancsszínű a kés, pláne ha így még olcsóbb is.

A már jelölt cikksorozat első részében említettem, hogy nem érdemes bedőlni a csiricsáré színű markolatoknak, mert a használati kések vásárlásánál a markolat cifrasága nem mérvadó. E körből azonban egyedüliként kiemelném azokat a markolatokat, amelyek színezete funkcionális. Az ún. neverlost színezet ilyen. Egy bozótmíves célokra használt kés esetében a sohaelnemvesztés biztosítása fontos funkció.

Egyéb objektív jellemzők az Élre vasalva cikksorozat felépítését követve

Markolat

Összefoglalva, kényelmes, biztonságos és stabil fogást biztosít.

Méret: A hosszanti méret számomra ideálisnak mondható. A vastagság ugyancsak jól eltalált. Bele lehet kapaszkodni a késbe rendesen, ha arra van szükség, de emellett nem kell indokolatlanul és állandóan szorítani a biztos fogáshoz, mint pl. egy túl karcsúra sikeredett markolatot.

Mora-001.jpg

Mora-002.jpg


Keresztmetszet: A markolat teljes hosszán az ovális profil dominál.

Mora-003.jpg


Forma/kialakítás: A markolat rendkívül jól passzol a tenyérbe, a maroknak nem esik nehezére annak vonalát követni, nem erőszakolja a kezet, látható és érezhető a tervezők igen jó ergonómiai érzéke.

Mora-004.jpgAnyaga: A markolat kétféle műanyagból tevődik össze. A központi pengét és markolattüskét magába fogadó rész kemény műanyagból készült. Erre van applikálva egy kellő puhaságú műgumi réteg, ami a tényleges markolatot adja.  

Mora-005.jpg


Felület: A külső markolatréteg puhasága és felületi érdesítése révén a markolat szinte tapad a kézbe. Az embernek az az érzése, hogy valami ragacsos cucc van a markolaton, pedig nem. A külső réteg lágysága és érdessége van úgy összehangolva, hogy ilyen érzetet kelt. 

Ujjvédő: Egyetlen ujjvédő található a markolaton, annak is a vágóél felőli oldalán. Mérete optimális, a markolatot fogó kéz mutatóujjának vastagságát nem haladja meg. Hatékonyan védi az ujjakat a pengére csúszástól, ennek ellenére nem akadályozza semely tevékenység végzését.

Ujjbarázda: Ugyancsak egy darab van belőle. A hüvelyk- és mutatóujj gyűrűt optimális mélységbe süllyesztve hatékonyan növeli a késfogás erősségét. A markolat látszólag puritán kialakítása ellenére az ujjbarázda az ujjvédővel összedolgozva kizárja az ujjak pengére csúszását. Ha ez mégis előfordul az nem a markolat hibája lesz.

Mora-006.jpg


Ujjbarázda az Élre vasalva cikksorozatban megfogalmazott hátrányok szempontjából:

 • A kéz egy meghatározott fogásmódba kényszerítése: Kétségtelen, de a markolat alakjából kézenfekvően adódó alapvető fogásmód a legkényelmesebb a kéznek, főként a hosszan tartó faragási munkáknál.
 • A kényszerített fogásmód miatti, fogásmódbeli egyoldalúság: Nem tapasztalható. Attól függetlenül, hogy a kést éllel jobbra/balra, illetőleg felénk nézve szeretnénk használni, nem okoz problémát, kényelmetlenséget a biztonságos késfogás kialakítása. 
 • Tenyér felé néző ujjbarázdák, túl hegyes barázdacsúcsok által okozott kényelmetlen, esetleg fájdalmas késfogás: A markolaton mindössze egy ujjbarázda található, ami jelentősen csökkenti kényelmetlenség lehetőségét. A barázdacsúcs hozzávetőleg tompaszöget zár be, így nem túl markáns, de még ebből is elvesz érzet szempontjából a markolat további szakaszának nagy sugarú íve.  
 • A fogó kéz releváns paramétereinek eltérése az ujjbarázdáktól, kényelmetlen, bizonytalan késfogás: Az a tény, hogy egyetlen a markolat első negyedére eső ujjbarázda található a késen, gyakorlatilag nullára csökkenti ennek a negatívumnak még az eshetőségét is. Az ujjbarázda a mutatóujj-hüvelykujj gyűrűnél került kialakításra, aminek a helyzete mindenkinél azonos tenyérmérettől függetlenül.
 • Sérülés esetén az ujjbarázdákkal tagolt markolathéjak házi reprodukciója (amennyiben ez egyáltalán lehetséges) körülményesebb, mint egy normál markolathéjé: Lévén szó a markolattüskére sütött, kétféle műanyagból álló markolatról a házi pótlás azonos minőségben kivitelezhetetlen.
 • A pengető acéljába mart ujjbarázda által okozott fájdalmas fogás; nem kellő mélységű kidolgozás esetén az ujj élre csúszásának jelentős veszélye; túl mély bemarással gyengített a penge: Ennél a késnél egyik hibát sem követték el a készítők.    

