Rólunk

Főoldal
Bozótmíves alapfelszerelés II/2.

...avagy, menj, az úton menj tovább!

Az előző rész folytatásában a szabad ég alatt éjszakázás két legfontosabb kellékének kivesézésével zárul az alapfelszerelés témaköre.


Emlékeztetőül: Alap felszerelés (Gyakorlás, táborozással)

 • Induló felszerelés
 • Fejlámpa
 • Összecsukható fűrész
 • Balta, fokosbalta, fokos
 • Zsebfenő, fenőkő, élező
 • Elsősegély készlet
 • EÜ csomag
 • Derékalj
 • Hálózsák


000_3.jpg

Alapfelszerelés


Derékalj


Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát. A szabad ég alatt ez különösen igaz. A kinti alvást amúgy is szokni kell, így egy jó derékalj segít lerövidíteni a megszokás idejét, ezenkívül hozzájárul az oly fontos pihentető alváshoz.


De milyen is a jó derékalj?
- Jó hőszigetelő
- Kényelmes
- Egyszerű a használata
- Könnyű
- Kevéssé érzékeny a sérülésekre
- Olcsó


Olyan derékaljjal, ami valamennyi felsorolt kritériumot teljesítette volna nem találkoztam, de vannak a problémára kompromisszumos megoldások. Mindössze az a kérdés ki, miben köt kompromisszumot.


Műanyag hab derékaljak (MH): Könnyűek, a használatuk egyszerű, az esetleges sérülések nem befolyásolják használatukat és olcsók. DE a testsúlyunk alatt megrogyott habszerkezeten nem kényelmes a fekvés (Sajnos ez már az első éjszakán bekövetkezik.). A helyenként vállunkkal, csípőnkkel, hátunkkal stb. erősen benyomott pontokon létrejövő hőhidak aztán szépen felvezetik a föld hűvösét is, ami nem a legjobb a hőszigetelés szempontjából.


Műanyag hab derékaljak, hővisszaverő bevonattal (MHB): Ugyanaz igaz rájuk nézve, mint a műanyag hab derékaljakra, annyi kiegészítéssel, hogy a hővisszaverő bevonat az ember farából előtörő babkonzerv-szonátán kívül semmit sem képes visszaverni, nemhogy a testhőt.


Önfelfújó derékaljak (ÖF): Kielégítő működésükhöz elengedhetetlen, hogy miután a matrac megtelt levegővel, szabad tüdővel még bele kell fújni annyit, amennyit csak enged. Leengedéskor, a lehető legkisebb csomagolási méret elérése érdekében inverz a helyzet. Miután a derékalj kifújta magát, lassan feltekerve minél több levegőt ki kell préselni belőle.001_1.jpg

Önfelfújó derékalj a JYSK-ből


Tipp: Ha az összetekert derékaljból ugyancsak szabad tüdővel kiszívunk annyi levegőt, amennyit csak bírunk, tovább csökkenthetjük a csomagolási méretet.


Tipp: Az önfelfújó derékaljak 3 cm-es vastagságnál már jó hőszigeteléssel bírnak és kényelmesek.


Nem a legegyszerűbb kezelésükön túl, említést kell tenni előzőekhez viszonyítva magas vételárukról (6 ezer forinttól felfele) és fizikai behatásokra (defekt) való érzékenységükről.   


Felfújható derékaljak (FF): Ezek leginkább a hagyományos felfújható strand matracokkal mutatnak rendszertani rokonságot. Kis tömeg és egyszerű kezelhetőség mellett, hőszigetelés és kényelem tekintetében ugyanazt produkálják, mint az önfelfújó konkurensek.


Fizikai sérülésre érzékenyek, defekttűrésük szintén alacsony, vételárukkal ellentétben, amely az önfelfújó matracokéval azonos szinten mozog.  


Külön kiemelendő velük kapcsolatban a gyárilag kis csomagolási méret, amivel előzi az eddig említett típusokat.


Tipp: A fizikai behatásokra kényes derékaljaknak érdemes vastag szövetből tokot készíteni/készíttetni.


Katonai célokra, feltehetőleg a tömeg- és helytakarékosság okán, gyártanak olyan rövidített derékaljakat, amelyek kb. fejtől térdig érnek. Megtévesztő lehet esetleges alacsony áruk, de nem érdemes őket megvásárolni, mert használatuk során az egyik legfázékonyabb testrészt (láb/lábfej) nem szigeteli semmi a földtől.


