Rólunk

Főoldal
Fekete bodza

Sambucus nigra

bodzaEgyéb elnevezések: Borzafa, fáibodza, bozfa, bocfa, bojza, borzag, bozza, borzék, borzing, csete, gyepübodza.
Eredeti élőhely, elterjedés: Szinte egész Európában őshonos. Ártéri erdők, üde lomb- és elegyes erdők, erdőszélek, cserjések, sövények, legelők, törmelékes helyek, udvarok növénye. Főképpen a tápanyagban (nitrogén) és humuszban gazdag talajokat kedveli; 1600 méter magasságig megtalálható.

 

 

 

 

 

Történeti áttekintés
(hagyományok, babonák, hiedelmek, legendák, érdekességek)

Elődeink Holle anyó lakóhelyeként, a ház, az udvar védőjeként tisztelték.
A dánok úgy tartották, hogy a bodza ágai között egy manószerű lény ül, aki minden olyan embert üldöz, akinek bodzafából készült bútor van az otthonában.
Az angolok azt hitték, hogy a boszorkányok bodzafává változnak, éppen ezért a bodzát a házba vinni tilos, bajt hoz a ház lakóira.
Némely vidékeken azt terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát, míg másutt Jézus keresztfájának anyagát vélték benne felismerni. Az előbbi hiedelem az oka annak, hogy azt a kis, porcos állagú, semleges ízű, immunserkentő hatású, fül alakú gombát, amely főleg a bodza ágain él, júdásfülgomba (júdás-füle gomba, Auricularia auricula-judae) néven ismerjük.,
A régi időkben a bodzacserje a házi istenek lakhelye volt, ezért a mai napig szívesen ültetik a parasztudvarokban az istálló vagy a csűr oldalfalához, ugyanakkor az Őrségben azt is tartják róla, hogy ha bodza nő a ház mellett, belecsaphat a villám.
Dioszkuridész Materia medica című művében érdekes recepteket jegyzett föl: kígyómarás ellen borban főzött bodzagyökeret ajánl, fekélyekre pedig a levelekből készült borogatást.
A régi kovácsműhelyekben a bélszövetétől megszabadított bodzahajtást használták fújtató készítéséhez (a kivett bél pedig kiváló gyújtós volt).
A halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt.
A néphit szerint, ha a bodza, akkor, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, még mindig virágzik, hosszú télre van kilátás.

Általános jellemzés - morfológia (fajonként és fajtánként)

Fekete bodza (Sambucus nigra): akácosokat kísérő cserje vagy 3-7 méter magasra megnövő kis fa, elágazó szárral, szemölcsös, kellemetlen illatú kéreggel, amely fiatalon zöld, később szürkésbarna. Fiatal ágai belül puhák, szivacsosak, idősebb korra fásodnak meg. Levelei keresztben átellenesek, páratlanul szárnyasan összetettek, általában öt levélből állnak, elérhetik a 40 cm-es hosszúságot is. A levelek 10 cm hosszúak, hegyes csúcsúak, szélük fűrészes, fonákjuk világoszöld, fénylő. Májusban-júniusban hozza nagy, lapos, 10-25 cm átmérőjű bogernyőit, amelyeket piciny sárgás-fehér virágok alkotnak. A virágok sugarasan szimmetrikusak, ötszirmúak. Igen jellegzetes, sajátos illata van. Szárírás után a virágok megsötétednek és illatuk is megváltozik. Szárítási veszteség: 7-8 kg friss virágból 1 kg száraz árut nyerünk. Termése csonthéjas bogyó, fényes, fekete, vékonyhéjú, ragadós. Augusztus végén – szeptemberben érik. Íze savanykás. A friss termésnek 5 kg-jából kapunk 1 kg száraz bogyót. Egy bokorról általában 10-20 kg érett gyümölcs szedhető le.

fekete bodza bokor
Virágzó fekete bodza bokor

Fürtös bodza (Sambucus racemosa L.): Hazája Európa, Ny-Ázsia. 3-1 m-es cserje, barnabelű ágakkal. Tojásdad-lándzsás, élesen és durván fűrészes levelei az előzőénél kisebbek. Sárgásfehér, illatos virágai ápr.-máj.-ban, kis, tömött bugákban nyílnak, bogyói skarlátpirosak. Árnyékos, párás levegőjű helyekre ültethető, üde talajokat kedvelő, hegyvidéki bükkösök szélén, kőris sziklaerdőkben nálunk is honos faj. 

Földi v. gyalog bodza. (Sambucus ebulus L): Évelő, kúszó gyöktörzsű, kórós szárú, 2 m-re is megnövő gyomnövény. Átellenes, nagy levelei páratlanul szárnyaltak, 5-9 levélkével. A levélkék lándzsásak. Sok fehér virágból álló bogernyős virágzata a szár csúcsán foglal helyet. Fényes fekete bogyótermése 2-4 magvú. Gyakori, sokszor tömegesen nő az egész országban legelőkön, parlagokon és szántóföldeken. Tarackjai segítségével gyorsan szaporodik és igen káros. Vegyszerekre érzékeny. Gyökere keserűanyagot, emulzint stb., termése illóolajat, velleionsavat, festékanyagot stb. tartalmaz. A gyalogbodza hárommagvú termésének MÉRGEZŐ volta régen ismert. Ezért ezt NE GYÜJTSD!  Onnan tudod megismerni, hogy a kellemetlen illatú, talajszint feletti rész minden évben elpusztul, ezért fás hajtást, szárat egyáltalán nem találunk. Émelygést, hányást, hasmenést, látászavarokat, súlyosabb esetben halált okoz.

Gyűjtés, szárítás, tárolás

A bodzavirág gyűjtését száraz, napfényes, harmatmentes időben kezdjük el, amikor a tányérok szélén található virágok már kinyíltak, de a belsejében még bimbós állapotban vannak. A friss virágot nem szabad a gyűjtőzsákba erősen begyömöszölni, mert összezúzódik, s amikorra megszárad, már meg is barnul. A huzamosabb ideig zsákban vagy halomban tartott, befülledt virágokból sem lehet már szép, világos színű árura számítani. Jelen növénynél a szín és a beltartalom erősen összefügg.
A szárításra tágas és jól bemelegedő padlásokat érdemes kiválasztani. A padlásteret jól ki lehet használni, ezért célszerű egymás mellé és egymás alá sűrűn kifeszített dróttal vagy zsineggel behálózni, s majd a virágzatot azokra felaggatni. Így szárítható meg a bodzavirág a legrövidebb idő alatt és a legjobb minőségben. A padlás padozatára, valamint szárítókeretekre is lehet teríteni, de sohasem rétegesen, hanem a virágzatokat szétterülten egymás mellé helyezve.
A bodzabogyót érett állapotban kell gyűjteni. A bodza termésérése augusztusban már elkezdődik; a bogernyőben álló termések érése folyamatos és elhúzódó. Szeptember első felében éri el általában a lényerés céljára alkalmas technikai érettséget. Szeptember második felében lekvár- és dzsembefőzési minőségű, október első felében pedig a bogyókat szárításra lehet gyűjteni.  Szintén fürtösen kell szedni és ugyancsak felaggatva megszárítani. Szárítható napon is; nagyobb arányú gyűjtésnél pedig téglagyári szárítót célszerű igénybe venni. A bogyót "borsszárazra" kell szárítani, majd a kocsányokról lemorzsolni. A bogyókhoz hullott kocsánytöreket többszöri átrostálással lehet eltávolítani.
Szellős vászonzsákban esetleg üvegben, árnyékos helyen érdemes tárolni. Egy évnél tovább nem érdemes tartogatni, hiszen minden évben újra és újra virágzik, így a hatóanyagai sem vesztik el a hatásukat.

Fűszerként

A virágok fánkok, sütemények tésztájához hozzákeverhetők.
Az ősszel gyűjtött, teljesen érett termésekből gyümölcslé (hatékony hashajtó), lekvár (vegyes gyümölcsízben kiváló), hideg gyümölcsleves készülhet. A bodza nagy ásványisó és C-vitamin tartalma miatt igen egészséges. Egyes területek bort és pálinkát és készítettek a bogyóból. Felhasználás előtt a bogyókat magtalanítsuk, mivel a magok enyhén mérgezőek.
Rosszabb minőségű borok színezőjeként is használták.

Receptek

Sült bodzavirág
Régi falusi nyár elejei étel a palacsintatésztában kisütött bodzavirág. Liszt, tojás, pár csepp olaj vagy olvasztott vaj, víz, némi méz és csipetnyi só felhasználásával nem túl sűrű palacsintatésztát készítünk. Ebbe mártjuk kocsányostul a feketebodza ernyős virágzatát, majd felforrósított olajban aranysárgára sütjük, és forrón tálaljuk. Befőtt illik hozzá. Ínyencek 2-3 evőkanál bort is kevernek a tésztába. A vastagabb kocsányt ne együk meg, mert kellemetlen tüneteket okozhat!    

Bodzalimonádé
Hozzávalók: 8 liter víz, 30-50 bodzavirág-ernyő, 1 kg cukor, 3 db citrom karikára vágva, 2 púpozott evőkanál citromsav vagy egy doboz citrompótló.
A hozzávalókat egy nagy edénybe tesszük és 24 órán át állni hagyjuk, közben többször megkeverjük. Ezután leszűrjük, isszuk és a maradékot hűvös helyen tároljuk. Bár sokat tárolni nem kell, mert hamar elfogy.

Bodzaszörp
Hozzávalók: 8 liter víz, 70-80 bodzavirág-ernyő (zöld rész nem! csak a virág ), 3-4 kg cukor, 3-4 púpozott evőkanál citromsav vagy két doboz citrompótló, esetleg Na-benzoát.
A hozzávalókat egy nagy edénybe tesszük és 36 órán át állni hagyjuk, közben többször megkeverjük. Ha már tudod, hogy hamar el akarod fogyasztani vagy télire is szeretnél a családnak elrakni, akkor ennek függvényében ne tegyél vagy tegyél bele 2 csapott kávés kanál tartósítószert. Persze csak azután, hogy leszűrted.  A jól elkevert szörpöt töltsd tiszta és száraz (fontos!) üvegekbe, zárd le és hűvös helyen tárold. Tartósítószer nélkül 1-2 hónap, azzal együtt a következő évi bodza szezonig eláll.

Bodzavirág-szirup
A bodzavirág-szirup olyan különleges dolog, amellyel mindenfajta hűtött teának jobb ízt lehet adni. Friss bodzavirágból készül és magában hordozza annak enyhén fűszeres aromáját. Édes ételeket – fagylaltot, gyümölcssalátát, stb. – is aromásabb tehetünk vele. Nem összekeverendő a bodzaszörppel! Ebben nincsen citromsav, ami a tejes ételeket kicsapná.
Hozzávalók: kb. 50 db bodzavirág-ernyő, 3 l víz, 1,5 kg cukor.
A frissen szedett bodzavirágokat berakjuk egy nagy edény vízbe, és 24 órán át állni hagyjuk. Ennyi idő után a víz jól átveszi a bodza ízét. Szűrjük ki a virágokat és a bodzás vizet még egy ruhán is szűrjük át, hogy ne maradjanak benne növényi részek. Beletesszük a cukrot és felforraljuk. Azonnal, nagyon forrón tiszta poharakba vagy üvegekbe töltjük. Ez a szirup egy évig eltartható, ha megkezdése után hűtőszekrényben tároljuk.
Bodzakompót
A körtedarabokkal, szilvával készített bodzabogyó-kompót pompás, egészséges, ásványi anyagokban gazdag desszert.

Bodzabogyóbor
13 kg leszemezett, érett bodzabogyót, 30 g szegfűborsot és 60 g. gyömbért 1 óra hosszat 50 lietr vízben főzünk. Fakádba 22 kg cukrot öntünk, majd erre szűrjük át a főzetet, miközben a bogyókat megtörve szitán átnyomkodjuk. 125 g borélesztőt adunk hozzá és 2 napig állni hagyjuk. Átfejtjük hordóba, kotyogóval lezárjuk, 2-3 naponként megkeverjük a készülő bort a hordó mozgatásával. Ha kiforrt, 2-3 liter borpárlattal feljavítva véglegesen lezárjuk és 4 hónapig érleljük. Ha kész palackokba fejtjük.
Kiváló forraltbor készíthető belőle: bodzabort és bodzaszörpöt egyenlő mennyiségben összekeverünk, fahéjjal, szegfűszeggel, citromszeletekkel ízesítve felforraljuk, melegen kínáljuk.

Bodzapálinka
A teljesen érett, fekete, szárától és kocsánytól megtisztított gyümölcsből készül. 100 kg gyümölcsből 2-3 liter pálinka lesz. Íze igen erőteljes és megőrzi a bodza illatát.

 • Panyolai Elixír Bodza pálinka 13.980 Ft/ liter
 • Agárdi Bodza pálinka 16.543 Ft/liter
 • Fütyülős Mézes Bodza 30%, 5 062 Ft/liter

Otthon egyszerűbben elkészíthető változata: 1,5 kg szemezett bodzabogyót ¼ l vízzel, ½ kg cukorral, 1 db vaníliarúddal 1 óra hosszat közepes lángon főzünk. Ha kész, szitán fazékba szűrjük. Kb. 1 napig csepegtetjük. Következő nap a szűrletet felfőzzük, majd lehűtjük. ½ l 96%-os alkohollal összekeverjük, palackokba  töltjük, lezárjuk. 1-2 hónapig érleljük.
Nemcsak koccintásra jó, a szakácsművészetben flambírozásra, ecetek ízesítésére, esetleg mártás készítésére is használhatjuk.

Bodzaecet
Befőttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal megtöltjük, majd borecettel színig töltjük. Kb. 2 hétre napra vagy meleg helyre tesszük. Leszűrjük, kis üvegekbe öntjük szét. Halételek ízesítésére használjuk fel. 

bodza virág
Közeli kép a fekete bodza virágáról
 

 

Hatóanyag

A virág tartalmaz flavonoidokat (2-3% rutin, kvercitin, sambucin), szaponinokat (urzolsav), ciánglikozidot (sambunigrin), 0,1-0,2% illóolajat és nyálkaanyagot.
A levélben cseranyagok és asambunigrin glikozid halmozódik fel.
A termésben különböző szerves savak (almasav, ecetsav, stb.), antocianinok, cseranyagok, cukrok,  nyomokban illóolajok és vitaminok vannak:

 • C-vitamin-tartalma : 120–140 mg/100 gr, több mint duplája a citrusféléknek.
 • B1-vitamin-tartalma: 65–70 mg/100 gr, csak a banán és a csipkebogyó előzi meg.
 • B2-vitamin-tartalma   78–80 mg/100 gr.
 • B6-vitamin-tartalma:  0,24–0,25 mg/100 gr, csak a banán előzi meg.
 • Vas-, kálcium-, magnézim-, foszfor-, káliumtartalma kiemelkedõ.

Gyógyhatás

A nép a fekete bodzát különösen tiszteli, minden részét orvosságul használja, úgyhogy valóságos paraszt-patikának mondható, akár az ember, akár az állat számára. Használhatjuk tea, főzet és tinktúra formájában is.
A virágából készített tea megnyitja a bőr pórusait, és izzadást okoz (ilyen módon segít a szervezetből a savakat és más tisztátalanságokat a bőrön át eltávolítani). A teát olyan forrón kell inni, amilyen forrón csak bírjuk. Az izzasztó hatást mindamellett csak a második-harmadik csésze után érezzük. A jóízű, mézzel édesített tea különösen hasznos kisgyermekek és csecsemők számára, de nagyon értékes a megfázásnál és az ebből előálló fej-, fog- és fülfájásnál, köhögésnél, rekedtségnél, valamint a reumás és hurutos állapotok kezelésénél is. Virágját továbbá enyhe idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó (veseműködést szabályozó) hatású gyógyteák készítésére is felhasználják.
Gyökere, kérge, levele kiváló vértisztító, vízhajtó- és hashajtó szer vizenyő, csúz és bélrenyheség ellen. A friss és vékony fakéregből vagy ágacskából készült főzetet elhájasodásnál, vízkórnál és féregűzésnél is hatékony szernek bizonyult, de óvatosan bánjunk vele, mert a fiatal zöld kéreg mérgezést is okozhat.
A bodza zsírban megpárolt apróra megvágott levele fagyási sérülések kezelésére használható eredményesen.
A gyümölcs (bogyó) nedve zsábának és köszvénynek dicséretes gyógyszere, továbbá fájdalomcsillapító és nyugtatóhatású. Görcsös, migrénszerű fejfájás, isiász és reuma esetén különösen ajánlott. Nyersen fogyasztva a bogyók hashajtóként használhatók. Megfőzve viszont már nem. A gyümölcsből készült befőtt és dzsem gyomor-, vese-, hólyagöblítő, tüdőbajosoknál kitűnő tüdőtisztító. A fekete, érett bogyókból izzasztó hatású gyógybor készíthető.

Alkalmazás

Bodzatea: elsősorban a kezdődő náthával együtt járó fejfájásra javasolt, de akut szorulás esetében is alkalmazható. 2 evőkanál bodzavirágot vagy szárított gyümölcsöt  ¼ liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta igyunk meg 3 csésze bodzateát.

Bodza-sövényszulák tea: ha nem túl mélyen alszunk, éjszaka gyakran felébredünk, ez a tea segíteni fog. Keverjünk össze 30-30 gramm bodzavirágot, sövényszulákmagot, zöld, virágzó zabot, orbáncfüvet, komlógumót és primulát. 2 evőkanál száraz keveréket ½ liter vízzel leforrázunk, majd leszűrjük. Elalvás előtt 1 órával a teljes mennyiséget lassan elkortyolgatjuk.

Bodzabogyólé: a gyógyszertárakban vagy reformboltokban beszerezhető bodzalé enyhíti a reumás rohamokat. Kúraszerűen, 4 héten át igyunk meg naponta 3*8 dl bodzabogyólevet.

Bodzavirágtea: elsősorban krónikus reumás panaszok ellen ajánlott. Fájdalomcsillapító hatású, és csökkenti a reumás rohamok sűrűségét. 1 púpozott evőkanál bodzavirágot ¼ liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Kúraszerűen, 4-6 héten át igyunk meg naponta 2-3 csésze nem túl meleg teát, cukor nélkül.

Bodzás kenőcs: tályogok, fekélyek gyógyítására használják. 1 kis marék bodzalevelet megtörünk, hozzáadunk 7 medvehagyma levelet, és ezt is összetörjük. Annyi aloét csepegtetünk hozzá, hogy jól kenhető péppé álljon össze. A pépet géz- vagy vászonkendőre kenjük, majd borogatásként a tályogra helyezzük. A borogatást maximum 2 óráig hagyjuk a tályogon. A kezelést 3 óra múlva megismételhetjük.
Szemcseppként és szemvízként alkalmazható a virág forrázata, ennek erősebb változata (1 evőkanálnyi 1 dl vízbe) toroköblítő.

Ellenjavallat

Terhesség alatt és kisgyermekeknél ne alkalmazzuk az érett bogyókat. Magvai, kérge, levelei és éretlen gyümölcse hányást vagy súlyos hasmenést is okozhat.

Szerepe az íjászatban, bozótmívességben

Egyes források (Roger Asham: Toxophilus) a bodzát, mint a nyílvesszőkészítésre alkalmas fát említi.
A bozótmívesség kapcsán megemlíthető, hogy a bodza fiatal hajtásaiból kiváló jelzősíp, valamint tűzfújócső készíthető.

Apró praktikák

 • Ha a fatárgyakat bodzalevél főzetével mossuk le, nem fogja később megtámadni a szú.
 • A leforrázott levelek levét bőrre kenve távol tarthatjuk a kellemetlen rovarokat.
 • Bodzalevél főzetével permetezzük le a növényeket, így távol tarthatjuk tőlük az élősködőket.
 • Komposztálóba tegyünk apróra vágott bodza ágakat, így tápanyagban gazdagabb és káros rovaroktól mentes "földet” fogunk kapni

Egyebek

A bodzavirágot általában a hársfavirággal együtt használják. Meghűléses betegségek ellen kiváló szer. A szervezet védekező erejét is fokozzák és a testet nagyobb izzadság-kiválasztásra késztetik. R. F. Weiss klasszikusnak számító gyógynövény könyvében ("A fitoterápia kézikönyve") egy érdekes kísérletről számol be, amelyet két chicagói gyermekorvos , dr. Traismann és dr. Hardy végeztek. Összehasonlító kísérletről volt szó, amelyben 55 influenzás tünetekkel jelentkező gyermeket kezeltek kizárólag fektetéssel, bodza- és hársfavirágteával és legfeljebb egy-két tabletta aszpirinnel. Másik 37 gyermek a fentieken kívül még szulfonamidot is kapott. További 67-et pedig kizárólag antibiotikummal kezeltek. A szerzők legnagyobb ámulatára a bodza- és hársfavirágteával, valamint feketéssel kezelt gyermekek lényegesen hamarabb meggyógyultak. Náluk alig jelentkeztek komplikációk (középfülgyulladás és hasonlók). A kemoterápiás és antibiotikumos kezelés során a gyermekeknek hosszabb időre volt szükségük a fertőzés leküzdésére és náluk gyakrabban léptek fel komplikációk.
A szerzők végül is megállapították, hogy a kísérlet 10:1 arányban a bodza- és hársfavirágtea javára dőlt el. (Később ezt a kísérletet megismételte Sebastian Kneipp (a német "fitoterápia atyja") is, bár ő inkább a hársfavirágot helyezte előtérbe és ezzel végezte kísérletét. Az eredmény ugyanaz volt.)
A bodza igazi madárvendégelő, magjainak terjesztésében számtalan madárfaj, főként a rigók vesznek részt. Az elpotyogtatott csonthéjas magvakból sokszor a romépületek falaira telepedve fejlődnek ki az életerős bokrok.
A bodzabokrok jól tűrik a kipufogógázt és a port, ezért rendkívül "ipartűrőnek" számítanak.
Fája likacsgyűrűs, színes gesztű, kemény, nehéz. Faragásra és fúvós hangszerek furulyát, tilinkót, kavalt készítésére használják.
A régiek nagyra becsültés könnyű ugyanakkor szívós fáját szerszámnyélként. A bodzanyél tartósságát fokozza, hogy az egyenes ágból készített nyélben a rostok párhuzamos kötegekben futnak végig. Egy hároméves, 4,5 cm favastagságú ágban csak 0,5 cm átmérőjű a bél.
A szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek.
A régi kovácsműhelyekben a bélszövetétől megszabadított bodzahajtást használták fújtató készítéséhez (a kivett bél pedig kiváló gyújtós volt).
A halászok általában bodzából hálóvarró tűt, a kőművesek pedig simítót készítették.
Új üzemet nyit Németújvárott /Güssingben/ a természetes festékek gyártásával foglalkozó Vulcolor GMBH. A vállalkozás gyümölcsökből nyert élelmiszerszínezékek gyártására specializálódott. Évente több mint 3.000 tonna bodzabogyó feldolgozását tervezik az üzemben. A gyümölcsből nyert színanyag sokrétűen felhasználható, például tejtermékek, ételek, cukrászati készítmények színének élénkítésénél. Remélhetőleg ezzel lecsökkenthető azoknak a mesterséges színezékeknek a használata, amely nagyon sok embernél allergiás reakciókat és akár káros sejtburjánzásokat is okozhat
A bodzatermés feldolgozása során a bodzamag "hulladékként" keletkezik. A bodzatermésnek 20-22%-át a mag képezi, melynek olajtartalma 30% körül van. Termő bodzaültetvényről hektáronként 12-15 t terméshozamot számolhatunk, hideg sajtolással pedig kb. az olajtartalom felének kinyerésével, tehát hektáronként mintegy 400 l lehet az olajproduktum. Természetesen lényegesen jobb olajkitermelést biztosít az oldószeres extrahálás, de erre jelenleg kisüzemi kapacitás nincs. A tekintélyes mennyiségű olaj elhelyezését a biodízel program megvalósulása lehetővé tenné, kis mennyiségben azonban a kozmetikai ipar is a potenciális felhasználók közé tartozhat.


