Rólunk

Főoldal
Francia hadsereg 24 órás élelemcsomagja

Francia kajacsomag teszt by DínóEgy évvel ezelőtt szert tettem néhány FRENCH INDIVIDUAL REHEATABLE COMBAT RATION? ra, azaz francia egyéni melegíthető harci élelmiszer fejadagra. A forrás szerint ezt kapják a francia idegenlégiósok is. Kíváncsi voltam, mit esznek, min élnek ezek az "elitkatonák". Alaposan átvizsgáltam a csomagokat, és mindent elfogyasztottam belőlük, ami ehető volt. Mindenki okulására közzéteszem a tapasztalataimat.

A doboz mérete
30,5cm x 16cm x 7cm. Bármilyen, legalább 20 literes tárolóeszközben kényelmesen elfér. A csomag tömege cca. 1500 g (kisebb eltérés akadt az egyes menük tömege között.)

Francia katonai kajacsomag

Csomagolás
Egyszerű, natúrszínű kartondoboz. Ez környezetvédelmi szempontok alapján dicséretes, továbbá a karton kiválóan felhasználható gyújtósnak. Másrészt viszont szögletessége miatt nehézkesebb a málházása, és a máshol gyakran alkalmazott erős műanyag csomagoló fólia akár víztárolásra is felhasználható volna. A dobozon francia és angol nyelven a következő információk olvashatók: A menü sorszáma, doboz tartalma (alább részletezve), a csomagolás ideje (2006 oct. 10), a lejárat ideje (2010 mars. 06), (tehát a csomag szavatossága 41 hónap, azaz kb. három és fél év), továbbá néhány elővigyázatossági figyelmeztetés:

 • Sérült konzervet ne fogyassz!
 • A vízfertőtlenítő tabletták vegyi szennyezés esetén nem megfelelőek.
 • Az ivóvíz tartósításának módja: Oldj fel literenként egy tablettát, 30 perc várakozás után fogyasztható legfeljebb 48 óráig.
 •  Az ihatatlan víz fertőtlenítésének módja:
  • Tiszta víz esetén tégy literenként egy tablettát a vízbe. Ha az eljárást követően nem érződik a klór jellegzetes szaga, oldj fel még egyet, várj 30 percet, az így nyert ivóvíz 24 órán belül elfogyasztandó.
  • A zavaros vizet megfelelő eszközzel le kell szűrni (egyéni felszerelés- finom szövésű anyag). Két tabletta egy liter vízbe, 30 perc múlva a víz 24 órán át iható.

Egyértelmű, világos, értelmes útmutató, ami roppant hasznos, hiszen az ivóvíz kezelése létkérdés.
Végezetül fel van tüntetve, hogy a csomag nem tartalmaz disznóhúst, és, hogy hol nyitható. A dobozt kívülről műanyag fóliával burkolták, amely vízmentesen zár és puszta kézzel nehézség nélkül bontható. A fóliát elég gyengének tartom, véleményem szerint erős igénybevétel esetén könnyen sérül. (Majd kipróbálom.)
A doboz helykihasználása jó, alig van benne üres hely, viszont rázkódásnál (pl. futás) zörög. Maga a doboz szintén mindenféle eszköz nélkül, puszta kézzel kényelmesen nyitható.

Nyitott francia kajacsomag
Nyitott doboz

A doboz tartalmát önkényesen két részre osztottam. Az egyik csoportba azokat az élelmiszereket soroltam, amelyek az egyes menüknek megfelelően csomagonként változtak (Tartalom-A), míg a másik csoportba azokat, amelyek minden dobozban, menütől függetlenül azonosak voltak (Tartalom-B). A vizsgált menük típusszáma: No.4, No.6, No7. Nem tudom, hány féle menü van, de ezek szerint legalább 7 féle.