A jobb áttekinthetőség érdekében az alábbi táblázat összefoglalja az egyes típusokra jellemző (+) és nem jellemző (-) paramétereket. 


Hőszigetelés

Kényelem

Kis tömeg

Egyszerű

Érzékeny

Olcsó

MH

-

-

+

+

+

+

MHB

-

-

+

+

+

+

ÖF

+

+

-

-

-

-

FF

+

+

+

+

-

-


A kezdeti időkben átforgolódott, nem túl jól sikerült éjszakáim tapasztalataira hivatkozva, az önfelfújó vagy felfújható derékaljakat tartom érdemesnek megvásárlásra, még viszonylag magas vételáruk dacára is.


Hálózsák


A pihentető alvás másik fontos kelléke, a hálózsák. Hogy ne legyen egyszerű a választás, rengeteg számításba veendő szempont sorolható fel e vonatkozásban is.


Katonai vagy civil modell


Katonai modell alatt a világ valamely hadserege által ténylegesen használt hálózsákokat kell érteni, nem pedig az olajzöld, khaki vagy terepszínű műszálas szövetből készült, katonainak kikiáltott, teljesen kommersz hálózsákokat. 


A katonai hálózsákok mostoha körülmények közé tervezettek, így az elkészítésükhöz használt anyagok fizikai jellemzői folytán tömegük és csomagolási méretük nagyobb az azonos kategóriájú polgári zsákokénál. Gyakran csak használt állapotban, korlátozott választékban érhetők el, és az igazán jókat még így is magas áron kínálják eladásra. A civil ember számára elérhető igazán jó és új állapotú katonai hálózsákok ára magas.


A polgári felhasználásra szánt zsákok választéka óriási minden szempontból. Az e termékszegmensben folyamatosan jelen lévő verseny kedvez a folyamatos innovációnak, ami a hálózsákkínálat szélesedését és állandó megújulását generálja. Ennek köszönhetően nagyobb a valószínűsége annak, hogy ezek között rátalálunk az árban, funkcionalitásban megfelelőre. 


Igazából az, hogy az adott hálózsák katonai vagy civil gyártmány, igazából majdhogynem mindegy. Ne ez legyen a szempont a választásnál, hanem inkább a cikk további részében írtak. Ha azoknak megfelel és még a csecse-faktor is kipipálható (Teccik!), akkor oly mindegy honnan szalajtották a hálózsákot.


Szabás: Múmia vs. paplan


A múmia hálózsák, a jobb hőtartás és szigetelés érdekében alakjánál, zárt struktúrájánál fogva szűkebb helyet biztosít felhasználójának. Kellő gyakorlattal egész jól lehet vele oldalra fordulni és hernyózni, de alapvetően a hanyattfekvés dívik benne. Klausztrofóbiásoknak, notórius hason alvóknak nem ajánlott!


Tipp: A hanyattfekvés kényelmesebbé tehető, és ravatal jellege csökkenthető összetekert ruhadarabok, vagy egy kisméretű felfújható párna fej alá helyezésével.    


A paplanszabású hálózsák, téglalap alakjánál fogva jóval bővebb helyet biztosít gazdájának és esetlegesen holmijának. Figyelembe véve, azonban hogy formája nem követi az emberi test körvonalait, a hő is elpang benne erre-arra, így nem biztosít oly mértékű hősszigetelést, hővisszatartást, mint a múmia hálózsák. Kereskedelemben gyakran hangoztatott jellemzője, hogy egymással össze cipzárazhatók bizonyos típusok. A különféle fesztivál zsákoknál ez mérvadó lehet, de erdei felhasználás esetében figyelmen kívül hagyandó. 


Méret


Aki túl passzentos hálózsákot vásárol, úgy jár, mint Zsákos Frodó, amikor beszőtte a banyapók! Vásárláskor célszerű tisztában lenni a pontos testmagasságunkkal és vállszélességünkkel. Olyan méretű zsákot érdemes választani, amely hosszában és széltében meghaladja az említett méreteket. Hosszában azért, hogy lábhoz be lehessen pakolni éjszakára a ruháinkat, így a plusz lábmelegítés mellett nem kell hideg, vagy nyirkos ruhákba öltözni reggel. Széltében pedig azért, hogy a karoknak legyen elég helye a cipzárt behúzni, az esetleges éjszakai forduló-manőverek végrehajtásában segédkezni, illetve az új pozitúrában kényelmesen elhelyezkedni?és egyáltalán, hogy ne érezzük magunkat úgy, mint akit lenyelt egy anakonda!


