Rólunk

Főoldal
Külsőleg? Belsőleg?

Avagy gyógynövény felhasználási módok mindenkinek - Ősszel gyűjthető gyógynövények

Szeeerbusztok Kedveskéim!

Gondolom, már Ti is szomorúan konstatáltátok, hogy hűl az idő és hullanak a levelek. Itt az ősz. Persze ennek az évszaknak is megvannak a maga szépségei: az arany-vöröses színű levelek játéka, a tompa puffanással födet érő termések zaja, az avart felkavaró szél zúgása, a télire lelkesen gyűjtögető majd lassan elvackoló süncsalád semmi mással össze nem téveszthető neszezése... .
Bár a nap később kel és hamarabb nyugszik, ez nem akadályoz(hat) meg Titeket – és persze engem sem –  abban, hogy  a természet kincsestárából a gyógyító erejű őszi növényeket tarisznyánkba ne gyűjtsük. Ezeknek a növényeknek nagy része (80-90%-a) már ismerős lesz Neked, hiszen már találkozhattál velük tavasszal vagy éppen nyáron a gyűjtések során. A növények nem változtak, csak a gyűjtendő növényi rész lett más. Ahogy nyáron inkább virágokat és zöld leveleket kerestünk, úgy most inkább a magok, termések és a gyökerek kerülnek előtérbe.
Természetesen a gyökerekből, gyöktörzsekből, levelekből, virágokból, szirmokból, termésekből és magvakból más és más módon nyerhetjük ki a számunkra fontos hatóanyagot. Az alkalmazás mikéntje nagymértékben függ a tünetektől, a betegségtől. Használhatjuk frissen vagy szárítva, külsőleg vagy belsőleg, stb. A tárház nagyon széles. Nézzük, hogy melyek lehetnek ezek, és hogy melyik elkészítési mód mit is takar:

Belsőleg

Frissen

 • Friss préselt lé vagy olaj: friss növényi nedv vagy növényi olaj mechanikus úton való kinyerése, pl. kövirózsa friss nedve, olajos magvak sajtolása. Turmix géppel is készíthetjük, mely a gyógynövényt felaprítja és egyúttal ki is préseli. A levet naponta frissen kell elkészíteni.
 • Frissen ételhez aprítva: ez esetben fűszerként – fűszermennyiségben használjuk.


Porok, porkeverékek tabletta vagy kapszula formájában alkalmazzu

Kivonatok

 • Vizes kivonat:
  • Forrázat: vízben oldódó hatóanyagok kivonására alkalmas. A drogot lobogó vízzel leforrázzuk, majd állni hagyjuk. Az illóolaj tartalom elpárolgása miatt lefedve áztassuk. Az átlagos áztatási idő 10-20 perc, de ettől egyes drogoknál eltérhetünk. A kivont hatóanyag mennyiségét az áztatási idő növelésével emelhetjük.  Gyenge forrázat készítésénél a szűrőbe tett drogra öntjük rá a forró vizet, így gyengébb hatású kivonatot kapunk.
  • Főzet olyan növényi részeknél, amelyekből nehezebben oldódnak ki a hatóanyagok, illetve a nem illékony, hőre nem érzékeny hatóanyagok kivonásánál alkalmazzuk ezt a módszert. A növényi részt hideg vízben tesszük fel főni; ideje változó lehet, 5-10 perctől egy óráig is tarthat.
  • Hideg-vizes áztatás: némely gyógynövényeket nem szabad leforrázni vagy főzni, mivel hő hatására elveszti gyógyító erejét. Ezekből hidegen készítünk teát. A megfelelő mennyiségű gyógynövényt hideg vízben 8-12 óra hosszat (többnyire egy éjszakán át) áztatjuk. Legjobb, hogyha hidegen fogyasztjuk, de akár langyosra is melegíthetjük.
 • Alkoholos kivonat: az alkoholban oldódó drogokat 40-97%-os alkoholban (pálinkában) vagy borban és növénytől függően 20-40oC-on, sötétben vagy világosban, néhány napig vagy hétig áztatjuk. Ruhán vagy szűrőpapíron átszűrjük, a szüredéket kinyomkodjuk. A tinctura előnye, hogy évekig eltartható.
 • Olajos kivonat: a zsíroldékony drogokat nem avasodó olajjal pl. olívaolajjal leöntjük, majd lezárt üvegedénybe a napra vagy sötét helyre tesszük. Ha a hatóanyag kioldódott, a száraz növényi részeket kiszedjük, és az olajat hűvös helyen tároljuk tovább.

