Rólunk

Főoldal
Bozótmíves alapfelszerelés I.

...avagy, Indulj el egy úton.

A korábbi évekhez képest napjainkra jelentősen kiszélesedett azoknak a tábora, akik úgy döntenek, hogy elmélyítik tudásukat a bozótmívesség, vagy autentikus elnevezéssel élve, a bushcraft területén. A felszerelés terén számos zsákutca, elhibázott döntés, felesleges vásárlás szegélyezheti a kezdő bushcrafter útját. Sok olyan holmi lapult az én szekrényemben is, ami az elején a ?mindenképp kell? kategóriába tartozott és később már csak a port fogta. Ez az írás azoknak készült, akik felszerelés tekintetében tanácstalanok, szeretnék elkerülni a sokszor pénzkidobással járó mellékvágányokat és elfogadják a segítségünket.

A cikk nem tárgyalja a ruházat, a lábbeli és hátizsák kiválasztásának szempontjait!

Tipp: A bozótmívesség elkezdéséhez nem kell semmi, amit taktikai, kommandós, idegenlégiós, névi szíl, sznájper, erszoft, réndzsör, eszéesz, szpecnaz, stb. jelzők révén próbálnak rátok sózni.

Tipp: Az egyszerű katonai felszerelések között azonban rengeteg hasznos és tartós holmi található.

A bozótmíves alapismeretek elsajátítása és elmélyítésének folyamata szempontjából a felszerelések köre az alábbi négy kategóriába sorolható.

Induló felszerelés (Táborozás nélküli barangolás, alapvető gyakorlás)
- Kés
- Szikravető
- Kulacs
- Csajka vagy fedeles fémbögre
- Poncsó/ponyva + kötélzet

Alap felszerelés (Gyakorlás, táborozással)
- Induló felszerelés
- Fejlámpa
- Összecsukható fűrész
- Balta, fokosbalta, fokos
- Zsebfenő, fenőkő, élező
- Derékalj
- Hálózsák
- Elsősegély készlet
- EÜ csomag

Bővített felszerelés (Több napos, menettel és táborozással egybekötött program)
- Alap felszerelés
- Főző (alkoholos/gázos)
- Tájoló
- Térképtartó

Kiegészítő felszerelés (Nem szükséges, de hasznos vagy komfortnövelő extrák)
- Svájci bicska
- Multifunkciós evőeszköz
- Fémcövek
- Víztasak + tisztítókészlet
- Gyalogsági ásó (Összecsukható)
- Felfújható párna
- Kamásli
- Műanyag tárolódoboz készlet
- Bivakzsák


000_1.jpg

Mindössze ennyi az induló minimum.

Induló felszerelés

Több órás, szabadban eltöltött tevékenységhez, s ennek keretében a bushcraft alapismeretek gyakorlásának megkezdéséhez tökéletesen elegendő minimális felszerelés. Lehetővé teszi az elemi bozótmíves ismeretek gyakorlását, úgymint késhasználat (famunkák), tűzgyújtás (szikravető használata, éleszték előkészítés), víztisztítás, tábortűzi főzőcske, mesterséges menedékállítás, különféle csomók.

Előzőeken túl ez a kis pakk egy családi/baráti kiránduláson is jó szolgálatot tehet, de az egyenruhás foglalkozást űzők riadócsomagjának is hasznos kiegészítője lehet.

Kés

A különféle famunkák és előkészítő tevékenységek alapvető eszköze. Arról, hogy tapasztalataink szerint milyen az ideális, bozótmíves célra használható kés, olvasd el Élre vasalva című cikksorozatunkat. A cikksorozatban többéves tapasztalatainkat adtuk közre a késválasztás előtt állók számára.

Instant tanácsként bátran ajánljuk a Morakniv (www.morakniv.se) megbízható és olcsó modelljeit, amelyek Magyarországon pénztárca kímélő árszinten (értsd: 5 ezer forint alatt) beszerezhetők. Ilyenek például:
- Mora 510
- Mora Craftline Basic 511,
- Mora Basic 546,
- Mora Allround 711, 746,
- Mora Classic
- Mora Pro C, Pro S,
- Mora Companion, Companion MG, Comapnion MG Heavy Duty.

Tipp: Kezdj gyakorolni egy olcsó, megbízható modellel! Addig, míg nem vagy elkötelezett a bozótmívesség mellett, nem érdemes 30-40, vagy még több ezreket késre költened.

Tipp: Felejtsd el a fogazott pengével (serrated) árult késeket, bajonetteket, szuronyokat és erdőirtó Rambo-késeket! Nem valók bushcrafthoz, előbbi három még túlélő feladatokra sem.

Tipp: Bármennyire is ajánlják, a Mora Eldris egy 5 és fél cm pengehosszúságú körömpiszkáló, és mint olyan bozótmíves szempontból értelmezhetetlen. A különféle helyes kis nyakkések ugyancsak nem valók bozótmíves felhasználásra.


001.png
Egy olcsó és megbízható modell: Mora Companion (Forrás: www.morakniv.se)

Szikravető

A jó minőségű szikravető nemcsak a kezdeti időszakban, hanem a teljes bozótmíves pályafutás során elengedhetetlen. Előbbiek folytán érdemes ebbe az eszközbe akár 4-5 ezer forintot is invesztálni. 13 éves túlélő, majd bozótmíves pályám során egy darab ?Kis svéd? és két darab ?Nagy svéd? szikravetőt fogyasztottam el, ami 3-5 ezer forintos vételárral számolva rentábilisnak mondható. Óccó kínaiból ennél több fogyott volna, főként a betanulás időszakában. Természetesen, ha olcsóbb kivitelt enged a keret, akkor azt kell megvásárolni, de érezhető lesz a különbség egy minőségi cserét követően.

A megfelelő minőségű ferrocérium rúddal szerelt szikravető
  • hosszabb élettartamú, mivel megbízhatóan produkálja a kellő hőfokú szikrát, így nincsenek mindössze a rudat forgácsoló, szikra nélküli, vagy gyatra szikrát eredményező húzások.
  • a helyes technika elsajátítását követően nem igényli a teljes rúd használatát, így elegendő a rúd egy szakaszának takarékos használata is. 
  • megbízható működése folytán megkönnyíti a tűzgyújtás gyakorlati elsajátítását, mivel a szakszerűen előkészített élesztéket maximum három húzásból gyújtja.


Ajánlott modell: Nagy svéd szikravető.


002.jpg
Nagy Svéd/Kis svéd. . .

Kulacs

A hidratáció már a kezdeti barangolások során is fontos! Hogy miért, arról el tudod olvasni Dehidratáció, avagy száraz tények a vízről címet viselő cikkünket. A kulacs alapvetően a víz hordozása, tárolása, előállítása (hó olvasztás), tisztítása terén jut/juthat szerephez.

Ma már a fémből (jellemzően alumínium) készült kulacsok mellett kaphatók a különféle úgynevezett törhetetlen műanyagból készült kulacsok. Ezekkel szemben a fémből készült kulacsok előnye, hogy nem kényesek a hőre, így tűz mellé téve szükség esetén felmelegíthető a bennük tárolt folyadék, vagy hó.

A műanyag kulacsok előnye fémből készült társaikkal szemben, hogy nyílásuk jellemzően nagyobb átmérőjű, így töltésük könnyebb. Főként kis vízhozamú, szivárgó forrásnál lehet ez lényeges, amikor a kulacsot a csajkával/bögrével csorgatva kell megtölteni.

Űrtartalmukat tekintve célszerű az 1 liter közeli, vagy ezt némileg meghaladó űrméretűeket választani. Egyrészt a felnőtt szervezet vízigénye miatt, másrészt a legoptimálisabb tárolókapacitás okán.

A kulacs, instant és költségtakarékos alternatívaként pillepalackkal is kiváltható. A kereskedelemben kapható ásványvizek, már eleve ilyen kiszerelésben kerülnek a polcokra. A pille palack, amellett, hogy könnyű és erős, valamennyi, az első bekezdésben említett funkciót képes ellátni. S ha már nincs rá szükség összenyomva, helytakarékosan szállítható az első kukáig!

Tipp: Kulacs vonatkozásában mellőzni kell a derékszíjon/hevederövön történő hordozást (a hevederöv egyébként is pénzkidobás.). Hosszútávon egy 7,5 dl-es, teletöltött, szimpla katonai kulacs is képes üzembiztosan deréknál lehúzni a nadrágot, vagy összeverni a csípőt. A kulacsot fel a zsákra, be a zsákba vagy hevedert rá és átvetni a vállon! 


003.jpg
Tesco gazdaságos alumíniumból és a BCB katonai műanyagból.

Csajka (evőcsésze) vagy fedeles fémbögre

Az erdei meleg étel- és italkészítés alapvető kelléke. Az enyémben készült már főtt és áztatott tea, kávé, üdítő, leves, főtt rizs, melegítettem már benne konzervételt, de gyúrtam benne kenyértésztát is. Jó szolgálatot tesz különféle termések és magvak gyűjtögetésénél, de remekül használható pirításra/pörkölésre is (fenyőmag, bükkmakk, katánggyökér).

A fedeles fémbögre többféle űrméretben a legtöbb military shopban beszerezhető, viszonylag olcsón.

Tipp: A fedeles fémbögrére kötöző huzalból remek kis fül szerkeszthető, így függesztett fűzőcskére is alkalmas, azon felül nem kell jujgatva markolásznunk a felhevült bögrefület.


004.jpg
Fedeles fémbögre huzaltuninggal. . .

A csajkát/evőcsészét leggyakrabban a bele illeszkedő katonai kulaccsal egy bélésbe csomagolva árusítják, de egyes helyeken külön is kapható. Acél és alumínium kivitelben készül. Az olcsóbb és könnyebb, alumíniumból készült csajka is bátran megvásárolható, semmiféle káros mellékhatását nem tapasztaltuk tűz körüli ténykedéseink során.


005.jpg
BCB acél csajka

Poncsó

Alapvetően a katonai modelleket érdemes megvásárolni, mivel azok eleve mostoha körülmények közé, a kiránduló kategóriánál nagyobb igénybevételre vannak tervezve. A katonai poncsók ripstop és gumírozott/bevont szövetből készülhetnek.

A rip-stop jóval könnyebb, vékonyabb anyagból készül, összehajtva kisebb helyigényű és valamivel drágább (pl. USA katonai ripstop poncsó). A gumírozott/bevont szövetből készült nehezebb, vastagabb anyagból áll, hajtogatva nagyobb helyigényű, olcsóbb és szerintem erősebb (pl. Bundeswehr katonai poncsó).


006.jpg
Jobbra az USA ripstop, balra a Bundeswehr poncsó.

Amellett, hogy elsőrangú esővédő, amit egy pillanat alatt akár hátizsákostól is magunkra ölthetünk, remek menedék vagy enyhely (rövid pihenőnél) készíthető belőle. Ebben az esetben jönnek jól a poncsó peremén körben elhelyezkedő ringlik és patentszemek. A fűzőlyukak a poncsómenedék állításakor a kötélzet befogadásában és így a rögzítésben segédkeznek, a patentok pedig több poncsó egymáshoz kapcsolását teszik lehetővé. Az összepatentolt poncsókból remek közösségi menedék készíthető.

A csuklya rögzítési pontként és szellőzőként is funkcionál(hat).

Ponyva

A ponyva esetében fő kritériumok, hogy
- legyen vízálló,
- rendelkezzen elégséges mennyiségű rögzítési ponttal,
- megfelelő méretű (kb. 3m x 2m), könnyű és összehajtva kis helyigényű legyen,
- színében illeszkedjék a környezethez.

A legolcsóbb megoldás a különféle barkács áruházakban kapható, 3m x 2m oldalhosszúságú, ún. zöld takaróponyva. A fenti követelményeknek 2-3 ezer forintért eleget tesz, ezen felül valamennyi használati realitással bíró menedék elkészíthető belőle. Szükség esetén a gyári ringlik száma alacsony ráfordítással növelhető. Ha a ponyva károsodik ugyancsak kis anyagi áldozattal pótolható. Egyetlen hátránya, hogy kissé zajos.

Mielőtt poncsóra váltottam, sokáig használtam ezt a fajta ponyvát. Az én igényeimet mind a kezdeti, mind a későbbi időkben tökéletesen kielégítette.

Természetesen a világhálón valamennyi árkategóriában szerezhető be ponyva, már nem csak külföldről, hanem magyar gyártótól is.

Kötélzet

A kötélzet a poncsó/ponyva menedékek létesítéséhez szükséges. Minimális költséggel úgy oldható meg a beszerzése, ha egy közeli gazdaboltban vásárol az ember egy gombolyag, műanyag kötöző madzagot, bálamadzag vastagságban. Ebből a gombolyagból aztán ? amíg kitart ? folyamatosan vághatók a menedékállításhoz szükséges darabok.

Többszöri kipróbálás alapján szerzett tapasztalat, hogy az említett madzag egyaránt tökéletesen megfelel, mind a menedékállítás, mind a táborozás során felmerülő feladatokra.

Kötélzet terén továbblépés, egy menedékállításhoz rendelt spéci kötél szett összerakása. Ebben az esetben sem kell a gazdaboltnál messzebb menni!!! Az alábbiakban olvasható egy ugyancsak többszörösen kipróbált, poncsóra optimalizált kötélkészlet leírása, amelynek minden összetevője beszerezhető a legtöbb mezőgazdasági boltban:
- 1 db 10 méter hosszú, 5-6 mm átmérőjű;
- 1 db 5 méter hosszú, 3 mm átmérőjű;
- 4 db 3 méter hosszú, 3 mm átmérőjű;
- 2 db 30-50 cm hosszú, 3 mm átmérőjű kötél.


007.jpg
Kötelek egymás közt. . .

Ez lenne az a minimális induló felszerelés-mennyiség, amellyel célszerű rendelkezni mindenkinek, aki szeretné elsajátítani a bozótmívesség alapjait. Ha a dologból nem is születik örök szerelem, ez a néhány holmi akkor is hasznos és hű társa marad használójának. 

Folytatása következik. . .

A cikkben szereplő forrásmegjelölés nélküli fotók a szerző felvételei.
Alcím: Moldvai csángó népdal részlet
Szerző: Bakonyvári Pál (Ronin)


A cikksorozat második része itt olvasható!