Tartalom-A (menünként változó)

Konzervek

Készkonzerv-1 (1db) 300 g
Valamilyen hús (marha, csirke vagy bárány) valamilyen körettel (burgonya, rizs vagy, tészta, illetve vegyes zöldség) pl.: marhahús burgonyával és répával.
A konzervek minden esetben tartalmaztak fehérjét (hús), szénhidrátot (burgonya, rizs, tészta), zöldséget,(ásványi anyagok, élelmi rostok) és valamilyen ízesített szószt. Ez teljes értékű táplálékot biztosít a francia katonának. Megjegyzendő, hogy egyik menüben sem volt sertéshús, ami nyilván nem véletlen, hiszen a dobozra rá is nyomtatták a "sértéshús nélkül" (without pork) feliratot. Volt, amit megmelegítettem és volt, amit hidegen ettem meg. A finom magyar konyhához szokott ízlelőbimbóim így is, úgy is ízletesnek találták mindegyik változatot. A konzerv segédeszköz nélkül, kézzel nyitható.

Készkonzerv2 (1db) 300g
Minden esetben hal, vegyes zöldség körettel, pl: tonhal saláta. Főnyeremény. Nagy tonhaldarabok ízletes vegyes zöldség ágyon. Mind a tíz ujjamat megnyaltam utána. A konzerv segédeszköz nélkül, kézzel nyitható.

Egyéb konzerv (1db) 50-70g
Szardínia vagy makrélafilé paradicsomos szószban, vagy csirkemáj krém. A szardínia sima extra szűz olívaolajban. Igazán kiváló annak, aki szereti a halat. A makrélafilé pikáns, a májkrém egyszerű, de finom májkrém. A konzervek segédeszköz nélkül, kézzel nyithatók.

Tejdesszert (puding) (1db) 125g
Nehezen azonosítható ízű (vaníliás? karamellás?) pudingkonzerv, édes keksszel egészen jó volt. A konzerv segédeszköz nélkül, kézzel nyitható.
Levespor (1db): 25g. 2,5 dl folyadékban kell feloldani a tasak tartalmát. Egészen ehető gombakrém(?) leves.

A menünként változó tartalom
Menünként változó tartalmi rész

Tartalom-B (minden menüben megtalálható)

Kekszkenyér (sós és édes)
3x3 db sós (125 g) és 3x3 db édes keksz (125 g). A normál méretű háztartási keksznél jóval nagyobb (4,5cm x 8cm) kekszek. A sós (sale) enyhén sós és kiválóan helyettesíti a kenyeret. Az édes (sucre) érezhetően édes és inkább nasiként fogyasztottam (pl. kakaóhoz, kávéhoz). A kekszek egyértelműen a csomag egyik erőssége voltak. Az aromazáró alumíniumfólia később remekül használható egyéb tárolási célokra is (pl. éleszték tárolása).

Reggeli italok
Tea (filteres) 1 db. Finom Lipton tea, semmi extra, de jó.
Kávépor 3 tasak: azonnal oldódó (de tényleg!) igazi, erős feketekávé, nem valami híg ?néger lábvíz?. Tejpor nélkül kissé fájt a gyomrom tőle. Viszont erős élénkítő hatása volt. Kérdés, hogy muszáj-e a katonának egy nap három dögerős feketét inni?
Kakaópor/forró csokoládépor 1 tasak: Egy csésze (kb. 3 dl) finom, cukrozott kakaó vagy forró csoki készült belőle. Ízlett.
Tejpor, 1 tasak: Sima, hétköznapi tejpor. Három adag kávéhoz bőven elég.

Édességek
Csokoládé 1 db (25g): igazi, tömény kesernyés étcsokoládé. Kiváló.
Nugát 1 db (25g): egyszerű, de nyilván magas szénhidrát tartalmú édesség.
Gyümölcszselé 1 db (30g) Sárgás színű narancs ízesítésű agyoncukrozott kocsonyás massza. Kissé geil?bocs, de én nem rajongok az ilyen édességért.
Vajkaramella 4 db (40g): ?régi jó kis cuppogós nasi?
Kristálycukor 6 x 5 g: Sima cukor a kávéba, teába.
Só 2 x 1 g : Utóízesítéshez.
Bors 2 x 1 g : Utóízesítéshez.

Egyebek
Rágógumi 10 db(25g): Erősen mentolos, ütős rágó, olyan erős, hogy csípte a számat.
Tisztasági kendő (pzs) 10 db : Puha papírzsepik visszazárható tasakban, amik kiválóan használhatók abrosznak, szalvétának, kéztisztító kendőnek, wc-papírnak, tűzgyújtáshoz  élesztéknek, füldugónak, sebtisztító tamponnak, és még ki tudja, mi mindennek.
Melegítőkészülék 1 db. Esbit gyártmány.  Egy megfelelően perforált 9 cm x 11 cm-es fémlap, amelyet használat előtt a doboz hátoldalán lévő könnyen érthető ábrák alapján kell összehajtani. Összeállítva 8 x 9 x 3 cm-es.