Szirupok gyógynövény főzetből vagy kivonatból készül, cukorral esetleg mézzel lehet sűríteni.
Gyógyméz: jó minőségű mézet elegyítünk erős gyógynövényfőzettel. Hűtőben tárolandó.

Külsőleg

Bőrön keresztül szívódik fel

 • Borogatás: egy tiszta pamut vagy lenvászon ruhát mártsunk forró vagy hideg főzetbe, csavarjuk ki és tegyük az érintett felületre.
 • Pakolás: apróra vágott, összenyomott, lereszelt, nyers vagy főzött gyógynövényből, tejtermékekből, gyümölcsből, zöldségből, magvakból, tojásból, mézből és még kitudja mi mindenből lehet hideg vagy meleg pakolást készíteni és alkalmazni a test bármely részén. Alkalmasak gyulladások lelohasztására, csökkentésére, vérmérgezés, mérges csípések, harapások, szúrások következményeinek enyhítésére, kelések, kiütések gyógyítására, hogy az érintett terület tisztulását, gyógyulását elősegítsék. Sok pakolás semlegesíti a fe¬tőzést, hatására kilökődhetnek a mérgek és az idegen anyagok.
 • Pép: a (gyógy)növény szárait és leveleit sodrófával péppé törjük, ezt azután lenvászon kendőre kenjük, amit a beteg testrészre helyezünk. Egy másik kendővel rögzítjük, és egyben melegen tartjuk. Ezt a pépes borogatást éjszakára is hagyjuk a betegen.
 • Göngyölés: a test – meghatározott ideig – a hónaljtól a térdekig majdnem légmentesen hideg- vagy melegvizes ruhába van göngyölve.
 • Dunsztolás vagy párakötés: a friss gyógynövényt (levelet, szárat, gyökeret) szétnyomkodva, a szárítottat porrá törve, forró vízzel keverjük ki pasztának. Ezután helyezzük a gyógynövényt két réteg géz közé, tegyük egy könnyű pamutkötéssel az érintett felületre, és tartsuk melegen. Fazékban vizet forralunk, föléje szitában friss vagy szárított gyógynövényt helyezünk és lefedjük. Egy idő múlva a megpuhult, meleg növényeket laza szövésű kendőre rakjuk és a beteg testrészt beborítjuk vele. Az egészet lefedjük egy gyapjúkendővel és rögzítjük. A dunsztkötés két óra hosszat vagy akár egész éjszaka a testen maradhat.
 • Tapasz: a megfelelően előkészített (aprított, zúzott, stb.) gyógynövényekhez nagy tömegű „vivőanyagot” kevernek és ennek segítségével teszik – tapasztják – fel a bőrre.
 • Fürdő
  • Teljes testfürdő: Friss vagy szárított gyógynövénnyel telt vászonzacskót lógassunk bele a fürdővízbe, esetleg tömény főzetet vagy forrázatot öntsünk a fürdővízhez. A fürdési idő kb. 20 perc. Fontos, hogy szívtájék ne kerüljön a víz alá! Fürdő után azon nedvesen, fürdőlepedőbe vagy -köpenybe burkolózva feküdjünk egy órára ágyba, "dunsztolódni'.
  • Ülőfürdő: Hasonlóképpen készül, mint a teljes testfürdő, de a itt a vízmagassága csak a vesetájék környékéig érjen. Ha nem kádban végezzük az ülőfürdőt, hanem lavórban (ez jellemző lehet nemi-szervek gombás vagy másfajta fertőzéseinél), akkor figyelni kell arra, hogy használat után nagyon alaposan tisztítsuk ki a tálat.
  • Lábfürdő: láb- vagy körömgomba, lábizzadás ellen, sebek kezelésére, bőrkeményedés eltávolítására alkalmas módszer, de nagyszerű felüdülést hoz akkor is, ha egész nap talpalt az ember és úgy érzi, hogy „mindjárt leszakad a lába” Langyos vagy meleg vízbe sót, szódabikarbónát, vagy gyógynövényeket téve kellemes gyógyító és lazító hatás érhető el.
 • Lemosás, öblítés: többnyire híg gyógynövényes forrázattal vagy főzettel történő kezelés. Általában fertőtlenítés, tisztítás és kondicionálás esetén alkalmazzák, de gyulladáscsökkentő hatással is bír.
 • Bedörzsölés
  • Olajos kivonattal
   • Illóolaj: az illóolajok házilag nagyon nehezen állíthatóak elő, egyszerűbben hozzá lehet jutni patikákban és/vagy gyógynövényszaküzletekben. Figyelni kell, hogy bio minőségű, igen magas tisztaságú, 100%-os, minőségi – azaz terápiás célra is alkalmas –  illóolajok legyenek, ne olyan amit vásárokon lehet kapni és illatházikóban párologtatni.
   • Egyéb olajos kivonatok: olíva-, mandula- vagy napraforgóolajat használjunk, amelybe 1-3 hétig apróra vágott gyógynövényeket áztatunk, majd leszűrjük.
  • Zsíros kivonat: disznózsírban apróra vágott gyógynövényt vagy szirmot rövid ideig „sütünk”, majd másnap leszűrjük. Figyelni kel rá, hogy a zsír ne legyen avas és ne égessük meg a növényeket. Használatakor a viselt ruhák zsírosodhatnak.
  • Alkoholos kivonattal: hűsítő, fájdalomcsillapító, keringésjavító hatású lehet az alkoholos bedörzsölés.
  • Ecetes kivonattal: csípésekre, duzzanatokra gyakran alkalmazott régi technika.
 • Krémek, balzsamok: bőrtípustól függően érdemes alkalmazni a szükséges krémeket.Tüdőn keresztül szívódik fel

