Rólunk

Főoldal
Élre vasalva III.

?avagy milyen késeket használunk mi, Bozótmívesek

Milyen késeket hordunk mi bozótmívesek

A modern idők embere - különösen, ha a kés nem több számára, mint egy használati tárgy ? még mindig úgy tekint a kés tokjára, mint egy tartozékra, ami a késhez "jár". (Ha most csóválod a fejed, Te nem tartozol ebbe a körbe.) Bozótmíves szempontból, de nevezhetjük ezt "Bozótmíves szemlélet"-nek is, a tok nem a kés obligát kiegészítője, hanem fontosságát tekintve önálló felszerelés elem, ami eredendő funkcióin felül, további rendeltetés betöltésére is hivatott, tovább növelve egy megbízható késsel felszerelt bozótmíves sokoldalúságát, potenciális problémamegoldó képességét. Sorozatunk harmadik - befejező - része a szóban forgó eszközzel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatainkat taglalja, melyet nem csak a már említett szemlélet követőinek, hanem minden késvásárlás, illetve késtok készítés/készíttetés előtt álló olvasónknak is ajánljuk figyelmébe.

 TOK

A kések történetével szorosan összefüggve zajlott a legfontosabb tartozék, a tok ?evolúciója? is. A világ késhasználó embercsoportjai a tokprofilok garmadát alkották meg a népük életét, mindennapjait kísérő kések formájának, funkcióinak, felhasználási területeinek megfelelően. 
E cikknek nem célja a késtok valamennyi válfajának ismertetése, elemzése, figyelemmel arra, hogy a bozótmíves célra leginkább alkalmas tok esetében az alapvető fontosságú követelmények röviden megfogalmazhatók:
 • Háromnegyed, de legalább kétharmad részben fogadja be a kést.
 • Szilárdan tartsa a kést, a tok kialakításából eredő valamennyi hordmódban, és olyan esetekben is, amikor a tok véletlenül fejjel lefele fordul.
 • Lehetőleg többféle hordmódot tegyen lehetővé, illetve legyen átalakítható további hordmódok kialakítása céljából.
 • Rejtsen magában lehetőséget, néhány alapvető holmi rögzítésére (Pl.: szikravető, élező, némi kötél vagy zsineg). 
 • Legyen igényes kidolgozású.
 • Anyagát tekintve lehetőleg készüljön bőrből, mely nem károsítja az élt és szükség esetén házilag is javítható, megsemmisülés esetén reprodukálható.
A felsorolt kívánalmaknak leginkább megfelelő és egyben bozótmíves szempontból leghasznosabb késtok típust a későbbiekben nevezzük meg!
A kés 3/4 vagy 2/3 részben történő befogadása
A tok régmúlt időkben gyökeredző elsődleges feladata a kés épségének használaton kívüli megóvása, elvesztéstől való védelme, illetőleg hordozása. A kést 3/4 vagy 2/3 részben magába fogadó, megfelelő kidolgozású és méretezésű tok mindhárom feladatát tökéletesen ellátja, még különféle biztosító szerelékek nélkül is.
Szilárd tartás valamennyi hordmódban és fejjel lefele
Szilárd tartásra kiváltképp a kés elvesztésének megakadályozás érdekében van szükség. A legjobb, ha a tok - az általunk kiválasztott hordmódokban -ezt a "szilárd tartást" önmagában, különböző biztosító szerelvények nélkül is produkálja. A jó tok fejjel lefele fordulva sem engedi magából kihullani a kést.
Lehetőleg többféle hordmód; legyen átalakítható további hordmódokra
Azt, hogy mely hordmód(ok) az ideális(ak), azt mindenkinek saját magának kell alaposan átgondolnia, (a későbbiekben ehhez is nyújtunk némi segítséget), s utána meg kell vizsgálni, hogy az adott késtok lehetővé teszi-e ezt. Amennyiben nem, átalakítható-e házilag, alacsony ráfordítással a kiszemelt hordmódra. Ideális esetben legalább az egyik kérdésre a válasz: Igen.
