Rólunk

Főoldal
Függőágy RELOAD

FüggőágyMielőtt rátérnék bármilyen függőágy bemutatására érdemes körbejárni a kérdést, hogy egyáltalán van-e létjogosultsága a függőágynak több napos túráink során? Lehet, hogy csak nekem nem tűnt fel, de a függőágyak mintha csak pár éve kezdtek volna egyre népszerűbbek lenni hazánkban. Ennek talán az az oka, hogy nálunk szerintem nincs nagy hagyománya - mint mondjuk a sátrazásnak - de az is lehet, hogy egyszerűen a korábbi kínálat volt gyér. Egy biztos, hogy kb. 10 éve még nem nagyon láttam a túrázóknál.


Függőágy kontra sátor

Sátrazni szinte már mindenki sátrazott. Nagyon jó sátrakat lehet ma már kapni, amik könnyen és gyorsan felállíthatók, könnyűek és kis helyen elférnek. A "balatoni nyár" kategóriától az expedíciós sátrakig ma már minden nagyobb túraboltban hatalmas a kínálat. Függőágyat, pláne jó túra függőágyat viszont nem kapni minden túraboltban és számos márka csak külföldről rendelhető.
A sátor és a függőágy között az egyik alapvető különbség az, hogy a függőágy jellemzően csak 1 fő számára biztosít kényelmes menedéket, míg a sátrak esetén tetszés szerint választhatunk aszerint, hogy hány személyeset szeretnénk venni.
Persze vannak kétszemélyes függőágyak is, de el nem tudom képzelni, hogy kényelmes lehet a benne alvók számára? ahhoz nagyon nagy szerelem kell. :)

Ha viszont azon kezdünk el morfondírozni, hogy egyszemélyes menedékünk sátor, vagy függőágy legyen, akkor szerintem a függőágy a nyerő.


De mik a konkrét előnyei a függőágynak a sátrakkal szemben?

 • A jó túrafüggőágyak, tetőponyvával együtt is nagyon könnyűek és nagyon kevés sátor versenyképes velük súly és az összecsomagolt szállítási méret terén. Pláne ha az említett tulajdonságok terén hasonló képességű sátrak árait is hozzávesszük.
 • A függőágy alulról nem érintkezik a talajjal.
 • A jó függőágyhoz tetőponyva is dukál, így teljesen víz és megfelelő tájolással kellően szélvédetté is tehető.
 • Tudjuk jól, hogy trópusi és dzsungel környezetben számos kellemetlen rovar és csúszómászó éli életét a talajszinten, amikkel nem könnyű szimbiózisban élni, így ilyen környezetben kiemelten fontos, hogy a menedékünk a talaj szintje felett legyen és ilyenkor a függőágy az egyik legpraktikusabb megoldás.Vannak hátrányai a sátorral szemben?

 • Függőágyhoz mindenképpen kell két egymástól megfelelő távolságra lévő fa, vagy egyéb felfüggesztési pont. Ez erdős környezetben nem szokott gond lenni és fontos megjegyezni, hogy a jobb túrafüggőágyak, akár ?sátorként? is használhatók.
 • A sátor a "laikusok" számára ad egyfajta plusz biztonságérzetet, ami szerintem hamis és csalóka plusz biztonságérzet, de tény, hogy sokan azzal, hogy a sátor zipzárját behúzzák - így ki sem látnak a sátorból - nyugodtabban hajtják álomra a fejüket. Valószínűleg úgy gondolják, hogy a sátor az egy elszeparált világ, és amit nem látunk, az nem is létezik. A függőágy ezzel szemben sokkal nyitottabb. Még ha fent is van a tetőponyva, és szúnyogháló is van a függőágyon, akkor is több irányba jól kilátunk, ami szerintem előny, de akik ritkán járnak erdőbe, azoknak az említettek miatt lehet, hogy hátrány.
 • A függőágyba a be- és kiszállás macerásabb. Ez tény, hiszen a függőágyban még a hálózsákba is bele kell bújni. Megjegyzem azonban, hogy kellő gyakorlattal egész jó szintidőket lehet elérni, és szerintem megéri az a kb. plusz 1-2 perces ?küzdés?.
 • Végül pedig függőágyban nem mindenki tud kényelmesen aludni. Ismerek olyat, aki otthon az erkélyen próbálta megszokni a függőágyban alvást, de nem sikerült neki. Az azonban tévhit, hogy a függőágyban csak háton lehet aludni. Igaz, hogy némi korlátok között, de én pl. gyakran fordulok benne az oldalamra.


A felállítási időszükséglet terén úgy gondolom nincs említésre méltó különbség a sátor és a függőágy között, mivel a modern sátrak is nagyon hamar felállíthatók, hasonlóan a függőágyakhoz.


Összefoglalva tehát, az én véleményem szerint egy jó túrafüggőágy jobb választás, mint a sátor, ha egyszemélyes menedékben gondolkodunk nem szélsőséges körülmények közé tervezett túráink során.


Túrázni akarok, nem megszakadni!