 • Fürdő: illatos füvekből (levendula, kakukkfű, stb.) teljes testfürdőt készítünk és belélegezve a kipárolgó illóolajat gyógyul testünk–lelkünk, de tökéletesen megfelel néhány csepp illóolaj is erre a célra.
 • Belélegzés
  • Nedves inhaláció: egy üvegedénybe a gyógynövényt leforrázzuk, majd az edény fölé hajolva, a fejünket és a tálat egyaránt beborítva belélegezzük a meleg (és nem forró!) gyógyító gőzt. Nyálkaoldásnál, köhögéscsillapításnál, fejfájásnál nagyon jó és gyors eredményt érünk el ezzel a módszerrel.
  • Füstölés: a kezelés során kis mennyiségű gyógynö¬vényt kell elszívni pipából vagy vízipipából. A tüdő megtelik a füsttel, majd teljesen ki is lé-legezzük az anyagot. Egy kezelés alkalmával 6-10-szer lélegezzük be a füstöt. A füstbelégzés csak kiegészítő kezelés lehet, amit a tüdő teljesítőképességére, állapotára való kellő odafigyeléssel szabad csak alkalmazni, hi¬szen az égő növényi anyag szükségszerűen füst¬részecskéket, kátrányt termel, amit a tüdőnek el kell tudni távolítania.
 • Párologtatás: lehet illatházikó segítségével párologtatni, de télen nagyon jó az is ha egy tál vízbe illóolajat csepegtetünk és rátesszük a meleg radiátorra vagy cserépkályha tetejére.
 • Álompárna: lenvászon huzatot megtöltünk nyugtató, altató hatású gyógynövényekkel és erre feküdve szundikálunk; 
 • Potpourri: olyan természetesen illatozó szárított növényi anyagokból álló keverék, amely kellemes (gyógy)illattal árasztja el környezetünket. Nyálkahártyán keresztül szívódik fel

