Rólunk

Főoldal
Házi készítésű alkoholos főző

...avagy, hogyan szolgálá az jó serital holtában is ama derék bozótmívest

Alkoholos főző készítése házilag sörösdobozbólTűzgyújtási tilalom, tűzifa hiánya, menedék oltalmában való főzés, stb. Kényszerhelyzetek, melyek kizárják a nyílt tűz használatát, illetőleg szükségessé és/vagy célszerűvé teszik valamilyen főző alkalmazását. E készülékek beszerzésére alapvetően két lehetőség kínálkozik: vásárlás vagy előállítás. Alkoholos főzőt önmagában vásárolni ritkán lehet. Leggyakrabban valamely edényből és szélfogóból álló készletet is meg kell vennünk vele együtt. Aztán egy idő után a készletből mindenki jóformán csak a főzőt használja a jól bevált csajkájával vagy bögréjével kombinálva, a főzővel együtt vásárolt edényzet pedig egyik polcról a másikra kerül. De van itt még valami: Érdemes-e évi néhány alkalom kedvéért gyári főzőt vásárolni?

Ha a készítés mellett döntünk, megspórolunk egy kis pénzt, nem költünk felesleges dolgokra, miénk az alkotás felett érzett öröm és sikerélmény. A házilag előállított főző persze soha nem nyújt olyan esztétikai élményt, mint egy réztestű gyári főző, így e téren engedményre kényszerülünk. Ez a cikk azoknak szól, akik a vásárlás helyett inkább elkészítenék alkohol üzemű főzőjüket.

Az első – legkellemesebb – lépésként fogyasszunk el két doboz, számunkra kedves márkájú sört.

Az alapanyagok alkoholos főző készítéséhezKövetkező tennivalónk néhány sablon elkészítése:

1.) Fúvóka osztókör

Fúvóka osztókör alkoholo főzőhöz
5 cm átmérőjű kör, melyet 24 cikkre oszt, az origón egymást keresztezve áthaladó 12 vonal.2.) Felső rész

Az alkoholos főző felső része
2,5 cm magasságú téglalap, melynek hossza a sörösdoboz kerülete.

3.) Alsó rész

Az alkoholos főző alsó része
3 cm magasságú téglalap, melynek hossza a sörösdoboz kerülete.4.) Belső távtartó

4 cm széles, 18 cm hosszúságú téglalap. A téglalap hosszú oldalain, a két széltől 1,5-1,5 cm-re egy-egy 2 cm mélységű, egymással szembe néző bevágás helyezkedik el. Az egyik hosszú oldal aljára 3 db átömlő nyílás kerül a középvonalra, illetve attól jobbra-balra 5-5 cm-re. A szembe néző bevágások a belső távtartó összekapcsolására, az átömlők pedig az alkohol és gőze fúvókák alá vezetésére szolgálnak.

Házi készítésű alkohlos főző belső távtarójához
 

Amire még szükség lesz:

  • rajzszög vagy bármi más hegyes szúróeszköz
  • tapétavágó kés
  • olló


Házi készíttésű alkoholos főzőkészítés szerszámai

FONTOS: A főző alsó és felső részének elkészítéséhez egyaránt a sörösdobozok talpát használjuk fel!

Házi készítésű alkoholos főző

Az osztókör sablonját ragasszuk ideiglenesen az egyik dobozra,
majd a vonalak végződésénél készítsük el a fúvókák nyílásait a rajzszöggel.

Házi készítésű alkoholos főző


Házi készítésű alkoholos főző betöltőnyílás
Vágjuk ki főző betöltőnyílását.


Az alumíniumnak igen alattomos sorjája van! Hajszálvékony, tűhegyes és nehezen észrevehető! A vágott felületeket óvatosan érintsük sorjázás előtt!

Ezt követően a felső rész sablonját húzzuk a sörösdoboz fúvókákkal és betöltőnyílással ellátott végére. A sablon széle mentén vágjuk óvatosan körbe a sörösdobozt a tapétavágóval. Ne akarjuk elsőre átvágni a dobozt, mert az vagy kézsérüléssel, vagy a doboz összeroppanásával fog végződni. Inkább négyszer-ötször karcoljuk körbe a doboz palástját, így biztonságosabb és sokkal szebb lesz a vágás felülete is.


Alkoholos főző házilag

Házi készítésű alkoholos főző


Az alsó rész sablonját helyezzük a másik sörösdoboz talp felőli végére, majd ismételjük meg az előzőekben írt vágási műveletet.

Házi készítésű alkoholos főző

Házi készítésű alkoholos főző

A belső távtartó elkészítéséhez – a már ismert módon – vágjunk egy 4 cm szélességű szeletet az egyik sörösdoboz palástjából.

Házi készítésű alkoholos főző

A sablonnak megfelelően alakítsuk ki az átömlő nyílásokat és az egymással szembe néző bevágásokat.A bevágások egymásba illesztése révén formáljuk meg a távtartót.