Melegítőkészülék
Melegítőkészülék


Na, ez a csomag egyik nagy erőssége. Egyszer használatosnak mondja a készlet, de az egyiket már nyolcadszor használom, és a hajtogatásnál még mindig nem tört el a fémlemez.  A melegítő súlya (kockákkal együtt) 40 g, azaz négy deka! Talán bevállalható súlytöbblet, még egy olyan túrán is, ahol minden deka számít.

Edényfogó 1 db Megfelelően ferforált fémlapka, amit összehajtva a készkonzerv peremére lehet rögzíteni. Használatával a harcos nem égeti meg az ujjait a forró konzervdobozzal. Apró, de okos kis figyelmesség!
Spirituszkocka 6 db (5g /db) Esbit gyártmány. Egy kocka égésideje kb. 10 perc, ezalatt felmelegít 5 dl vizet (leveshez, italhoz). A 6 db kocka tehát 60 perc, azaz 1 teljes óra tiszta égésidőt produkál! Egy liter szobahőmérsékletű ivóvíz felforralásához 3 kockára volt szükség. (A vizet ámerikás kulacs alumínium evőcsészéjében forraltam.)
Gyufa 1 doboz 20 szál. Esbit gyártmányú hagyományos biztonsági gyufa.
Vízfertőtlenítő tabletták 6 db: 6 liter víz tartósításához, vagy 3 liter víz fertőtlenítéséhez elegendő.
Szemetes zacskó 1 db. A hulladék számára.. Esetleg esővizet felfogni. Vagy ki tudja, mikor mire. Apró figyelmesség. Vagy elengedhetetlen szükségesség?

Az állandó tartalom
Menütől független, állandó rész


Tapasztalataim, észrevételeim

Nem rendelkezem széleskörű ismeretekkel az egyes országok élelmiszercsomagjai terén, hiszen mindössze a magyart és az amerikait (U. S. A) volt szerencsém kóstolni, de a franciát nagyságrendekkel jobban átgondoltnak tartom, mint a magyart, ami egyszerűen nincs jól összeállítva. Tényleg májkrémnek csúfolt masszán és pászkán élve kell a magyar vitéznek s hadfinak a hont védeni? Az ámerikásról sincs sokkal jobb véleményem, hiszen az ízes magyar konyhához szokott belem számára legfeljebb tápérték szempontjából érdemel említést, ízvilága okán biztosan nem. A francia bőséges és a magyar konyhától (sok hagyma. fokhagyma, zsír, paprika, só) markánsan eltérő jellege ellenére is jó ízű. A csomag természetesen magán viseli a francia gasztronómiai kultúra jellegzetességeit: Dominál a hal és a zöldség fogyasztása. Ez kissé szokatlan lehet a magyar gyomornak, viszont megszokható és vitathatatlanul egészséges. Másrészt a francia nyilvánvalóan édesszájú. A csomagban több mint elegendő édesség van.

Egy rövid ideig elgondolkodtam azon, hogy vajon a francia hadvezetés hogyan kezeli a vegetáriánus katonák kérdését? Vannak-e egyáltalán vegetáriánusok a francia hadseregben? Összeállítottak-e vega-menüt? Gyanítom, hogy nem, hiszen a húsmentes, mégis teljes értékű táplálás hosszú távon fölösleges nehézségek elé állítaná az illetékeseket. Ha tévedek, akkor viszont kíváncsi lennék egy vega kajacsomagra is. Olyat azonban egyelőre nem láttam.