 • Szájon keresztül
  • Öblögetés: főleg fogínyvérzés, -gyulladás, -sorvadás, állcsontgyulladás, szájpenész, fekély, afta, szájszag és szájszárazság esetén használnak vizes vagy alkoholos kivonatokkal öblögetést.
  • Gargalizálás: hangszálgyulladás, torokfájás, rekedtség idején langyos forrázattal, főzettel vagy egyszerű sós vízzel érdemes a torok – garat területét kezelni.
  • Ecsetelés: kilazult fogak vagy fogínysorvadás esetében alkalmazható pozitív eredménnyel.
  • Gyógycukor: orrdugulásnál, köhögésnél, torokfájásnál vagy egyéb hurutos tüneteknél gyulladáscsökkentő és nyálkaoldó hatásuk kiváló, de a betegségek megelőzésében, a C-vitamin pótlásában és a leheletfrissítésében is szerephez jut.
 • Szemen keresztül
  • Szemcsepp: csökkentheti a szem égető, csípő érzését, enyhe gyulladását, viszketését, ami allergia, kötőhártya-gyulladás vagy árpa esetén gyakori kisérő tünet. Nedvesítő hatása segítheti a szemszárazság, a stressz, a szemek égése, a környezeti hatások okozta szemfáradtság, a fokozott számítógép használat, és kontaktlencse használat esetén. Mivel a szemünk nagyon érzékeny, ezért mielőtt nekiállnál önhatalmúlag kezelni, kérdezz meg egy szemorvost.
 • Végbélen keresztül
  • Beöntés: idegesség, fájdalmak és a vérben levő nagy mennyiségű méreganyagból adódó panaszok kezelésére alkalmas. A beöntést enyhén langyos teával végezzük, ha a bélfalhoz tapadt, beszáradt, megkeménye¬dett salakanyagot (bélsarat) akarjuk eltávolítani. A beöntést először bal oldalon fekve, majd négykézláb, végül jobb oldalon fekve kell beadni. Ez elősegíti, hogy a folyadék megtöltse a vastagbelet. A gyógyító folyadékot olyan sokáig kell benntartani, amilyen hosszan csak lehet.
  • Végbélkúp székrekedés, aranyér, ciszták, láz, köhögés vagy hányinger csillapítása esetén is alkalmazhatjuk. Használhatunk hozzá kakaóvajat, glicerint, fehéragyagot, szárított és porrá tört gyógynövényt esetleg  illóolajat. Házilag könnyen elkészíthető. A kúpot általában éjszaka használják. A kakaóvaj megolvad a test melegétől és így a gyógyfüvek kifejthetik hatásukat.
 • Hüvelyen keresztül
  • Hüvelyöblítés: általánosan használt módszer sebek, fertőzések kezelésére, illetve a hüvely tisztításá¬ra. Gyakori alkalmazása   nem ajánlatos, mivel megbontja, fölborítja a természetes hüvelyi baktériumflóra egyensúlyát. Az ismételt fertőzések a nem kielégítő, helytelen táplálkozást és a szervezet általános ellenálló erejének lecsökkenését jelzik.
  • Hüvelykúp: a hüvelyi fertőzések, irritációk, ciszták kezelésére, sérül nyálkahártya gyógyítására alkalmasak. Elkészítési mód hasonló, mint a végbélkúpnál, csak más hatóanyagú gyógynövényeket szükségeltetik használni hozzá.


Láthatjátok, hogy nagyon sok felhasználási területe és módja van a gyógynövényeknek, és biztosan akad még, amit itt nem soroltam fel. Ezeknek a módszereknek évszázadokra, évezredekre visszamenően igazolt hatásuk van. A természet segít nekünk a betegségek megelőzésében, kezelésében, gyógyításában.
Használjátok bátran, de előtte érdemes orvossal konzultálni.