Aki gyakran túrázik, táborozik erdei körülmények között, az előbb vagy utóbb elkezd arra törekedni, hogy minél kevesebb és csak a legszükségesebb, jól bevált felszerelési tárgyakat cipelje magával.
Felesleges többlet súlyt senki sem szeret cipelni, és ahogy nő a tapasztalat, úgy csökken a hátizsák súlya is. Ezért teljesen normális, ha hétvégi túrázóként idővel kikerül a sátor a hátizsákból és helyette kisebb súlyú, alternatív megoldásokat kezdünk el keresni. Ez pl. hazai, vagy ehhez hasonló viszonyok között (tehát nem magashegyi túrázáshoz!) szerintem teljesen indokolt is. Aki mindezt mérlegeli előbb vagy utóbb eljut odáig, hogy a korábban vizsgált sátor kontra függőágy kérdés helyett igazából egy másik kérdés volna a helyénvaló!

Bozótmíves körökben pl. nagyon közkedvelt menedék a
poncsóból, vagy ponyvából épített egyszerű féltetős, "A", vagy az ún. gyémánt menedék. Ezekre most nem kívánok kitérni, hiszen Ronin barátom már kivesézte a témát töviről hegyire a porcióiban. Köztudott, hogy a poncsó és ponyva nagy előnye, hogy olcsó, könnyű és kevés helyet foglal. Úgy tűnik tehát, hogy érdemes megvizsgálni a ponyva/poncsó kontra függőágy kérdést is!

Függőágy kontra ponyva/poncsó


Ahelyett azonban, hogy elkezdeném ismét tételesen felsorolni az előnyöket és hátrányokat, inkább megpróbálok levonni egyfajta szubjektív konklúziót, mert aki olvasta a sátor vs. függőágy részt, az úgy gondolom már most pontosan látja a ponyva/poncsó előnyeit és hátrányait a függőággyal szemben.

Poncsómenedék
Féltetős poncsómenedék, odalról kicsit megtuningolva

Úgy gondolom, hogy a függőágy valahol a köztes megoldás a ponyva/poncsó menedék és a sátor között. Ez jellemzően igaz a szállítási súlyra és a komfort fokozatra egyaránt. A modern túrafüggőágyaknak tulajdonképpen a tetőponyvája tud mindent, amit egy poncsó vagy ponyva. Amit pluszban nyújt a függőágy az a talajszinttől való biztos távolság és a szúnyogháló.


Meg kell még említeni, hogy ponyva, vagy poncsó mendékünk kényelmesen használható úgy is, hogy éjszakára tüzet gyújtunk a menedék nyitott oldalával szemben, ami hideg időben fontos és előnyös. Ezt sajnos függőágy esetén nem tehetjük meg, hiszen nem gyújthatunk tüzet a függőágy alatt. Hideg időben tehát a függőágyban történő éjszakázás esetén kalkuláljunk azzal, hogy nem tudunk a tűz közelébe húzódni, így ennek megfelelően vigyünk magunkkal hálózsákot.


Mindezek ismeretében mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy hol és miben köt kompromisszumot. Most már talán mindenki könnyebben képes eldönteni, hogy beruház-e egy költségesebb függőágyra, vagy neki bőven elég a ponyva/poncsó menedék is.

Amikor a függőágy szóba kerül, akkor a legtöbb embernek a klasszikusnak mondható hálós függőágy jut az eszébe. Ilyenek még ma is kaphatók, de az én véleményem szerint ezek nem sok mindenre jók. Bár a kötözött sonka érzés megtapasztalására kiválóak.

Többször említettem már azt, hogy "modern túrafüggőágy". Aki azonban még nem látott ilyet, az nem biztos, hogy tudja, hogy miről is beszélek, ezért a cikk hátralevő részében egy ilyen, jól bevált függőágyat mutatok be, amit Mi bozótmívesek is előszeretettel használunk programjaink során.

Ez a függőágy a Mosquito Hammock márka, ún. Jungle Hammock-ja. A gyártó oldala itt érhető el, de beszéljenek inkább a képek.

függőágy szállítási állapotban
A szállítási, becsomagolt méret jól látható. A teljes hossz kb. 40 cm, súlya 1,6 kg.


függőágy kicsomagolva
Kicsomagolt állapotban így néz ki.


Három rétegű függőágy
Jól látható a szúnyogháló mellett a dupla alsó réteg, amely közé a derékaljunkat tehetjük.


A szúnyoghálót cipzárral rögzítették.
A szúnyogháló az egyik oldalon zipzárral van rögzítve a függőágy anyagához.


A függőágy gyári hevedere.
A képen jól látható a gyári rögzítő heveder, amivel a függőágyat kikötjük a fához.
A heveder keresztmetszete előnyös, mert így egész biztos, hogy nem csúszik el a fán.


Ripstop külső függőágy anyag
Jó látható, hogy a külső borítás ripstop anyagból van.
A keresztszálas szövésnek köszönhetően nehezebben szakad.


Felállítva így néz ki.
Felállítva, felkészítve az éjszakára.


Végszó

A függőágy nagyon jó választás:

 • ha ki tudod használni, azaz rendszeresen veszel részt többnapos erdei túrákon és egyszemélyes, könnyű, praktikus menedéket keresel,
 • ha anyagilag megengedheted magadnak (~25-30 EFt), hogy vegyél egy jó túrafüggőágyat,
 • és ha neked nem okoz gondot a függőágyban alvás, azaz kényelmesen tudsz függőágyban aludni.

Ui.: Ha télen is használni akarod, akkor legyen egy jó, "nagyon minuszos" hálózsákod.