Rólunk

Főoldal
Bozótmíves alapfelszerelés II/1.

...avagy, menj, az úton menj tovább!

Az alap felszerelés funkcionalitásában már túlmutat a néhány órás barangoláson, alapvető gyakorláson. Ahogy mélyül a bozótmíves tudás, úgy egyre inkább előtérbe kerül a civilizációtól való időleges elszakadásban rejlő kihívás, a már megszerzett ismeretek tábori körülmények közötti kamatoztatása, további bővítése.


Alap felszerelés (Gyakorlás, táborozással)
- Induló felszerelés
- Fejlámpa
- Összecsukható fűrész
- Balta, fokosbalta, fokos
- Zsebfenő, fenőkő, élező
- Elsősegély készlet
- EÜ csomag
- Derékalj
- Hálózsák


000_2.jpg

Az indulón felüli alap felszerelés.


Fejlámpa


Elengedhetetlen eszköz, már egyetlen erdőn töltött éjszaka esetén is. Alkonyattól pirkadatig elképzelhetetlen a tábori élet nélküle. A sötétséggel borított erdőben a tábortűz fénye, attól távolodva igen csekély megvilágítást biztosít. Teendők viszont ekkor is vannak, és a zárlatos droid módjára, süppedős avar alatt megbúvó ágakban való botladozás vagy a heves karkörzéssel kísért korrekciós manőverek igencsak alkalmasak a férfi önérzetének aláásására.


A fejlámpa nagy előnye tartóssága és kis méretéhez viszonyított nagy teljesítménye mellett, hogy a kezeket szabadon hagyja, így nem gátol semmilyen ténykedésben. Eladási ára az értékesítés helye és a gyártó függvényében igen nagy szórást mutat. A tapasztalat azt mutatja, hogy már az olcsó modellek is (ez alatt a kínaiakat értem) produkálják azt a fényerőt, amit tizenezer forintos társaik. Legfeljebb annyival kevesebbek, hogy nem rendelkeznek vörös, illetve villogó fény funkciókkal, és formatervezésük láthatóan nem emésztett fel 10 munkaóránál többet.   


Amire érdemes figyelni a kiválasztásnál:
- világítson el legalább 10 méterre,
- lehetőleg álljon ellen az esőnek,
- a fejpánt anyagának gumírozása kellően rugalmas legyen, és megbízható rögzítést biztosítson a fejen.


Amit nem baj, ha tud a fejlámpa:
- fénynyaláb fókuszálása,
- energiatakarékos üzemmód.


Az a típus, amely a lámpatestbe fogadja be az elemeket kompaktabb felépítésű és praktikusabb, mivel nem rendelkezik, általában a tarkón viselendő, áramforrás tartóval, illetőleg a lámpatesthez futó vezetékezéssel. A tarkón elhelyezkedő elem vagy akkumulátortartóval szerelt lámpák nagyobb teljesítményűek, de túlnyomórészt drágábbak.  


Tipp: Használaton kívül ne tároljuk az elemeket a lámpatestben. Szerencsétlen esetben az azokból kifolyó szmötyi egész egyszerűen szétmarja a lámpatestet, ideértve a fém alkatrészeken kívül a műanyag burkolatot is. (Lámpacserébe torkolló saját tapasztalat)


Tipp: Az AAA elemekkel működő fejlámpák esetében az elemek, pótelemek tárolására kiváló megoldás egy kiürült Tic-Tac-os doboz.


001.jpg

Tic-Tac riszájszling.


Tipp: A Kinder tojás kb. 15 cm magas változatában egy akkora műanyag kapszula lapul, amely egy normál fejlámpát és elemeit képes befogadni. Így egy Kinder strucctojás áráért remek ütésálló tokra tehetünk szert.