Ugyanakkor néhány dolgot kifejezetten hiányolok, illetve nehezményezek:

 • Keveslem a só mennyiségét.(2 gr!) Értem én, hogy korszerű táplálkozás, meg minden, de a só az kell. Különösen akkor, ha a katona sokat izzad, netán vért veszít.  Ami bizony, valljuk be, előfordul néhanapján.
 • Sok a rágó. Napi 10 db rágó? Minek annyi? Inkább sót tessék tenni a helyére.
 • A tejport több kisebb kiszerelésben célszerűbben lehetne felhasználni.
 • Három kávé egy napra kissé ütős. Törekszünk az egészséges táplálkozásra (hal, zöldség, stb.), ugyanakkor 100% valódi kávéval itatjuk a katonát? Tessék helyette több teát betenni. Az is élénkít, ráadásul nem fokozza, hanem csillapítja a szomjúságot.
 • Sehol sincs feltüntetve az egyes élelmiszerek tápértéke. Nem tudom, hogy mennyi a csomag kalóriatartalma. Félreértés ne essék, nincs kétségem afelől, hogy a csomag akár két napra is elegendő kalóriát tartalmaz, de akkor is illene egy Nato-kompatibilis kajacsomagra ráírni a tápértéket.
 • Nincs a csomagban semmilyen italpor, és/vagy pezsgőtabletta.
 • Saaaajt!!! Nincs a csomagban semmilyen sajtnak látszó élelmiszer. Pedig Frankhon köztudottan sajtnagyhatalom. Tudom-tudom, szavatosság, meg minden, de akkor is!!
 • Lekvár. Hiányolom az igazi, finom gyümölcslekvárt. Mondjuk a zselatinos gyümölcsizé helyett.
 • Rágcsa. Sós mogyi, mazsola, mandula, kesudió, ilyesmi. Nincs a csomagban semmiféle rágcsa. Pedig?
 • Méz. Mondjuk, egy mézes müzli szelet formájában.
 • Még az ámerikai csomagban is van utánízesítő szósz, pl. tabasco. Én személy szerint hiányolok valami csípős ízesítőt, mondjuk jófajta magyar paprikát. (pl. Piros Arany?)


Ennyi morogni való jutott eszembe egyelőre. Persze azért ne legyünk telhetetlenek, a mi magyar élelmiszercsomagunknak sajnos még nagyon sokat kellene fejlődnie ahhoz, hogy akár csak megközelítse a fentebb bemutatott francia csomagot. Egy olyan kiváló gasztronómiai kultúrával rendelkező nép számára, mint amilyen a magyar, méltatlan a mostani had-táp-színvonal. A franciák előttünk járnak -jóval- a szó mindkét értelmében.

Végezetül, kedves olvasó, álljon itt egy rövid összefoglaló arról, hogy mit tennék én a kajacsomagomba, ha esetleg kedvet kaptam volna összeállítani egy sajátot. A listában szereplő egyes élelmiszereket szubjektíven, egyéni ízlésem szerint válogattam össze. Ugyanakkor törekedtem arra, hogy minél több jóféle magyar terméket használjak fel.

Kajacsomag 24 órára by me:

 • Készétel konzerv 1: pl. Sólet pácolt pulykahússal  1 db
 • Készétel konzerv 2 : pl. Rakott káposzta  1 db
 • Egyéb konzerv 1 : pl. Sprotni  1 db
 • Egyéb konzerv 2 : tetszőleges pástétom   1 db
 • Keksz sós: pl. Korpovit   1 cs
 • Keksz édes: pl. győri Jó reggelt  1 cs
 • Sajtkrém: pl. Medve 1 db
 • Lekvár: tetszőleges  2 db
 • Csokoládé 1: pl. Piros mogyorós 1 db
 • Csokoládé 2: pl. Sport szelet XL  1db
 • Müzliszelet: pl. Cerbona   2 db
 • Leves: pl. Smack, v. Maggi leveskocka   1 db
 • Italpor: pl. Bolero  2 db
 • Pezsgőtabletta: pl. Day plus  10 db
 • Kávé: pl. Jacobs  2 db
 • Tejpor: pl. Completa   2 db
 • Tea : pl. Lipton  2 db
 • Cukor  5 gr.  8 db
 • Só  2 gr.  4 db
 • Paprika 2 gr.  1 db
 • Rágógumi: pl. Orbit   2 db
 • Pzs.  10 db
 • Víztisztító tabletta: pl. Neomagnol (HM)   1 dob.
 • Pirotabletta.  (HM)   6 db
 • GyufaSzerző: Dienes Gábor (2008)