Markolatvég: A markolat nem végződik látványos záró elemben, mindössze néhány milliméternyit kiszélesedik. Az igazat megvallva ehhez a markolathoz nem is igazán illett volna egy sólyom, vánkos vagy markolatgomb. Azonban feltehetően a Morakniv tervezői is érezhettek itt némi deficitet, mert a markolatvégre elhelyeztek 8 db fogásjavító bordát. Ötöt a markolat hátára, hármat a hasára. Rém egyszerű hozzátét, de a hátul markoló kisujjnak nagy segítség a fogásnál.

Mora-007.jpg


Abban az esetben, ha a kést sújtva vagyunk kénytelenek használni az említett bordák ugyancsak ott vannak, ahol lenniük kell: a mutatóujj-hüvelykujj gyűrű alatt, jelentősen ellensúlyozva az erőteljes záró elem (vánkos, sólyom, markolatgomb) hiányát. 

Mora-008.jpgHa már a bordák szóba kerültek, említést kell tenni arról a 3 darabról is, amely a markolat penge felőli hátán kapott helyet az ujjvédővel átellenben. Igazi haszna a kés vadászati, horgászati, konyhai felhasználásánál van, mert ezekre a területekre jellemző az ún. Filippínó-fogás használata, amikor a hüvelykujj párnája a markolatnak e részén támaszt. Bozótmíves alkalmazásban az említett fogással végzett finom faragási, vágási műveleteknél jut szerephez.  

Mora-009.jpg

Mora-010.jpg


Mora-011.jpg

Furat a markolatszíj rögzítéséhez: Nincs, különösebben nem is hiányzik, de lehetne. Igaz, hogy nem illeszkedik a Mora kések arculatába, de kísérletképpen a Bushcraft szériával kivételt tehettek volna.


A markolat penge felőli kialakítása: További jó pont, hogy az említett markolatrész a penge töve felé lejtve keskenyedik. Ez a kialakítás az ún. erővágás szempontjából kifejezetten előnyös, mivel a támasztó hüvelykujjpárna és a penge síkja közti távolság kicsi. 

Mora-012.jpg


Penge

Anyaga: Rozsdamentes Sandvik 12C27 acél. Más néven a jó öreg svéd acél, amit a Sandvik már 1921 óta gyárt, mára már hatalmas tapasztalat birtokában, nem kisebb népszerűséggel és megbízható minőségben (Forrás: www.sandvik.com). A szénacélhoz képest jobb az éltartása, és jobban ellenáll a korróziónak is (Forrás: www.moraofsweden.se).

Keménység: HRC 56-58, mely beleesik az általunk bozótmíves célra megfelelőnek tartott tartományba.

Kapcsolat a markolattal: A markolattüskét részben fogadja magába a markolat (3/4 tang). A kés fizikai paramétereit és rendeltetését tekintve ez tökéletesen elegendő a szilárd, megbízható kapcsolathoz. A markolat kemény műanyag magjának (és az alkalmazott gyártástechnológiának) hála, munka közben semmi nem utal arra, hogy nem full tang késsel dolgozunk. 

Mora-013.jpgTúlnyúló markolattüske: A rövid markolattüskéből adódóan nincs. A Morakniv úgy oldotta meg a kérdést, hogy a markolat kemény műanyag magját lógatta túl a külső, puhább gumiköpenyen. Ennek köszönhetően a markolatvégen létesült egy szolid markolatgomb, ami hangsúlyozottan szükség esetén püfölhető, illetőleg püfölhetünk vele. 

Mora-014.jpgHosszúság: A 109 mm-es pengehossz tökéletesen elegendő, legyen szó durva vagy finom faragásról, illetve fúrásról. A viszonylag rövid, könnyű, de erős penge jól irányítható, igaz ez részben a jól hozzákomponált markolat érdeme is. A jelölt hosszúság ugyancsak a bozótmíves szempontból ideális tartományban helyezkedik el.

Vastagság: Személy szerint kifejezetten örültem neki, hogy a Morakniv felfele mozdult a 2,5 mm-es vastagságról egészen 3,2 mm-ig. Igazából nem tudom, hogyan jött ki a gyártónak megoldásként a 3,2 mm és miért nem a 3,5 mm. Annak ellenére, hogy mindössze 0,7 mm-nyi acélról beszélünk, a kés megjelenése sokkal erőteljesebb lett. A hegynek és az élszalagnak kifejezetten jót tett a combosítás. 

Mora-015.jpg
Balra a Mora Companion 860 MG.


A penge megerősítése nem ment a használhatóság rovására, továbbra is nagy agilitással harapja az anyagot, finom szijács ugyanolyan könnyen faragható vele, mint a nagyoláskor lehulló vastagabb forgács. Az anyagban nem szorul meg, a leválasztott matériát nem tördeli.

Felület: Bevonat nélküli, matt, szálra köszörült.

Kaparóél: A pengehát mindkét oldalán, gyárilag kialakított, hibátlan, 11 cm-nyi kaparóél, a penge tövétől egészen a hegyig. A használóját nem köti semmilyen tekintetben, kinek melyik szakasz esik kézre, azt használja. Szikravetőhöz, forgács-éleszték készítéséhez, kérgezéshez nagyszerűen használható.

Mora-016.jpg


Mora-017.jpg
Él: Skandináv fogazatlan élprofil, az alábbi jellemzőkkel:

 • kiváló vágóképesség (A vágás folyamatának két mozzanatán keresztül elemezve: az élstruktúránál fogva kiválóan bontja az anyag felületét, majd ugyancsak ragyogóan hatol az anyagba.),
 • fenése egy zsebméretű fenőkővel, alapszintű ismeretek birtokában, akár a terepen is könnyen megoldható,
 • a konvex élnél sérülékenyebb, bár e típus a penge hízlalásával nagyot lépett előbbre a strapabírás felé. 

A penge a vastagítással továbbra sem kapott ricassót, így a vágóél már a markolatból kilépő első milliméterétől teljes hosszában rendelkezésre áll. A markolathoz lehető legközelebb eső élszakasz használatának lehetősége leginkább a nagyfokú kontrollt és/vagy erőkifejtést igénylő famunkák során válik hasznunkra. Minél közelebb esik a munkadarab a markolathoz annál nagyobb a kés irányíthatósága és annál nagyobb erőt lehetséges a mozdulatba vinni.  


Mora-018.jpg


Hegy: Ahogy már írtam a hegynek kifejezetten jót tett a hízókúra. A penge csúcsát egy igen tetszetős és emellett erős hegy díszíti. Nagy pozitívum, hogy ennél a modellnél a penge nem kezd vékonyodni a pengehastól a hegyig, ahogy a Mora 2000-nél vagy a Bushcraft Forest modellnél, így a hegy sokat profitált a vastagság megnöveléséből.

Mora-019.jpg


Fúrási, lyukasztási munkáknál ragyogóan dolgozó, nagyszerű használati hegy.

Szúróképesség: A hegy a penge középvonala felett, a penge felső harmadában helyezkedik el, amely bozótmíves szempontból optimális szúróképességet eredményez.

Vágóképesség: A hegykialakítás révén nyert pengehas kellő ívű ahhoz, hogy élelem-feldolgozás, nyúzás, húsolás során is hatékonyan használható legyen.

Mora-020.jpgA kiváló szúró- és vágóképesség kapcsán megemlítendő a penge utolsó harmadában egyenesen lefutó pengehát révén létrejövő letörő hegy, mely fokél szempontjából köszörületlen, viszont mintaszerű kaparóéllel bír. 

Mora-021.jpg


A letörő hegy kaparóéle a szikravető működtetéséhez nyújt egy további alternatívát.

Tok

A gyári tok a szokásos skandináv stílusban készült, a markolattal megegyező neon-narancs színben, kopogós műanyagból. Véleményem szerint a színe lehetett volna fekete, ugyanis egyrészt a tok neon-narancsa már-már egy kicsit sok a szemnek, másrészt az elveszéstől a kést szükséges megóvni, nem a tokot.

Mora-022.jpgKidolgozása minőségi osztályának megfelelően igényes, nincsenek sorjás szegélyek, tarajos felöntési pontok. A dizájn elemek, elővételt segítő bordák kontúrja éles. Az övbújtató szépen fordul a helyén, nem kattog, nem akad, csak függőleges helyzetben, ahol eredendően rögzülnie kell. 

Mora-023.jpg


A tok a kést részben fogadja magába.