Biri néne
 

Magyar elnevezés

Tudományos név

Gyűjtendő növényi rész

Szeptember

Október

November

Gyógyhatás

Bab

Phaseolus vulgaris

Mag nélküli hüvelytermés.

mag nélküli hüvelytermés

mag nélküli hüvelytermés

 

Enyhe vizelethajtó, vércukorszint csökkentő.

Bazsalikom

Ocimum basilicum

Föld felett 10cm-re levágni a virágzó hajtást, száradás után lemorzsolni a leveleket és a virágzatot

virágzó hajtás

   

Étvágyjavító, szélhajtó, vizelethajtó, köhögés csillapító, idegnyugtató.

Bíbor kasvirág

Echinacea purpurea

Levél (1-2 éves növény), gyökér (2-3 éves növény).

 

gyökér

 

Immunstimuláns.

Bojtorján

Arctium tomentosum, lappa, minus

Szárított gyökér az 1. éves, még nem virágzó növényről.

gyökér

gyökér

gyökér

Vizelethajtó, izzasztó, epe-és vesekőoldó, epehajtó, vértisztító. Külsőleg bőrbajok ellen: sömör, ekcéma, ótvar. Hajápoló.

Borsfű

Satureja hortensis

Föld felett 10cm-re levágni a virágzó hajtást, száradás után lemorzsolni a leveleket és a virágzatot:

virágos leveles hajtás

   

Alacsony vérnyomás, bélhurut és felfúvódás esetén, köhögés ellen. Konyhai fűszerként ismertebb.

Borsmenta

Mentha piperita

Virágzás kezdetén a leveleket lefosztani és szárítani.

föld feletti hajtás

föld feletti hajtás

 

Étvágygerjesztő, szélhajtó, epeműködést serkentő, idegnyugtató, görcsoldó, emésztő- és bélcsatorna fertőtlenítő, gyomor és bélhurut esetén, fejfájás ellen, de mindennapi reggeli üdítőként is kellemes a teája.

Buglyos fátyolvirág (szappangyökér)

Gypsophila paniculata

Hámozott szárított gyökér.

gyökér

gyökér

gyökér

Köptető, nyálkaoldó; esetleg szappan helyettesítésére.

Citromfű

Melissa officinalis

Levelek virágzás kezdetén, vagy a virágos leveles hajtás.

virágzó hajtás

   

Antivirális, idegnyugtató.

Édeskömény

Foeniculum vulgare

termés

mag

mag

 

Nyálkaoldó, szélhajtó, emésztés serkentő, étvágyjavító, görcsoldó, vizelethajtó. Szoptatásnál tejszaporító. Fog-és szájápoló szerek ízesítője.

Egybibés galagonya

Crataegus monogyna

Virágzó ágvég, levél, termés.

termés

   

Vérkeringési, szív-és érgyógyszer.

Erdei fenyő

Pinus sylvestris

Fiatal csúcsrügyek, fenyőbalzsam, gyanta

gyanta

gyanta

gyanta

Légzőszervi megbetegedések ellen, köptető.

Erdei gyömbérgyökér

Geum urbanum

gyökér

 

gyökér

gyökér

Összehúzó hatású, baktériumok fejlődését gátolja

Erdei mályva

Malva sylvestris

3 cm-es levélnyéllel lecsípett levél, kinyílt virág csészéstől, kocsányostól

levél, virág

   

Köhögéscsillapító, nyálkaoldó, külsőleg torok öblögető.

Farkasalma

Aristolochia clematitis

Levél.

levél

   

Belsőleg ne alkalmazzuk!. Forrázatát külsőleg sömör, ótvar, ekcéma ellen, nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos részek borogatására használhatjuk.