Házi készítésű alkoholos főző

Házi készítésű alkoholos főző

Házi készítésű alkoholos főző

Az összeállítás lépései a következők:

1. A főző alsó részébe állítsuk bele a távtartó gyűrűt.

Házi készítésű alkoholos főző

2. A felső rész szoknyáját nagyjából centiméterenként vagdossuk be hosszirányban.

Házi készítésű alkoholos főző

3. Óvatosan illesszük egymásba a felső és alsó részt, majd ütközésig nyomjuk össze őket.

Házi készítésű alkoholos főző

Házi készítésű alkoholos főző
 
Ezzel elkészült a főzőnk. Amely a meggyújtását követő 1 perc elteltével a következő égési képet mutatja.

Házi készítésű alkoholos főző

Házi készítésű alkoholos főző


A fentiek szerint elkészített főző 80 ml űrtartalmú. A próbák során 30 ml denaturált szesz pontosan 9 perc 6 másodpercig égett. Ezek alapján a teletankolt főző 25 percig üzemel.

1 liter szobahőmérsékletű víz felforralásához 11 perc és 40 ml szesz volt szükséges.

1 liter denaturált szesz a Tescoban vagy az Auchanban vásárolva kiszereléstől függően 650-680,- Ft-ba kerül. Ha festék- vagy háztartási boltban vesszük meg, 900-950 Ft-ot is kérhetnek 1 liternyi spirituszért.

Nagy előnye, hogy bozót körülmények közt, rövid idő alatt, akár egy bicska birtokában is előállítható és bármely alacsony lobbanáspontú, folyékony éghető anyaggal (benzin, gázolaj, hígítók, aceton) üzemeltethető.

Az interneten hatalmas irodalma lelhető fel, az ajánlott kereső kifejezés: "homemade alcohol stove"

Hátránya, hogy ha elmérjük az alkoholt, akkor vagy elégetjük a felesleget, vagy valamely pohárszerű tárggyal leborítva eloltjuk, megvárjuk, míg a főző kihűl, és ezt követően visszatöltjük a felesleges szeszt az e célt szolgáló flakonunkba. Ha azonban az oltás nem tökéletes kivitelezésű az újra meg újra belobbanó alkoholgőz és a még forró főző alaposan kibabrálhat velünk.

Végezetül néhány gyakorlati tapasztalat az I. BOMIT-ról (2010. február 12-14.)

Időjárási körülmények: Térdig érő hó, gyakori havazás, erős széllel kísért hófúvás, ennek megfelelő alacsony hőmérséklet.

Még otthon, a várható zord időjárás ismeretében úgy terveztem meg a Kab-hegyi pontőri tevékenységemet, hogy első lépésként teavizet fogok forralni, így mire ég a tüzem és áll a menedékem, lesz jó meleg teám, amit jó lesz elkortyolgatni a nagy munkák után. Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy milyen jól esett a tűzifagyűjtés és menedékállítás szünetében megiszogatott egy-egy bögre meleg és édes tea. Szinte új erőt adott.

A főzőmet az "első lépés" kivitelezése és tartós teszt céljából vittem magammal. Egy teletöltött főzőnyi alkohol elegendő volt 1 liter lobogó forró víz előállításához, abban a meglehetősen nagy hidegben. 1 liter alkohol volt nálam, ami így hozzávetőleg 12,5 liter forró levest/teát jelent.

A főzőt egy szélvédett fészekben, a konzervdobozból készített lángterelő védelmében nyugodtan magára hagyhattam, nem aludt ki, nem borult fel, üzembiztosan működött és folyamatosan szállította nekem a forró vizet.

Előzőeken túl, mikor már állt a ponyvatipim, nagyon kellemes tartozéka volt a menedékemnek. A tipiben meggyújtva – a vízszintesen száguldó havat az összekötött ponyvaszárnyak résén lesegetve – főzögettem a teámat, levesemet. Némileg felmelegítette a tipi levegőjét, átmelegíthettem lángjánál a kezemet is. Amikor levettem róla a főzőedényt a maradék alkohol elégése nyomán születő lángokba igen kellemes volt belebámulni, szinte tényleg az ember lelkéig hatolt a látvány.

Egyetlen – leginkább a tüzelőanyagnak betudható – kellemetlenségként azt tudnám még megemlíteni, hogy a tipiben földközelben uralkodó hőmérsékleten (a kanniszteremben lévő víz kásásra fagyott) a főzőt jellemzően csak a harmadik gyufával tudtam meggyújtani. Három gyufa volt képes az alkohol felületén olyan mértékű párolgást előidézni, hogy az belobbanjon.    

Nos, aki úgy gondolja, készítse el ezt a rém egyszerű kis eszközt, s ki-ki ítélje meg maga a hasznosságát, gazdaságosságát.

Kellemes barkácsolást!