Rólunk

Főoldal
Jelzősíp készítés

A jelzősíp több forrás szerint a polgári túlélő vagy vészhelyzeti készletek, csomagok egyik alapvető alkotóeleme. E státuszát azzal vívta ki, hogy ha szükséges, segítségével felhívhatjuk magunkra mások, illetőleg társaink figyelmét akár segítségkérésről, akár hallótávolságon belüli kapcsolattartásról, esetleg előre megbeszélt sípjel alapján történő kölcsönös azonosításról legyen is szó. Mára a kereskedelemben is kapható rengeteg változata, többféle formában, anyagban, színben, és felszereltséggel (pl. iránytűvel kombinálva), kinek mi tetszik. Azonban, mint a legtöbb vásárolható és magunkkal vihető felszerelés-elem, a jelzősíp is csak akkor tölti be rendeltetését, ha az adott helyzetben nálunk van. A jelzősíp hiánya okozta esetleges hátrányt küszöbölhetjük ki azzal, ha elsajátítjuk egy egyszerű síp elkészítésének nem túl bonyolult, és mindössze egy éles bicskát igénylő fogásait, amit részletesen be is mutatunk legújabb porciónkban.

A jelzősíp több forrás szerint a polgári túlélő vagy vészhelyzeti készletek, csomagok egyik alapvető alkotóeleme. E státuszát azzal vívta ki, hogy ha szükséges, segítségével felhívhatjuk magunkra mások, illetőleg társaink figyelmét akár segítségkérésről, akár hallótávolságon belüli kapcsolattartásról, esetleg előre megbeszélt sípjel alapján történő kölcsönös azonosításról legyen is szó. Mára a kereskedelemben is kapható rengeteg változata, többféle formában, anyagban, színben, és felszereltséggel (pl. iránytűvel kombinálva), kinek mi tetszik. Azonban, mint a legtöbb vásárolható és magunkkal vihető felszerelés-elem, a jelzősíp is csak akkor tölti be rendeltetését, ha az adott helyzetben nálunk van. A jelzősíp hiánya okozta esetleges hátrányt küszöbölhetjük ki azzal, ha elsajátítjuk egy egyszerű síp elkészítésének nem túl bonyolult, és mindössze egy éles bicskát igénylő fogásait.        

Jelzősípot a legkönnyebben olyan üreges belsejű növényekből készíthetünk, mint például a bodza, a bálványfa vagy a nád. Jelen cikk sípjai bodzából és bálványfából készültek.

Az elkészítés lépései:

1. Vágjunk le a növényből egy lehetőleg csomómentes, ujjnyi vastag, körülbelül 10 cm-es darabot. Nád esetében az egyik vég lehet a csomó.

Jelzősíp készítés by Ronin

Ronin bozótmíves jelzősípja


2. Amennyiben szükséges távolítsuk el a kérget és vájjuk ki a puha belet, így egy csövet kapunk. A cső végeit faragjuk merőlegesre, peremeit törjük le.

Jelzősíp

Jelzősíp készítés

Készül a bozótmíves jelzősíp


3. Szépreményű sípunk befúvó nyílásnak kinevezett egyik végétől 1,5-2 cm-re ejtsünk merőleges bevágást. A bevágás mélysége a cső külső átmérőjének 1/3-a vagy 1/2-e legyen.

Jelzősíp fából


4. Majd a bevágástól 1,5 cm-re rézsút faragjunk le a bevágás alsó vonaláig, elkészítve ezzel a "szélhasító" nyílást.

Jelzősíp


5. Faragjunk ki egy, a befúvó nyílástól a szélhasító nyílás merőleges vágásáig terjedő távolságnak megfelelő (tehát kb. 1,5-2 cm) méretű dugót olyan átmérőben, hogy az enyhén szorulva, de belecsússzon a sípba.

6. Ezt követően a dugó oldalából faragjunk – lapoljunk – le annyit, hogy a dugó magassága a 3. pont szerint ejtett bevágás aljáig terjedjen.

7. A dugót csúsztassuk a sípba, úgy hogy a dugó lapolt felülete és a szélhasító nyílás egy irányba nézzenek. Ezzel elkészült a sípunk.

 

Jelzősíp

Jelzősíp


A síp a befújással ellentétes vég befogása révén szólaltatható meg. Az egyik végen csomóval záródó nádsípnál ezt értelemszerűen nem kell megtennünk.

Mint látható, egy egyszerű, jelzésre is használható síp elkészítése nem nagy ördöngösség, azonban előfordulhat, hogy sípunk nem szólal meg, ilyenkor általában a szélhasító mélységéhez kell a dugó magasságát hozzáigazítani, vagy a dugót kell kijjebb húzni, illetőleg beljebb tolni a sípban.

Jó farigcsálást!

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei.