Rólunk

Főoldal
Csúzli

bozótmíves módra

A mai tizenéves fiúk körében nem tudom, hogy mennyire természetes, de amikor én voltam fiatal suhanc, akkor magától értetődő volt, hogy nem csak saját készítésű íjam volt, hanem csumegám is. De mi a jó a csúzliban? Röviden összefoglalva a csúzli nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.

Az íjjal szemben számos vitathatatlan előnye van:

 • Sokkal kisebb, így akár zsebben, vagy nyakban hordva (akár rejtve is) hord(oz)ható.
 • Könnyen kezelhető, azaz kis gyakorlással is elég nagy pontosság érhető el vele.
 • Akár egy követ is ki lehet lőni belőle, ami ugyebár ingyen van és könnyen beszerezhető (de a nagyon hatékony csapágygolyó is jóval olcsóbb és egyszerűbb megoldás a nyílvesszővel szemben).


Aki a fenti előnyökbe kicsit jobban belegondol, annak elég hamar összeáll a kép, hogy bozótmíves és túlélési szempontokat(!) figyelembe véve nincs a csúzlinak vetélytársa jelen jogi körülmények között, a vész esetére relatíve könnyen elérhető, lövő eszköz alternatívát keresők számára. Na ez szép mondat lett. :) De nem véletlen, hogy így fogalmaztam, és még nem játszottuk ki a titkos aduászunkat sem, de arról majd lejjebb.

Előbb kanyarodjunk kicsit vissza a gyermekkori csúzlis emlékekhez. Egyetlen negatívumként szerintem sokunknak az ugrik be, hogy annak idején nagyon nehéz volt igazán jó gumit beszerezni. Egy jó tejgumi, vagy valami extra bicikli gumibelső (mert nem volt jó mindegyik) kincset ért.

De mostanra ez már nem jelent problémát, hála a könnyedén, akár nagyobb mennyiségben is beszerezhető fitness-gumiszalagoknak, amelyek ma már szinte bármelyik gyógyászati-segédeszköz boltban megvásárolhatók, ill. az interneten is könnyedén beszerezhetők.

Ha valaki csúzligumi választás terén kicsit jobban körbenéz a világhálón, akkor hamar rájön, hogy a Theraband márkanévvel fémjelzett gumiszalag az abszolút nyerő. A márka gumiszalagjai erősségük függvényében más-más színűek. Csúzliguminak a legjobb választás, minden bizonnyal a legerősebb, aranyszínű Theraband gumi. De a kék sem rossz. :) A Theraband csúzligumiként történő alkalmazásának előnyeit számos lelkes felhasználó házi videója is alátámasztja. Kiemelkedik közülük Jörg Sprave a slingshotchannel.com weboldal üzemeltetője, aki az említett gumival számos lövő és zombi pusztító alkalmatosságot készített. Szintén az Ő nevéhez fűződik, hogy saját teszteredményei és mérései alapján készített egy táblázatot az aranyszínű Theraband gumi ideális vágási méreteiről, amelyet a húzáshossz, a golyó súlya/mérete és a gumi várható élettartama is nagyban befolyásol.

Túlélési (zsákmányszerzési) szempontból a csúzli alapvetően, mint apróvad elejtésére alkalmas vadászeszköz jön számításba. Ezzel kapcsolatban az íj előnyösebbnek tűnhet, hiszen a megfelelő erősségű íjból (~ >50 LBS) kilőtt nyílvessző a megfelelő elejtési zónába juttatva, a létfontosságú szerveket átvágva, nagyvad elejtésére is alkalmas vadászeszköz. És lassan el is érkeztünk a korábban említett aduászhoz, amin már mások is elgondolkodtak (lásd pl. Jörg videóit): hogyan lehetne kilőni csúzliból nyílvesszőt, továbbra is élvezve a csúzli nyújtotta egyéb előnyöket? Ha jobban belegondolunk ez nem is annyira bonyolult kérdés, gondoljunk csak a gumis szigonypuskákra (megjegyzés: ezek gumija is tökéletes választás lehet csúzlihoz, amit külön is lehet vásárolni).