A markolat háta felőli oldalon az egykezes elővételt segítő rovátkák kerültek kialakításra, melyek főként a derékszíjra, deréktájékra rögzített kés elővételét hivatottak könnyíteni, azonban nem teszik ezt. Hiába próbálgattam, kizárólag e bordák segítségével nem tudtam elővenni, de még kimozdítani sem a kést. Egykezes elővételkor hüvelykujjunkat a rovátkák helyett érdemesebb a tok peremére feltámasztani. (A Mora 860 MG tokok azonos rendeltetésű szerelvénye használati szempontból jobban el van találva.) 

Mora-024.jpg


Elővételt segítő bordák a Mora Bushcraft Orange-on.

Mora-025.jpg

Elővételt segítő elem a Mora Compnion 860 MG tokján jobban el van találva.

Normál helyzetben szilárdan tart, nem zörög benne a penge.
Fejre fordulás esetén a kés nem hullik ki a tokból rázásra sem.

A derékszíjra, övre bújtatóval rögzíthető.
Cserélhető bújtató és csíptető együttesen csak a drágább Survival modellekhez jár. 

Mora-026.jpg

Mora-027.jpgA hagyományos módon kívül, a nyakban, vállon átvetve (hónaljban) való hordás az övbújtatón,
vagy a leválasztott övbújtató fészkén átfűzött kötéllel, keskeny hevederrel megoldható.

Mora-028.jpg

Mora-029.jpgA tokra a már jól vizsgázott, kerékpárbelsőből vágott gumigyűrűk segítségével néhány apróság is felrögzíthető. 

Mora-030.jpgA tok legmélyebb pontján lévő furaton keresztül távozhat minden folyadék nemű anyag, ami hívatlanul került oda. 

Mora-031.jpgSzóval egy igényesen egyszerű, strapabíró, nagyon rendes kis tokról van szó, amelyet nyugodt szívvel lehet ajánlani végleges használatra is. 

Fizikai igénybevétel

Azt, hogy mit bír a Bushcraft Orange ez a videó híven bemutatja. 

">
Ár/érték

Magyarországon az ár átlagban 9.500,- és 9.900,- Ft között/körül mozog + postaköltség. Kis utánakereséssel sikerült 8.990,- + postaköltségért megcsípnem.

Az amazon.com-on 33,- dollárért (kb. 8.100,- Ft) hirdeti a gyártó, de szállítási költséggel nagyjából 9.000,- Ft körül jön ki az ár.

A 3,2 mm vastagságú pengével gyártott kések közül ár dolgában a Mora Companion MG Heavy Duty-val (4.300 - 4.600,- Ft) nem tud versenyezni. Az Orange a gyári kaparóél okán használati érték tekintetében egy árnyalattal magasabb színvonalat képvisel a Companionnál, ez az árnyalat azonban objektíven felmérve nem éri meg a vételárban mutatkozó hozzávetőleg ötezer forint többletet.

Ha az azonos alomból való Bushcraft Black (kb. 10.900,- Ft) és Bushcraft Survival (kb. 18.000,- Ft) modellekkel vetjük össze, akkor viszont ár/érték arányban egyértelműen az Orange helyezhető a sor elejére.

A más gyártók Bushcraft jelzőt hordozó, vagy arra ajánlott késeinél is jóval olcsóbb és ugyanolyan megbízhatóan szolgál, mint több tízezres versenytársai.
Verdikt

Akinek van otthon egy szalagcsiszolója, biztos a keze és tud kaparóélt készíteni anélkül, hogy elköszörülné a pengehátat, annak nem ezt a kést kell megvennie, hanem a Mora Companion MG Heavy Duty-t.

Aki barkács vonalon nincs annyira eleresztve, inkább megbízik a svéd szakértelemben és nem sajnál 10.000,- Ft-ot kiadni egy örök, megbízható és könnyen karbantartható használati darabra, annak viszont érdemes ezt a kést megvásárolnia. Meg lesz elégedve, akár kezdő, akár tapasztaltabb bushcrafterről van is szó. 

(Ha valamely, a cikkben szereplő kifejezés vagy vizsgálati szempont bővebb tartalma nem világos a számodra olvasd el Élre vasalva cikksorozatunkat, mely remélhetőleg minden ezen írás kapcsán felmerült kérdésedre megadja a választ.) 


Folytatásként, ajánljuk figyelmedbe kapcsolódó cikkünket Bebőrözve, avagy a svéd narancs új gúnyája címmel.


Szerző: Bakonyvári Pál (Ronin)