Töltet


A leggyakoribb a szintetikus műszál és a természetes pehely töltet. Bozótmíves célra tökéletesen megfelelnek a műszál töltésű hálózsákok még télvíz idején is. Aki nem minden egyes alkalommal a hóhatár felett akar eggyé olvadni a természettel, annak felesleges 40+ ezer forintot kiadni egy toll töltetű hálózsákra. 


Évszaki orientáció: Nyári, téli, moduláris, 3 vagy 4 évszakos?


Aki egy zsák vásárlása révén le akarja tudni a hálózsák problémát, az válasszon a 3 vagy 4 évszakos zsákok közül. Ezek minimum -10 Celsius-fokos extrém tartománnyal rendelkeznek, így egy-két téli éjszaka kis hazánkban bőven abszolválható velük. Az miatt nem kell aggódni, hogy nyáron túl melegek lennének, mert még mindig jobb nyáron kicipzárazott hálózsákban aludni, mint télen egy nem megfelelő hálózsákban, magzatpózban dideregve, ébren várni a reggelt.


Ugyancsak egy vásárlást jelent a moduláris hálózsák beszerzése. Ez egy általában katonai célokra gyártott, legalább 3 különféle funkciójú rétegből (vékony-vastag-bivak) álló, variálható hálózsák rendszer.


A választható megoldás a nyári és téli hálózsák külön-külön történő beszerzése is. Ebben az esetben két eltérő időpontban és értéken elkövetett vásárlással kerül pont az ügy végére. Aki pénzügyileg nincs annyira eleresztve annak ez a megvalósítás könnyebben ütemezhető anyagi terhet jelent.


Tipp: Ha olyan méretű a téli hálózsák, hogy abba a nyári is belefér (természetesen használójával együtt) akkor remek kombinált zsák hozható össze, amelyben a nagy hidegek még könnyebben átvészelhetők.


002_2.jpg

Kombizsák


Tipp: Ha a fenti kombó kiegészül egy bivakzsákkal, akkor a hideg idő nem igazán rúghat labdába. 


003_2.jpg

Kombivakzsák


Hőtartományok


A hálózsák felhasználói szempontú kategorizálásának legbeszédesebb jellemzői a hőtartományok és az azokhoz rendelt hőmérsékleti értékek. Ezek pontos mibenlétét, a hálózsákokkal szembeni követelményeket rögzítő, Magyarországon a Magyar Szabványügyi Testület által, MSZ EN ISO 23537-1:2017 számon közzétett szabvány rögzíti. Nem kötelező jellegű, jogi konzekvenciái nincsenek. Mindössze ha a gyártó úgy dönt, hogy alkalmazza, a hálózsákjait e szabvány szerint kell besorolnia.


A hálózsákokon feltüntetett hőmérsékleti adatok magyarázata az alábbi:

 • Felső határ: az a hőmérséklet, amin egy átlagos testalkatú férfi (80 kg), izzadás nélkül tud aludni úgy, hogy a csuklya és a cipzár nincs behúzva a zsákon, karjai pedig a zsákon kívül helyezkednek el.
 • Komfort határ: az a hőmérséklet, amin egy átlagos testalkatú nő (60 kg), kényelmes testtartásban, jól alszik.
 • Alsó komfort v. átmeneti határ: az a hőmérséklet, amin egy átlagos testalkatú férfi (80 kg) anélkül tud 8 órát aludni összehúzódott pozícióban, hogy felébredne közben.
 • Extrém határ: az a legalacsonyabb hőmérséklet, amin egy átlagos testalkatú nő (60 kg) képes túlélni 6 órát (azaz nem veszti életét kihűlés által), de esetlegesen a fagyási sérüléseket szerez. 

A hálózsákok viszonyában megadott tartományok pedig az alábbiak szerint dekódolhatók:

 • Komfort tartomány: a felső és a komfort határ értékei között.
 • Átmeneti tartomány: a komfort és az alsó komfort értékei között.
 • Veszélyes vagy extrém tartomány: az alsó és az extrém határ értékei között.

Még néhány fontos dolog hálózsák ügyben . . .


Hőgallér: A hálózsák váll-nyaki részénél található tömött betét vagy összehúzható kialakítású rész. Feladata, hogy megakadályozza a felhalmozott testhő kiszökését a hálózsák váll-nyaki részénél. Téli használatú hálózsákok esetében fontos a megléte, nyári zsákokon nem mindig található!


004_2.jpg

Lö hőgallér. . .


Csuklya vagy kapucni: A fejet körbevevő, általában szintén zsinórral összehúzható kámzsa.  A fej melegen tartásáért és a hő visszatartásáért felelős. Fontos a megbízható szűkíthetőség és a kellő töltöttség, mivel használat közben ez a zsák legnyitottabb része, emellett legfontosabb testrészünket borítja.


Cipzár: A legjobb az alulról is nyitható, dupla kocsis a cipzár. Így ha szükséges, a lábtól való szellőzés egy alsó nyitással megoldható. A dupla kocsi lehetővé teszi a cipzár kívülről-belülről való nyitását.


005_2.jpg

Dupla kocsi


Tipp: Amennyiben lehetséges, a megvásárolni kívánt árun a cipzár működését ki kell próbálni! Ha már nulla kilométernél akad, nem szabad megvenni, másikat kell kérni.


Vízálló alsó borítás: A hálózsák földdel érintkező részének vízhatlan anyagból történő készítése, a talaj, vagy növényzet felől felszivárgó nedvesség kizárása miatt hasznos.


006_2.jpg

Alulról nem ázik. . .


Tipp: Ha a hálózsák fonákja nem vízhatlan, fekvő alátétként használható poncsó vagy takaróponyva is.


Dupla fenék: Egyes hálózsákok alja kétrétegűre van kialakítva azért, hogy oda a derékalj becsúsztatható legyen. Érdemes rákérdezni vásárlásnál. Ha nemleges a válasz akkor sincs baj, mert már kaphatók a kereskedelemben olyan múmia alakú, önfelfújó/felfújható derékaljak, amelyek bármely ilyen formájú hálózsákba becsúsztathatók. De némi komfort feladásával a téglalap alakú derékaljak is beszuszakolhatók a múmia zsákokba.


007_2.jpg

Plusz tárhely szolgáltatás.


Tipp: Az éjszakai csúszkálás és hernyózás megelőzése, illetve a még nagyobb kényelem elérése érdekében a derékaljat célszerűbb a hálózsákon belül elhelyezni.


Tipp: Az egymásba helyezhetőség miatt a hálózsák és a derékalj vásárlását, ha időben nem is, de formában és méretben célszerű összehangolni.


Kompressziós tok: Tekintve, hogy a felszerelés legpufibb tagját rejti, nagyon jól jön, ha a tok hossz- és/vagy kereszthevedereinek összehúzása révén a hálózsák térfogata tovább csökkenthető.


008_1.jpg

Húzd meg jobban!


Tipp: Kompressziós tok külön is vásárolható, de házilag is készíthető.


Ripstop külső szövet: Nekem sosem volt ilyen borítású hálózsákom, nem is hiányzott. A medvetámadás és a kifejezetten hálózsákok rituális meggyalázására szerveződött szekták táncmulatságainak esetét kivéve, a hálózsák rendeltetésszerű használat közben nem szokott hasadni; szállítása pedig jórészt védve (hátizsákban vagy test által fedezve) történik. Szóval a ripstop borítást ugyancsak nem kell elsődleges szempontként kezelni. Ha van úgyis jó, ha nincs, úgy is jó.   


Vízlepergetés: Bizonyos helyzetekben jól jöhet, de szintén nem kell prioritásként tekinteni rá. Ma már rengeteg helyen lehet impregnálószereket vásárolni, így ez a tulajdonság házilag is kialakítható.


A hálózsákok tulajdonságainak konklúziójaként, annak, aki egy vásárlással akarja kipipálni a hálózsákot, és télen is szeretne kint aludni annak egy kb. -10 Celsius fokos extrém tartományú, múmiaszabású hálózsákot ajánlanék. Aki tavasz/nyár/ősz alszik kint annak ugyanezt csak 0-hoz közelebbi extrém tartománnyal. Aki egy kicsit rugalmasabb szettet szeretne annak előbbiek egyike mellé, még egy nyári, szintén múmiaszabású könnyű nyári hálózsákot javasolnék.


Az eddigiekben alapként megjelölt és bemutatott felszerelés mennyiséggel hazai viszonylatban, egy hétvégi gyakorlós táborozás, bármely évszakban, valamennyi velejárójával együtt, gond nélkül teljesíthető.


Folytatása következik. . . A cikkben szereplő fotók a szerző felvételei.


Alcím: P.Mobil: Menj tovább


Szerző: Bakonyvári Pál (Ronin)


A cikksorozat első része itt olvasható.


A cikksorozat második része itt olvasható.