Rólunk

Főoldal
Kora tavaszi vajákos tippek

Itt van, megjött Biri néne!Szeeeerbusztok kedveskéim!

Biri néne vagyok, és végre ide értem hozzátok. Útközben benéztem ide is, oda is, jöttem gyalog, de repültem seprűn is.  Gyűjtögettem, szárítgattam, kevertem és kutyultam. Volt, akinek segítettem, és volt, kinek biza kevésbé. Volt ki szépen szólott hozzám, volt ki kevésbé. Bár tudom, hogy nem vagyok egy százszorszép, de azt mondani rám, hogy békaszittyó!!
Láttalak benneteket odvas fának varázs víztükrében, hogy milyen helyesek és ügyesek vagytok. Bátran kimerészkedtek a sötét, zord erdőbe; büszkén harcba szálltok az évődő lángnyelvekért. Szátok nem szárad ki és az erdő sem gyomrotok korgásától hangos. A természetet félitek és ez így van jól!
És bár gondolom, többé-kevésbé jó egészségnek is örvendtek, azért nem árthat egy idős néne (és nem banya, meg boszi!!) némely tanácsát megfogadni, sokféle keverékének egyikét-másikát kipróbálni. Ha itt fáj, ajánlok rá teát; ha ott húz, kaphattok rá gyógyírt.

Csak rajtatok (na meg persze rajtam) múlik, hogy mennyi gyógyerőt fogadtok el a természet kincsestárából.
Elmondok nektek egy-két melengető és gyógyító teakeveréket, bátran kipróbálhatjátok azokat. (Csak kevés emberfiának ártalmasak.) Azonban, ha tudsz arról, hogy valamelyik növényre tested nagyon haragszik, azt ne fogyaszd, mert a növény is megmérgesedik rád és kárt tehet benned.
Ha nem ismered fel bizton ama gyógynövényt mely nyavalyádra hasznos lehet és szükségeltetik, vagy  ha teát kívánnál inni, menj el az erdőszéli sárkányfűárushoz, és tőle kérd a hozzávalókat. Ha az árus nem ád azt, amit kérsz (mert nincs neki), ne válassz másikat helyette. Nem tudhatod, hogy melyik növény melyik másikhoz kedves, és erősítik egymást, de az is lehet, hogy ellenségeik egymásnak és kioltják a másik erejét. Ilyenkor inkább hagyd ki, és úgy igyad a neked szánt erősítőt.
Természetesen nem csak kúrálni lehet magad a természet aprajával-nagyjával, hanem élvezkedni is érdemes. Fűszerezd meg ételed, italod, életed. Rád várnak e zamatos aromák Keresd és használd bátran a növényeket.
NE FELEDD, CSAK AZT GYŰJTSED, AMIT BIZTOSAN FELISMERSZ!

Fogadd meg tanácsaimat, hiszen Biri néne (majdnem mindig) csak segít.

Lássunk is hozzá.

Öreg tél barátom jó sokáig itt volt. Kis barátai, az erdei hópihék, azt mesélték nekem, hogy a legnagyobb hóban nagy kalandnak voltatok részesei, ahol bizony nem kíméltétek egészségeteket, "vén" csontjaitokat és izületeiteket. Remélem, hogy szervezetetek kitartóbb volt, mint az időjárás.
Megelőzendő az ilyenkor előforduló vagy már megszokott "Jaj, de rosszul vagyok, fáj a torkom és minden izületem!" állapotokat, álljon itt számotokra néhány jól bevált praktika.

Ha bokros teendőid nem hagynak nyugodni, de érzed, hogy zúg a fejed és "mintha" náthás volnál, keres a sárkányfűárusnál kasvirág-kivonatot (Echinacea alkoholos kivonata). Óránként 10-20 csepp, és pár nap múlva hej, de jó kedved lesz. (vezetés közben ne használd!)

Meghűltél, hangod rekedt, orrod fújod, és gyengének érzed megad. Készítsd el az alábbi teák valamelyikét:

Antitaknya tea I. Antitaknya tea II.
 • Csipkebogyó (maggal együtt)  20 g
 • Bodzavirág  15 g
 • Kamillavirág 15 g
 • Hársfavirág 15 g
 • Földiszeder-levél 10 g
 • Zsályalevél 10 g
 • Fűzfakéreg 10 g
 • Hibiszkuszvirág 5 g
 • Csalánlevél  40 g
 • Kakukkfű 40 g
 • Utifűlevél 30 g
 • Hársfavirág 20 g
 • Fehérmályvagyökér 20 g
 • Édesgyökér 15 g
 • Ezerjófű 10 g
 • Zsályalevél 10 g

A kiválasztott teakeverék alkotórészeit alaposan keverd össze, és tedd jól zárható edénybe. Forralj vizet. Úgy számolj, hogy egy adag teához, egy púpozott teáskanálnyi (nem kávés!) keverék és 1,5-2 dl forró víz szükségeltetik. A keveréket tedd egy (nem fém) bögrébe, öntsd le a forró, de már nem lobogó vízzel. Takard le, hogy a gyógyító illóolajok el ne szökhessenek. Kb. 5 percnyi türelmes várakozás után szűrd le. De figyelj ám oda, hogy ne fémszűrővel dolgozzál, mert az tönkreteheti mindazt, amiért ezidáig fáradoztál. A teába mézet tehetsz, citromot nem. A melengető teát idd meg és ha megteheted pihenj le, alaposan takarózzál be . Ha nem teheted meg, akkor a maradék (vagy új adag) teádat kulacsodba rejtvén menj és tedd magad hasznossá. Az alkotás öröme és sikere feledteti a szuttyogásra való hajlamot. Naponta 3 csübrivel igyál meg e melengető italból és meglásd, hamarosan jobban leszel.

Ha fáradt, beteges, gyenge termetedet szeretnéd vízbe meríteni, azt is megteheted.
Lábfürdőhöz végy 1-1 nagy marék hársfa- és bodzavirágot. Keverd össze, forrázd le 1 liter forró, de nem lobogó vízzel. Takard le, majd 10 perc állás után szűrd le (tudod: műanyagszűrő!). Öntsd bele akkora edénybe, amelybe termetes lábfejed kényelmesen belefér, és önts rá annyi meleg vizet, hogy a bokád fölé érjen a víz. 10-15 percig pihenj, melegedj, majd alaposan törölj lábat és húzz jó meleg zoknit a lábadra.
Ha teljesen szeretnél elmerülni a vízben, akkor fürdés előtt - a már elmagyarázottak szerint - 2 nagy marék kakukkfűből és 1 liter vízből készítsél illatos forrázatot, majd öntsd bele egy kádnyi vízbe. Csüccsenj bele és lazíts; esetleg szorgalmasan fújd az orrod, hiszen a kakukkfű illóolaja a nyálkát is lazítja, oldja. 10 perc után emeld ki magadat ebből a kellemes közegből, ne törölközzél meg, hanem bugyoláld be magad a köntösödbe és így bújj az ágyba. Nincs kifogás, feküdj le! Izzadni fogsz, de éppen ez volt a cél, hiszen a testedet felfűtötted, felpörgetted. Hagyd dolgozni a természet erejét! 

Előbb vagy utóbb köhögni is fogsz. Ne kapkodj be egyből mindenfajta köhögéscsillapító bogyókat, amely elfojtja ezt az ingert, hiszen a szervezeted csak jelzi, hogy "felesleges” anyag (nyálka) van benne, és ettől szeretne megszabadulni. Inkább segíts fellazítani és készítsd el a köhögés elleni gyulladásgátló és nyálkaoldó teakeverékek egyikét :
 

Kuc-kuc tea I. Kuc-kuc tea II.
 • Martilapu levél  30 g
 • Izlandi zuzmó 20 g
 • Ánizsmag  12 g
 • Kamilla  12 g
 • Eukaliptuszlevél 10 g
 • Kakukkfű 10 g
 • Ökörfarkkoró-virág  8 g
 • Fehérmályvagyökér 20 g
 • Édesgyökér 20 g
 • Bodzavirág  15 g
 • Tüdőfűlevél 10 g
 • Cickafarkfű  5 g    
       
       

Ugyanúgy készítsd a teát Kedveském, mint ahogy már előzőleg elmagyaráztam.

Persze Tavasztündér is megérkezett közben (bár szerintem Esőbanyának kellene hívni, és melegebb éghajlatra kellene küldeni… ). Megindult az élet a fákban, és Őt üdvözölve kibújtak a földből az ibolyák, a pettyegetett tüdőfüvek és a vitaminban gazdag medvehagyma is.
Persze tudom, hogy ez utóbbit ismeritek és szeretitek,  hiszen koboldjaim már jelezték, hogy a medvehagyma készlet megcsappant. Nem baj, azért van.

Mivel szárítani nem érdemes – merthogy nem őrzi meg finom hagymás-fokhagymás illatát -, más képen kell megőrizni varázsát. Gyűjts nagyobb adagnyi medvehagymát, daráld le húsdarálón, keverj hozzá sót (nem keveset) és azon mód tedd üvegbe. Tetejére öntsél ujjnyi mennyiségű olívaolajat. Ez lezárja a hagyma réteg tetejét, benntartja zamatát. Ráadásul az olaj átveszi a medvehagyma ízét, így azt is fel tudod használni pl. sültekhez, rántásokhoz. Az így elkészített hagymakrém 3-4 hónapig megőrzi frissességét, már ha addig el nem fogy. Kenheted zsíros kenyérre, de teheted zöldséglevesbe is. Túl sokat ne használj belőle egyszerre, mert nagyon sós és könnyen elnyomhatja más lágyabb íz harmóniáját.

Izgalmas ízhatást érhetsz el úgy, hogyha pogácsa tésztájába - a szaggatás előtt - rusztikusra aprított friss medvehagymát gyúrsz. Amikor sül, már akkor kicsalogatja a szomszédokat a barlangjukból; és az íze…! Engem is a szomszéd erdő Mosolygós Lánykája kínált meg ezzel a finomsággal, és milyen jól tette! Köszönet érte!

Egyszerre ennyi elég is lesz. Pihenni vágynék.
Te meg Kedveském igyál teát, fürödj nagyot, egyél finomat és érezd nagyon jól magad.
  
Biri néne