002_1.jpg

Kinder tojás riszájszling 


Összecsukható fűrész


Ez alatt a bicska módjára markolatba hajtható vágólappal rendelkező modelleket kell érteni. Igen széles árfekvésben kaphatók. Az olcsóbb változatok a kertészeti áruházakban, hipermarketekben érhetők el leginkább, a drágábbak valamely nívós cég logója alatt indulnak harcba a vásárlók kegyeiért.


Helytakarékos, kisméretű és igen hasznos erdei eszköz, ha csendes, gyors vagy esetenként precíz munkára van szükség és nem akarjuk őrült csapkodással felverni az erdő csendjét. Az élő növényen sokkal szolidabb sebet ejt, mint például 5-10 baltacsapás, a fűrésszel vágott végek külleme sokkal tetszetősebb és kevesebb után faragást igényel, mint a kicsapkodotté.


Woodpecker (Harkály) márkájú összecsukható fűrészemet, mintegy 10 esztendeje vásároltam a helyi KGST piacon, kerek 950,- magyar forintért egy szláv akcentussal beszélő ipsétől. Azóta használom. A Woodpecker logó már leesett róla, kissé rozsdás a vágólapja, de sohasem hagyott cserben, egyetlen foga sem törött ki és nem vesztette élét. Ezzel arra szeretnék rávilágítani, hogy az olcsó kertészeti modellek ugyanúgy betöltik funkciójukat, mint a drágábbak. Ha csak olcsóra futja, az is nyugodt szívvel megvásárolható.


Tekintve, hogy ennek a fűrésztípusnak a vágólapot biztosító szerkezet a lelke, ezért vásárlásnál ennek kielégítő működésére, megbízhatóságára kell ügyelni.


Jogszabályi korlátozások révén (Lásd alább!) az erdőbe magunkkal vitt kézifűrész vágólapjának hosszúsága nem haladhatja meg a 30 cm-t!


003_1.jpg

Öreg harkály.


A markolatba csúszó vágólappal rendelkező fűrészek vásárlása meggondolandó. Bármilyen rögzítési elégtelenség a fűrészlap vágás közbeni, teljes vagy részleges markolatba csúszását eredményezheti, ami balesetveszélyes. Fűrészlapot markolatba csúszni már láttam, de összecsukható fűrészt bebicsaklani még sohasem!


Bushcraft célra a különféle keretes, szétszedhető, mos-vasal-veriagyereket túlélő fűrészek megvásárlása teljességgel felesleges, hacsak nem végződik minden táborozás rönkvár-avatással.   


Balta, fokos


Táborozáskor már felmerülhet olyan feladat, tevékenység, amely komolyabb faragószerszám meglétét igényli. Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló, többször módosított 2009. évi XXXVII. törvény 61.§ (2) bekezdése szerint, az erdőlátogatók kezében ez a komolyabb szerszám legfeljebb 500 gramm fejtömegű fejsze és/vagy 30 cm-nél nem nagyobb vágólap hosszúságú kézifűrész lehet.


Erdei célra történő választásnál, a fenti jogszabályi hely által rögzített korlátozást szem előtt kell tartani!


Fokos


A legkisebb büdzséből, némi utánjárással és saját munkával a fokos hozható ki. Keresni kell hozzá egy kovácsmestert, aki hajlandó leütni részünkre a megadott tervek alapján egy fokos fejet, s ha ez megvan, egy lapátnyélből kifaragható hozzá a nyél is. Biztonságunk érdekében tanácsos élvédőt is barkácsolni hozzá.


Egy rém egyszerű, könnyű és ügyes kis szerszámra tehetünk így szert, ami tud mindent, amit egy táborozás során ilyen eszközzel kell megoldani. További használati részletekért olvasd el a modern munkafokosról íródott cikkünket


004_1.jpg

Jó cimborám hegyen-völgyön. . .


Egyetlen hátránya, hogy a baltákéhoz képest vékonyabb nyelét használat közben erősebben kell szorítani, ezért jobban fárasztja a kezet. Viszont felülről történő nyelezése és a köpű kónuszos kialakítása folytán nem kell tartanunk a nyél fellazulásától és a különféle ékproblémáktól.


Balta


Balta vonatkozásában az elején le kell szögezni, hogy a Tesco-s és azzal egyen minőségű baltákat erdei felhasználásra nem szabad megvásárolni, még akkor, sem ha fanyelűek. Ez nem affektálás, hanem tapasztalat.


Baltából olcsóbban beszerezhetők a műanyag nyelezésű egyedek. Ezek közül csak egy gyártó termékével kapcsolatban van tapasztalatom. E tapasztalat alapján túra célú felhasználásra a Fiskars baltáit tudom és merem ajánlani. Mint minden skandináv gyökerű áru, ezek is megbízható holmik és a vételáruk sincs az egekben. A különféle barkács és kertészeti áruházakban pedig meg is tapogathatók. 


Műanyag nyelű balta vásárlásakor, számolnunk kell a műanyag hideg fogásával, ridegségével, főleg hideg időben. Ellenben ugyancsak nem kell aggódnunk a nyél ékelése miatt!


005_1.jpg

Nem bántam meg: Fiskars X7


A balták legdrágább képviselői az igazán jó minőségű, egyedi készítésű, fa nyelezésű darabok. Aki rendszeresen ki tudja használni a háza körül is, nem csak néha a túrákon, vagy heti szintű erdőjáró, annak érdemes 20-30 ezrekért baltát vásárolnia. Hobbi vagy vitrin célra nem igazán éri meg, de ha mégis ilyen árfekvésű balta vásárlása a cél, előbb nézzünk szét a hazai piacon, mert hazánk kovácsmesterei is megbízható darabokat készítenek!


Zsebméretű fenő, fenőkő


Alapesetben egy rendeltetésszerűen használt késnek ki kell bírnia legalább egy hétvégét az erdőben élezés nélkül. Figyelembe véve azonban, hogy alapvető szerszámról van szó, ennek ellenkezőjére is fel kell készülni. Hangsúlyozottan zsebméretű él karbantartó eszközökben kell gondolkodni! Felesleges dolog alkarnyi fenőköveket cipelni.


Mi jöhet szóba? 


Rengeteg gyártó forgalmaz különféle golyóstoll méretű fenőacélokat, kerámia fenőrudakat. Az élen keletkezett apróbb visszahajlások, csorbulások kezelésére, azaz fenésre alkalmasak, de ennél alaposabb élezésre nem.


Ugyancsak gyakoriak a termékpalettán a gyémánt vagy gyémánt/kerámia zsebméretű élezők. Ezek már az él durvább sérüléseinek helyreállítására is alkalmasak. A gyémánt fenők használata során ügyelni kell arra az erőre, amivel a fenőt a pengéhez nyomjuk. Ha ezt eltúlozzuk, a gyémántpor a szükségesnél több anyagot választhat le, ami nem cél.


006_1.jpg

Victorinoxék gyémántporos fenője.


Tipp: Kerámia oldal nélküli gyémántporos fenő vásárlásakor a lehető legfinomabb szemcseméretű porral borított fenőt célszerű választani.


A jó öreg és megbízható fenőkő kis méretben, még mindig megbízható társa az erdőjárónak. Fenni és élezni is lehet vele, ha a szükség úgy kívánja, ezen felül nem kell attól tartani, hogy durván nagyot harap az élszalagba, mint a gyémántpor.


Ajánlott modellek a legolcsóbbtól haladva:
- Haidu fenőkő HCP sorozat
- Victorinox gyémántporos fenő
- Fallkniven DC3 vagy DC4


Elsősegély készlet


Az ember nem is nagyon gondol bele, de a szabadidős tevékenységek jó része fokozottan balesetveszélyes. Főleg ha köszörült acél is fityeg minden résztvevő oldalán, egy olyan helyszínen, ahol ficam, elbotlás, leesés, ráesés, égés, csípés, szúrás, kihűlés, túlhevülés, kiszáradás, stb. veszélye is fennállhat. Az urbánus környezettől való eltávolodás nagyságával növekszik magunkra utaltságunk is. Egy szimpla fejfájás is jelentősen megkeserítheti ezt az időt, ha a legközelebbi fájdalomcsillapító félnapi járóföldre van tőlünk.


Az elsősegély készlet vonatkozásában csak nagy vonalakban érdemes sztenderdeket felállítani, mert végül mindenki úgy állítja össze, ahogy neki a legjobb. Az elsősegély készletnek minimálisan alkalmasnak kell lennie az alábbiakra. Ezen felül mindenki saját belátása szerint bővíthet.
- Bőrfertőtlenítés (Fertőtlenítő kendő vagy gél)
- Kisebb szerzett fizikai sérülések ellátása (Betadine, steril kötszer, ragtapasz)
- Különféle heveny panaszok (láz, fájdalom, görcs, hányás, hasmenés, gyomorégés) megszüntetése. (Algopyrin, Cataflam, No-spa, Daedalon, Széntabletta, Immodium, Rennie)
- Idült betegségek (cukorbetegség, vérnyomás, allergia, stb.) kordában tartása. (Orvosi rendelvény szerint)
- Idegen test (szálka, kullancs) eltávolítása. (Csipesz, Kullancskiszedő kanál)
- Rovarcsípés kezelése. (Vietnami balzsam)
- Víz fertőtlenítése. (Neomagnol, Oasis tabletta)
- Túlhevülés/Kihűlés elsődleges megakadályozása (Izofólia)


Tipp: Alapesetben allergia ellen ne valamilyen kalcium készítményt tegyünk a készletbe! Hogy miért ne, arról itt érdemes olvasni, hogy mit helyette arról pedig itt.


A különféle felszereltségű elsősegély készletek legolcsóbban a Tesco, Aldi, Lidl tematikus időszaki akcióiban is beszerezhetők. Magyarország francia érdekeltségű sportáruháza, valamint a különféle túra boltok is nagy kínálattal rendelkeznek e téren.


007_1.jpg

Az enyém az ALDI-ból érkezett.


Tipp: Aki bármely okból nem akar előre gyártott csomagot beszerezni, az vásárolhat magának egy erre a célra alkalmas tokot, tartót, amit aztán egyéni igényeinek megfelelően feltölthet. 


EÜ csomag


Az EÜ csomag az alapvető tábori higiénia kb. 2-3 napi fenntartásához szükséges kellékeket rejti. Ilyenek minimálisan például:

- Fogkefe, fogkrém vagy rágógumi
- Normál WC papír
- Nedves WC papír/törlőkendő 
- Kézfertőtlenítő gél
- Mini szappan


A nedves WC papír/törlőkendő kiemelten hasznos holmi! A teljes tokától-bokáig tisztálkodás kivitelezhető vele. A normál WC papírral elvégzett nagyoló fogások utáni használata pedig, felér egy altesti feredővel.


Az EÜ csomag kapcsán is célravezető a kis méretre és tömegre törekedni! Az elsősegély készlettel szemben e vonatkozásban kifejezetten egyszerűbb, ha nem előre elkészített csomagot vásárolunk, hanem azt magunk állítjuk össze.


008.jpg

Legjobb EÜ csomag a saját!


Tipp: A fogkefe kis utánajárással beszerezhető összecsukható kivitelben is. Ha nem sikerül, egy félbe fűrészelt gyermek fogkefe is megteszi.


Tipp: A különféle higiéniai kegyszerek miniatürizált változatai a DM és Müller drogériákban beszerezhetők.


Folytatása következik. . .


A cikkben szereplő fotók a szerző felvételei.


Alcím: P.Mobil: Menj tovább


Szerző: Bakonyvári Pál (Ronin)


A cikksorozat első része itt olvasható!