Miért jó, ha egy tok többféle hordmódra képes? Nos, leginkább azért, mert évszaktól, időjárástól függően mindig eltérő rétegszámú ruházatot viselünk. (pl.: A vastag őszi/téli ruházat alatt, a derékszíjon viselt kés elővétele, illetve rejtése körülményes lehet.)
De az adott alkalommal praktikus hordmód kiválasztását meghatározhatja a rajtunk ?lógó? felszerelés mennyisége, súlya, elosztása, de döntő lehet az egyéni attitűd, az ?én így szeretem? faktor is.
(Lásd ?A Fallkniven S1 bőrtokja?egy kis sufnituning? című cikkünket.)  
Lehetőség néhány alapvető holmi rögzítésére
A bozótmíves felszerelésének van néhány apró eleme, amelyek bizonyos szempontokból fontosak és nehezen nélkülözhetők, éppen ezért jó, ha kéznél vannak bármikor, bármilyen helyzetben. Számomra ezek: a szikravetőm, az élezőm, egy kis varrókészlet, egy tampon (éleszték) és kb. 10 méternyi erős zsineg. (Lásd az alábbi fotót.) 
Bozótmíves kés
Ray Mears saamikról készített filmjének egyik szereplője például mindig magánál hordja lasszóját, illetve a kését tartó övön egy apró varrókészletet. (Lásd a ezen a linken 2:13-tól
Gue kése
A fenti képen a Gue által tervezett és elkészített tok látható. A legjobb példa arra, hogy a tok nem kötelező tartozék, hanem önálló felszerelés elem!
Célszerű tehát kinek-kinek átgondolnia, hogy vannak-e a felszerelésének ilyen elemei és azokat kívánja-e esetleg a késének tokján elhelyezni. Amennyiben igen, el kell dönteni, hogy a tok formájánál, anyagánál, kialakításánál fogva kínál-e erre olyan lehetőséget, amely nem jár együtt a tok anyagi egységének használati szempontból hátrányos megbontásával (fúrás, lyukasztás, hasítás, gyári szegecselés, varrások, ragasztások, műanyag hegesztések felfejtése).
Tartózkodjunk azonban attól, hogy késünk tokja határozatlanságunk folytán olyan erős burjánzásnak induljon, mely a viselhetőségét fizikailag teszi lehetetlenné, elviselhetetlenül kényelmetlenné. Ne essünk túlzásokba! A néhány alapvető holmi az tényleg néhány alapvető holmi legyen.
Egyszerű, igényes kidolgozás
Minél egyszerűbb kialakítású valami, annál ?üzembiztosabban? tölti be funkcióját. Az egyszerű kialakítás ? legyen szó bármiről ? lényegesen alacsonyabb meghibásodási százalékot produkál, mint a bonyolult, összetett. Ezen felül egy puritán konstrukció szívósabban viselkedik az őt ért hatásokkal szemben is.
Nos?mindez igaz a jó késtokra is. Egyes gyártók különféle elmés fiókokat, rekeszeket helyeznek el ?túlélő? késeik műanyag tokjában. Ezek egy ideig kifogástalanul működnek, majd egy kis pöcök elkopik, lepattan, letörik, a csúszka kikopik, ez az elveszik? Ne dőljünk be az ilyen bűbájnak, válasszuk az egyszerűbb kivitelt. Minél kevesebb funkcionális szereléket, rátétet (pl.: patent, csat) tartalmaz egy tok, annál kevesebb gondot okoz ezek esetleges meghibásodása.
Ipari tanuló éveimben gyakran hallottam a szakoktatómtól: ?Ami nem szép és igényes, az nem is jó!? A tok fontos felszerelés elem. Ha a gyártó nem fordít gondot a tok részleteinek kidolgozására ? és itt most nem a felkelő nap óceánon megcsillanó sugaraiból újjászülető szörnyűséges sárkánykígyót ábrázoló miniatúra szín és részletgazdagságra gondolok ? akkor az olyan is.
Néhány részlet, amire érdemes odafigyelni:
 • Varrások kivitelezése, lezárása.
 • Patentok, kapcsok, csatok, szegecsek korrekt rögzítése, azok gépi beütése nem károsította-e a tok anyagát.