Persze ma már több külföldi gyártó készít mindenféle modern anyagokból olyan csúzlikat, amelyekből nyílvessző (is) kilőhető. Amikor ezeket tanulmányoztam valahogy mégsem találtam olyat, ami igazán megfogott volna, ezért a saját szubjektív szempontjaimat figyelembe véve fogtam bele egy saját készítésű csúzli megtervezésébe. Főbb szempontjaim a következők voltak:

 • Multifunkciós legyen: azaz hagyományos golyóval és nyílvesszővel is használható legyen.
 • Elsősorban a csúzlis körökben közkedvelt és bevált Theraband arany gumiszalaghoz tervezve.
 • Azt már régen megtanultam, hogy az ilyen és ehhez hasonló eszközök esetében az érzelmi szempontok is nagyon fontosak. Ez alatt azt értem, hogy én pl. előnyben részesítem az alapvetően fából készített, egyedibb, személyesebb, szebb csúzlikat a modern, spéci anyagokból készített csúzliknál. Szóval el kell találni a megfelelő arányt a dizájn és funkcionalitás között.
  Megjegyzés: Dizájn és minőség szempontjából, csúzliágasok téren a csúcsot szerintem a Flippinout egyedi, szebbnél-szebb csúzlijai képviselik, mint amolyan kézművesipari csúzli remekművek.
 • Az ágassal szemben esetemben további követelmény volt, hogy az anyagának viszonylag könnyen beszerezhetőnek kell lennie, hosszabb távon is biztosítva az azonos anyagminőséget (mind méretben és alapanyagokban) és funkcionális képességeket.
 • Valamint egy jól használható kifutót (ami megvezeti a vesszőt) is bele kell aplikálni a csúzliba, de úgy hogy nélküle is használható legyen a csúzli, úgymond hagyományos lövedékkel.
 • Megfelelő ár/érték arány: mert a szépségnek itt is ára van. A fa egy nagyszerű anyag, hisz természetes, valamint gyönyörű erezete, mintája van, így könnyen a szívünkhöz nő. De az is egyértelmű, hogy a legtöbb munkaóra is mindenképpen az ágassal van (előkészítés, vágás, opcionálisan ragasztás, és jó sok csiszolás, majd felületkezelés).


Mindezen szempontokat figyelembe véve, hosszas kísérletezés és tervezés után végül megszületett a bozótmíves csúzli. Íme a végeremény:

csuzli_1.jpg csuzli_1-2.jpg
A kifutó terén az íjászatban már bevált ún. whisker bisquit kifutóra
esett a választásom, amelynek szőrszálai között fut ki a nyílvessző

csuzli_2.jpg
A nyílvessző kifutó igény szerint betehető, vagy kivehető a csúzliágas szárában kialakított mélyedésbe.

csuzli_9.jpgcsuzli_11.jpgcsuzli_10.jpg
A tetszetősebb kinézet érdekében a csúzliágas több rétegből lett kialakítva.
A rétegek ragasztással lettek rögzítve.
A középső három réteg spéci műanyag lemezekből lett kialakítva.
A rétegelt lemez vízálló nyírfából van, míg a külső réteg furnér borítást kapott.


csuzli_3.jpg

csuzli_7.jpgcsuzli_8.jpg

csuzli_6.jpg

Persze szívesen készítek hagyományos csúzlikat is.
csuzli_4.jpg

csuzli_5.jpg


Ha Te is szeretnél rendelni bozótmíves csúzlit, akkor nézz be a bozót plázaba!


És végül egy nagyon fontos kiegészítés. Nem az a célom, hogy bárkit arra buzdítsak, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló csúzlikkal, ész nélkül járja az erdőt és lőjön mindenre, ami mozog. Sőt fokozottan kérünk mindenkit az érvényben lévő vadászati és egyéb vonatkozó jogszabályok maximális betartására! De a törvények betartása mellett, biztonságos körülmények között egy kis csúzlizás igenis nagy élmény lehet. Külföldön pl. versenyeket is szerveznek. Valamint vész esetére preppereknek is tökéletes alternatíva lehet a csúzli, aminek ott a helye minden BOB-ban és nem kell hozzá fegyvertartási.


Szerző: Csurgó Sándor (Gue)
A fotókat készítette: Farkas Tamás 

Csúzli 2. cikk olvasásához kattints ide! ??