Fehér árvacsalán

Lamium album

Föld feletti virágzó hajtás, vagy kicsipegetett párták.

virágzó föld feletti rész

   

Légcsőhurut, bélhurut, hólyaghurut, álmatlanság ellen. Külsőleg gyulladásos részek borogatására.

Fekete áfonya

Vaccinium myrtillus

Levél, termés.

levél, termés

   

Vércukorszint csökkentő, vastagbélhurut esetén, szemproblémák javítására: szembevérzés, gyors alkalmazkodás csökkent fényviszonyokhoz

Fekete bodza

Sambucus nigra

Virág - rövid kocsánnyal, gyorsan szárítani; érett, fürtös bogyók, felaggatva szárítani borsszárazra, majd lemorzsolni a kocsányról.

bogyó

   

Virág: izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító, enyhe hashajtó. Levél: reumás fájdalmak ellen, vizelethajtó, lázcsillapító. Bogyója: hashajtó, izzasztó, vizelethajtó, frissen lekvárt vagy ivólevet készítenek belőle.

Fekete nadálytő

Symphytum officinalis

Gyökér tavasszal vagy virágos szár nélküli növényről.

 

gyökér

gyökér

Gyökérkivonat gyomor-és bélfekély ellen, csonterősítő, csonttörés hegképződést segíti. Borogatás zúzódásokra, sebekre, visszérgyulladásra.

Fekete üröm

Artemisia vulgaris

Virágzó felső hajtás.

virágzó felső hajtás

gyökér

gyökér

Étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcscsillapító, idegerősítő.

Fodormenta

Mentha spicata var. crispata

Lefosztott levél, vagy a virágzás kezdetén a virágos föld feletti rész

föld feletti hajtás

föld feletti hajtás

 

Szélhajtó, étvágyjavító, idegnyugtató, görcsoldó, epeserkentő, száj- és fogápolás estén öblögetőszer.

Gyermekláncfű

Taraxacum officinalis

Ősszel gyökér, tavasszal levél.

gyökér, levél

gyökér

gyökér

Epehajtó, vizelethajtó, reumatikus fájdalmak esetén alkalmazzuk, friss leveleit salátaként fogyasszuk. Epegyulladás esetén ne alkalmazzuk.

Hamvas szeder

Rubus caesius

Levél, termés.

termés

termés

 

A levél összehúzó hatású, enyhe görcsoldó.

Ibolya

Viola odorata

Gyökér, levél rövid nyéllel, virág.

   

gyökér

Nyálkaoldó, izzasztó, vértisztító, a virág idegnyugtató, és vérnyomás csökkentő.

Izsóp

Hyssopus officinalis

Virágzó hajtás, sarjúhajtás.

sarjúhajtás

   

Köhögéscsillapító, izzadást gátló, szélhajtó, étvágyjavító, vérnyomásemelő, asztma hörghurut ellen.

Kakukkfű - mezei

Thymus serpyllum

Virágos leveles hajtás, alsó fásodott részek nélkül.

virágos leveles hajtás

   

Szélhajtó, étvágytalanság, köhögés és görcsök ellen. Likőrök és egyéb fűszerkeverékek alkotórésze.

Kanadai aranyvessző

Solidago canadensis

Felső 40-50 cm virágzás kezdetekor.

virágos felső hajtás

virágos felső hajtás

 

vizelethajtó, epe- ,vese-, hólyag-, májbántalmaknál, magas vérnyomás ellen

Kapor

Anaethum graveolens

Virágos hajtás, termés, levél.

levél, virágos hajtás, termés

   

Szélhajtó, vizelethajtó, bélféregűző, továbbá fűszerként és likőrök alkotórészeként ismert.

Kerti körömvirág

Calendula officinalis

Fészek virágzat üde nyíláskor vagy a sugárvirágok gyűjtése.

virágzat

virágzat

 

Gyomor és bélfekély ellen, külsőleg: sebek borogatása és hajápolás. Általános gyulladáscsökkentő.