 • Műanyag tokoknál sorjamentesség, hegesztések, ragasztások épsége.
 • A toktest épsége, festésének, bevonatának sérülésmentessége.
 • A varrások, ragasztások, hegesztések, szegecselések megfelelő tartásához szükséges anyagmennyiség ráhagyása oldal irányban. Egy elcsúszott varrat, szegecs kevésbé tart, mint amelyik optimális anyagmennyiségbe van ágyazva.
Lehetőleg bőrből készüljön
A bőr természetes eredetű, könnyen megmunkálható anyag. Könnyű megmunkálhatósága magában hordozza azt is, hogy házilag is javítható (még gyenge szerszámozottság mellett is), illetőleg fatális sérülés vagy megsemmisülés esetén ? szintén házilagosan is ? reprodukálható.
A bőr tok egyéb tulajdonságai:
 • Nem károsítja a kés élét.
 • Szilárd, de rugalmas konstrukció. Az outdoor közegben fellépő mechanikai behatásokat jobban tűri, mint az egyéb ? rugalmatlan ? anyagból készült tok.
 • A szélsőséges környezeti hőmérséklet (elsősorban a hideg) sem vált ki belőle repedést, törést.
 • Nedvességre kissé érzékeny lehet, éppen ezért az igényes gyártók megfelelően kezelt bőrből készítik tokjaikat vagy a már kész tokokat látják el kellő védelemmel. Egyébiránt a bőr tok rendszeres kezelése házilag is elvégezhető a kereskedelemben kapható bőrvédő/ápoló pasztákkal. (Tény és való, egy műanyag tok nem vet fel ilyen problémát.)
 • Előállítása feltehetőleg még gépesített sorozatgyártásban is költségesebb, mint egy műanyag toké, így egy korrekt bőr tok némileg emelheti a kés eladási árát.
Egykezes elővétel
A késtok használati értékét jelentősen növeli, ha abból szükség esetén a kés mindössze egyik kezünkkel elővehető. Általában, ha a kést magába fogadó hüvely pereme alkalmas arra, vagy eleve olyan kiképzésű, hogy a hüvelykujjunkat arra feltámasszuk, akkor a kilógó markolat végét, a mutató, középső és gyűrűs ujjunkkal megfogva a kés egykezes elővétele biztosított. (Lásd az alábbi fotókon.)
A Hultafors "reszelős" modelljének tokján jól megfigyelhető az elővételt segítő hüvelyktámasz 
(Fotó: www.kalandorbazar.hu)
Az előző késről ide kattintva egy kis teszt videót is megnézhetsz kisfilmjeink között. Persze, ha a kés egyébként tökéletes, ám a gyártó egy gyenge tokot kínál hozzá, attól még a kés bátran megvásárolható, tekintve, hogy a problémára létezik megoldás. (Lásd Levi cikkét a Mora 860 MG-ről.)
Nos, ahogy az alfejezet elején ígértük, itt megevezzük azt a késtok típust, ami az előzőleg felsorolt szempontokat, továbbá a gyakorlati tapasztalatainkat alapul véve, bozótmíves célra a legideálisabb. Ez nem más, mint a skandináv késtok.
A skandináv késtok
Az eredeti skandináv késtok egyszerű, semmi csicsa, csak a praktikum és az északi népek évszázados tapasztalata. Gyakorlatilag mindössze egy, a kést több mint ? részben befogadó bőr hüvely és egy ráerősített függesztő fül. (Lásd a feljebb már említett Ray Mears saamikról készült videóját.)
Puukko
Olapin Puukko és tradicionális tokja (Fotó: www.ragweedforge.com)
A skandináv késgyártók (pl. Mora, Eka, Fallkniven, Helle, Marttiini) alapjaiban mind megmaradtak ennél az autentikus toktípusnál, eltérő mértékben módosítva azt. A modernizálódott skandináv tokoknak főként ?egyszerű bőr hüvely? megjelenésük változott meg. Az alapanyag gyakran műanyag, némileg rövidült, formálódott a toktest, a függesztő fülek pedig különféle tetszetős formákat öltöttek, de a jól bevált skandináv alapkoncepció azért megmaradt.