Irodalomjegyzék:

 • A Pallas Nagy Lexikona I-XVI. kötet  (Pallas Irodalmi és Nyomdai Rt, Bp., 1893)
 • A növények világa II. (Gondolat könyvkiadó, Bp., 1969)
 • Gógy- és aromanövények – szerkesztette Dr. Bernáth Jenő (Mezőgazd Kiadó Bp. 2001)
 • Dr. Isépy István: Gyógynövények (Búvár zsebkönyvek), Móra Könyvkiadó, Bp., 1989
 • Járainé Dr. Komlódi Magda: Fűszernövények (Búvár zsebkönyvek), Móra Könyvkiadó, Bp., 1984
 • Dr. Horánszky András – D. Nagy Éva: Vadvirágok I-II. (Búvár zsebkönyvek), Móra Könyvkiadó, Bp., 1975
 • Marjorie Blamey – Richard Fitter: Vadvirágok (Fürkész könyvek), Gondolat Könyvkiadó, Bp., 1987
 • David More – Alastair Fitter: Fák (Fürkész könyvek), Gondolat Könyvkiadó, Bp., 1986
 • Marjorie Blamey – Philip Blamey: Termések erdőn, réten (Fürkész könyvek), Gondolat Könyvkiadó, Bp., 1988
 • Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája, Microtrade Kft., Eger, 1989
 • Szabó T Attila – Péntek János: Ezerjófű (Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., 1996)
 • Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai (Pannon Könyvkiadó, Bp., 1991)
 • Szabolcs Lajosné – Tatár János: Zöldpatika  (Dovim Művészeti Kft., Bp., 1990)
 • Makay Béla: Gyógyítás fűvel – fával (Tóth Könyvkereskedés és kiadó Kft., Bp., 1992)
 • Dr. Kopp Elemér: Gyűjtsünk gyógynövényeket (Magyar Királyi Földmívelésügyi Minisztérium Erdélyi kirendeltségének 11. kiadványa)  (Erzsébet Nyomdavállalat, Kolozsvár, 1942)
 • Dr. Michael A. Weiner: Gyógynövény Biblia (Glória Könyvkiadó, Bp., 1993)
 • Grau/Jung/Münker: Bogyósok, vadon termő zöldségnövények, gyógynövények  (Magyar Könyvklub, Bp., 1996)
 • Szalai Miklós: Halimbai füveskönyv ( Mezőgazdasági Könyvkiadó, Debrecen, 1991)
 • Franziska von Au: Házi receptek minden betegségre  (Magyar Könyvklub, Bp., 1999)
 • D.C. Jarvis: A méz és más természetes készítmények  (Apimondia Nemzetközi Méhészeti és Gazdasági Intézet, Bukarest, 1976)
 • Dr. Augustin Béla – Dr. Darvas Ferenc: Útmutatás a vadon termő gyógynövények gyűjtéséhez  (Magyar Királyi Honvédelmi Minisztérium Hadsegélyező Hivatala, Bp., 1916)
 • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó (Holló és Társa Könyvkiadó 2001)
 • Kissné Dogossy Éva: A természet kincseskamrája (Pannon-Literatúra Kft. Kisújszállás 2007)
 • Buday Andrea: Környezetünk gyógyító növényei ("Pro-Theam" Kht 2007)
 • http:/www.fuszerek.lap.hu/konyha/mindmegette
 • http://sgicenter.oai.hu/szuper/Fuszerek
 • http://mozinet.veszprem.hu/~amvt/cookind/spice
 • http://www.edenkert.hu/edenkert
 • http://www.elelmezesvezetok.hu
 • http://ulmus.kee.hu/szobanoveny/oldal
 • http://www.klikk.hu/hirmix/sajtoszemle/temakor/Viva/eletmod
 • http://www.univer.hu/fuszer
 • http://www.paprika.deltav.hu
 • http://www.tuja.hu
 • http://www.botesz.hu
 • http://www.bodza.lap.hu
 • http://www.gyümölcsfa.lap.hu