Komló

Humulus lupulus

Teljesen még nem érett, zöld színű termésfűzér.

toboz

   

Idegnyugtató, enyhe altató, de a sör készítéséhez is felhasználják.

Koriander

Coriandrum sativum

Amikor a termések nagy része sárgulni kezd.

termés

   

Ipari és háztartási fűszer. Szélhajtó, emésztést serkentő, vértisztító hatással bír.

Kökény

Prunus spinosa

Termés.

termés

termés

termés

Bélhurut ellen.

Közönséges boróka

Juniperus communis

kékes színű érett tobozbogyó, kiterítve 6 hét után száraz

folyamatosan érik a tobozbogyó

folyamatosan érik a tobozbogyó

folyamatosan érik a tobozbogyó

vizelethajtó, szélhajtó, étvágyjavító, emésztés serkentő,vese-epekőoldó, húgyúti fertőzések ellen. Lekvárnak is, fűszernek és illóolaj meg pálinka előállításra. Hosszan tartó alkalmazása vagy túladagolása vesekárosodást okozhat. Veseproblémák és terhesség során ne alkalmazzuk.

Közönséges cickafark

Achillea millefolium

Virágzó hajtás, illetve a tavaszi tőlevelek.

virágzó hajtás

virágzó hajtás

 

Étvágygerjesztő, emésztést serkentő, epe-és májműködést elősegítő, menstruációs zavar megszüntető, húgyszervi és légzőszervi bántalmakat gyógyító, vérnyomáscsökkentő.

Közönséges orbáncfű

Hypericum perforatum

Szirmok, virágos hajtás.

szirmok, virágos hajtás

   

Depresszió elleni és idegrendszer gyógyító hatóanyaggal rendelkezik, gyomor-és bélfekély, magas vérnyomás, emésztési zavarok vérzések, vese-epe bántalmak ellen alkalmazzák. Külsőleg sebkezelésre alkalmas. A kezelés tartama alatt kerüljük a hosszan tartó napozást és az intenzív UV-sugárzást, mivel fényérzékenységet okozhat.

Közönséges szurokfű, oregánó

Oreganum vulgare

Virágos leveles hajtás.

virágos leveles hajtás

   

Köhögéscsillapító, étvágyjavító, idegnyugtató, de talán fűszerként ismertebb.

Közönséges tarackbúza

Agropyron repens

Tarack.

tarack

tarack

 

Vizelethajtó, cukorbetegség elleni és vértisztító teák alkotója.

Közönséges tyúkhúr

Stellaria media

A növény föld feletti része virágzáskor.

virágos föld feletti rész

   

Vizelethajtó, veseműködést és epeműködést serkentő növény.

Közönséges gyújtoványfű

Linaria vulgaris

Föld feletti virágzó hajtás egész nyáron.

virágos leveles hajtás

virágos leveles hajtás

 

Hashajtó, vizelethajtó.

Lándzsás útifű

Plantago lanceolata

Ép levél.

levél

   

Nyálkaoldó, köhögés ellen.

Lestyán

Levisticum officinalis

2.-3. éves gyökereket ősszel kitermelni, majd hosszában felhasogatni és a tőlevelek.

levél, gyökér

gyökér

 

Gyökér: epekő, - és húgykőoldó, levél: vizelethajtó és fűszerkeverékek alapanyaga. Vese és az alsó húgyutak gyulladásos megbetegedései, illetve elégtelen veseműködés esetén, valamint terhesség alatt ne alkalmazzuk

Magas kőris

Fraxinus excelsior

Levél, vékonyabb ágakról kéreg

levél

   

Hashajtó, vizelethajtó. Kérge reuma és ízületi bántalmak ellen használható, továbbá lázcsökkentő

Maghéj nélküli tök, olajtök

Cucurbita pepo

érett mag

mag

mag

 

magas E vit., A vit. Provitaminja, féregűző, prosztata problémákra, gyulladáscsökkentő

Majoranna

Majoranna hortensis

Virágos leveles hajtás.

virágos leveles hajtás