Mora Bushcraft Forest (Fotó: www.kalandorbazar.hu)
Mora Bushcraft Survivor (Fotó: www.kalandorbazar.hu)
HORDMÓDOK
Hollywood e vonatozásban is elkényeztet minket. A filmvászon hősei igen változatos helyeken hordták, illetve számtalan meglepő helyről rántották már elő impozáns pengéiket. Ami igazán meglepő az az, hogy az általunk gyakorlati szempontból ideálisnak tartott - későbbiek folyamán megjelölésre kerülő - hordmód nem jelenik meg egyetlen filmművészeti alkotásban sem.
Ha már innen indultunk közelítsünk a kérdéshez továbbra is az idolok irányából. A bozótmívességnek két nagy elismert öregje létezik: Ray Mears és Mors Kochansky. Ray Mears az övén hordja kését, Mors Kochansky pedig a nyakában. (Én speciel nála találkoztam ezzel először.)
De közelítsünk tovább a témához saját memoárjaimon keresztül, a praktikum irányából. Lakótelepen nőttem fel, mindkét szülőm dolgozott, így úgynevezett "kulcsos gyerek" voltam. A kulcsos gyerek - szülők által is - legféltettebb kincse a lakás bejárati ajtajának kulcsa volt. Ezt nem lehetett csak úgy zsebre vágni, vagy iskolatáskába tenni. Olyan helyen kellett tartani ahol mindig szem előtt, illetőleg kéznél volt, úgy lehetett használni, hogy eredeti helyéről nem kellett eltávolítani, bármikor ellenőrizhető volt a megléte, és elvesztése még a megmászott fa ágáról fejjel lefele lógva is azonnal észlelhető volt. Hogy a történet a témához szervesen kapcsolódó véget érjen leírom, hogy a "kulcsos gyereket" a nyakában madzagon lógó egy szem lakáskulcsról lehetett felismerni.
Nos, a bozótmíves família "kulcsos gyerekeinél" sincs ez másként. Legféltettebb eszközünket a gyakorlati praktikum okán, - de mára már egyfajta ismertetőjegyként is ? a nyakunkban hordjuk! 
Nyakban hordott bozótmíves kés
Lássuk miért:
 • A nyakban hordott kés, mindig szem előtt és mindkét kezünk ügyében van. Ugyanígy az esetlegesen késtokra függesztett néhány alapvető hasznos holmi is.
 • Bármilyen rétegszámú és összetételű ruházat sem befolyásolja hátrányosan az előző pontban írtak teljesülését.
 • A rejtett hordás sem megy a használat rovására. Mindössze arra kell figyelmet fordítani, hogy a késünket ?rejtő? legfelső ruházati réteg nyitható legyen.
 • A korábbiakban ideálisként megjelölt méretű kés (és tok) nyakban hordva semmilyen tevékenységet és semmilyen testhelyzetben nem akadályoz, nem korlátoz.
 • A kés gyors elővételét és rejtését minden testhelyzetben, menet és futás közben, hátizsákkal a hátunkon egyaránt lehetővé teszi. 
 • Ha este nyugovóra térünk, egyszerűen leakasztjuk nyakunkból a késünket, a reggeli ébredést követően pedig e mozdulatsor inverzét elvégezve máris partiképesek vagyunk. Nincs nadrágszíj fűzögetés, nincsenek trükkös bújtatók és patentjaik, nincs tépőzár recsegés. 
 • Ha valamely oknál fogva éjszakára mégsem vesszük le késünket, ez a hordmód az, amely legkevésbé teszi kényelmetlenné az alvást.
 • Amikor minden másodperc számít, ugyancsak ez a hordmód az, amellyel a leggyorsabban magunkra rögzíthetjük ?lecsatolt? késünket és alapvető holmijainkat.
 • Abban az esetben, ha a nyakba akasztáshoz pl.: 2 méternyi kötelet, vagy kötélfonatot használunk, mindig lesz nálunk legalább minimális mennyiségű kötél is. Megfordítva, e hordmód létesítéséhez elég mindössze 1 méternyi kötél is, a nyakunk pedig mindig nálunk van. Nem úgy, mint adott esetben a nadrágszíjunk.
Hasonlítsuk össze fentieket a kés derékon, derékszíjon történő viselésével:
 • A kés és az esetlegesen tokra függesztett készségek látóterünkön kívül esnek, elérni is csak az a kezünk képes azokat, amelynek oldalára csatoltuk őket.
 • A ruházat rétegszáma, összetétele abban az esetben nem zavaró, ha késünket külön övön viseljük. Ellenkező esetben a kést borító réteg(ek) akadályoznak.
 • Rejtett hordásnál a rejtést adó ruházati réteg vagy a kést elfedő egyéb álca ugyancsak akadályozhat.
 • A derékszíjon hordott kés ülés, oldalt fekvés (főként éjszaka) során zavaró lehet, még az általunk ideálisnak megjelölt pengeméret esetében is.
 • A gyors elővételt lehetővé teszi, de a kés rejtése még álló helyzetben is odafigyelést igényel, mivel kizárólag egy kézzel végezhető.
 • Hacsak nem külön derékszíjon hordjuk késünket, illetve, ha nem oldható a tok függesztő szerelvénye, este és reggel az öv részbeni ki-, illetőleg befűzését el kell végeznünk. 
 • Az éjszakára övön hagyott kés elég kellemetlen hálótárs lehet, mert képes Murphy valamennyi e szituációra illeszkedő törvényét akár egy éjszaka alatt is igazolni. 
 • Amikor minden másodperc számít a nadrágszíjjal gatyázni végképp nincs idő.
A nyakban hordás kapcsán két apró kellemetlenséget szükséges megemlíteni:
 • Az egyik, hogy a nyakban hordást egy kicsit szokni kell. Ezért a függesztést megvalósító heveder, vagy zsinór anyagát úgy kell megválasztani, hogy az a legkevésbé irritálja a nyak bőrét, amíg az meg nem szokja ezt a hordmódot. Az említett kényelmetlenség leginkább a nyári melegben jelentkezhet, amikor a jó idő miatt felsőtestünkön mindössze egy pólót viselünk, s nyakszirtünk szabad.
 • A másik, hogy ha felsőtestünk dőlésszöge közelít a vízszinteshez vagy eléri azt, késünk az arcunk elé lóghat, így ezt a testhelyzetet lehetőleg kerülni kell. (Hajlás helyett guggoljunk, térdeljünk, üljünk.) 
A nyakban hordás mellett kiegészítő alternatívaként említést érdemel még a kés vállon átvetve történő viselése, mely szintén alacsony költségvetéssel kialakítható hordmód. Előnye, hogy a nyakban hordás valamennyi pozitívuma ez esetben is fenn áll, viszont az ott említett apró kellemetlenségekkel nem kell számolnunk. Ez esetben azonban a tokra olyan hevedert/zsinórzatot kell applikálni, melynek mérete állítható. 
Természetesen az általunk ideálisként megjelölt hordmódok, az ugyancsak általunk optimálisnak nyilvánított pengehosszúságot meg nem haladó méretű kések esetében mondható tökéletesnek. Az ennél nagyobb kések fizikailag zárják ki vagy teszik kiállhatatlanul kényelmetlenné nyakban, illetőleg vállon átvetve való hordásukat.  
EPILÓGUS
Nos, Kedves Olvasó, reméljük, hogy első körben sikerült minden fontos információt a tudomásodra hoznunk, minden alapvető szempontot megosztanunk Veled, ami a jó bozótmíves/erdőjáró késed kiválasztása során a segítségedre lehet.
Azonban továbbra sem engedjük el a kezed. E cikk folytatásaként ? az alcímben írtakhoz igazodva ? sorra bemutatjuk, hogy milyen késeket használunk mi, Bozótmívesek. 
Ide kattintva, Horváth Levi Mora 860 MG késéről már olvashatsz is egy cikket. 
A cikkben szereplő ? forrásmegjelölés nélküli ? képek a szerző felvételei.