Rólunk

Főoldal
Bakancslista

...avagy milyen lábbelit vegyek túrázni?

BakancsErdőjáróknak, túrázóknak, így nekünk bozótmíveseknek is az egyik legfontosabb felszerelésünk a jól bevált és betört bakancs. Nem véletlenül írtam bakancsot és nem cipőt (ideértve a sportcipőket és a túracipőket egyaránt). A (túra)cipők nagy hátránya a túrabakancsokhoz képest, hogy jellemzően nem bírják úgy az igénybevételt és nem védik a bokát, ami terepen nagyon fontos. A túracipők használata csak kisebb (1 napos) túrákra ajánlott, jó időben.
Hosszabb túrák alkalmával bakancsunk a folyamatos gyaloglás és terhelés következtében, jellemzően a legnagyobb igénybevételnek kitett felszerelésünk. Szinte minden túrázónak, aki hosszabb 30-50 km-es túrákon is részt vett már, van negatív tapasztalata arról, hogy mennyire meg tudja keseríteni a szabadban töltött perceket, ha valakinek feltöri a lábát a bakancsa. Itt kell azonban megjegyezni, hogy nem mindig a bakancs a hibás.

Néhány jó tanács, amire a megfelelő bakancs kiválasztása mellett érdemes odafigyelned:

  • Kellően vastag, több helyen megerősített, kifejezett túrazoknit használj, amely bírja a strapát, jól elvezeti a nedvességet és könnyen szárad (pl. gyapjúból, vagy egyéb spéci műszálas anyagokból készített).
  • Mindig legyen nálad tartalék zokni.
  • Amint úgy érzed, hogy a lábadon lévő zokni nedves, átizzadt állj meg és cseréld le a száraz csere zoknira.
  • Sokat használt, kitaposott zokniknál jellemzően előfordul, hogy a sarok rész megnyúlik és gyűrődik. A gyűrődés pedig idővel egész biztos, hogy feltöri a lábad. Ezt ne várd meg, inkább egyből cseréld le az ilyen zoknit, ha a gyűrődés a zokni megigazításával nem szüntethető meg.
  • A nedves, átizzadt lábon a bőr hamar felpuhul és sérülékenyebbé válik. Ezért is érdemes odafigyelni arra, hogy lábainkat lehetőségeinkhez képest mindig szárazon tartsuk. A másik ok, hogy az izzadt, befülledt láb a gombáknak is jó táptalaj, ezért ha pl. egy hosszabb túrán tudjuk, hogy megállunk mondjuk enni és egy helyben leszünk 20-30 percig, akkor érdemes levenni a bakancsot és kicsit kiszellőztetni. Egy kis hintőpor a segítségünkre lehet.
  • Egy vagy két zokni? Erről megoszlanak a vélemények. Az én véleményem szerint egy zokni, de az jó zokni. Régen, amikor még nem voltak ilyen szuper túrazoknik, amik manapság kaphatók, akkor talán még volt létjogosultsága a több zoknis ?technikának?, de szerintem ma már nincs szükség több zoknira. Jó zokni szinte minden túraboltban kapható, ahogy feljebb is írtam ezeknek meg van erősítve a talp- , orr és sarokrésze is, kellően hosszú szárúak és kiválóan vezetik el a lábtól a nedvességet kifelé. Érdemes három évszakosat venni.
  • Amint azt érezzük, mintha lábunkat kicsit is(!) elkezdené törni a bakancs, álljunk meg és nézzük meg, hogy mi lehet az oka! Ne várjuk meg, míg úgy fáj, hogy már menni sem tudunk! Ha a probléma forrása nem a zokni, hanem egyértelműen a bakancs, akkor minél hamarabb ragaszd le a problémás helyet pl. leokoplast-tal (jó nagy darabot ragassz rá, ami nem jön le 2 perc múlva!). Ez olyan, mint egy plusz védőréteg, így kicsit tovább bírjuk vele, mint nélküle. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem végleges megoldás és egyértelműen jelzi, hogy a bakancs még nincs kellően betörve.
  • Nagyon fontos a köröm ápolása is. A sérült, vagy túl hosszú köröm komoly bajok forrása lehet. Hosszabb túra előtt érdemes levágni a felesleges köröm részeket. A hosszú köröm a lélegző, membrános kivitelű bakancsok esetében, akár ki is vághatja a sérülékeny membrán réteget, ami beázáshoz vezethet.


Úgy gondolom, hogy talán már a fentiekből is kiderülhetett, hogy azok számára, akik gyakran töltik szabadidejüket a természetben, vagy rendszeresen járnak hosszabb, akár több napos túrákra, azoknak előbb-utóbb (és jobb előbb, mint utóbb) elkerülhetetlen egy megfelelő túrabakancs beszerzése.

Igen ám, de milyen is az a bizonyos "megfelelő" túrabakancs?

A válasz nem egyszerű. Evidens, hogy kényelmesnek kell lennie. Így ha már az első próba során nem érzed kényelmesnek, akkor ne is erőltesd.

Nehogy azt hidd, hogy nem a méret a lényeg!
Fontos, hogy a lábad kényelmesen elférjen benne a vastagabb túrazokniddal együtt. A sarkad ne csúszkáljon, a lábfejed kitöltse, de ne szorítsa! Lábujjaid kicsit tudjad mozgatni benne és alap helyzetben ne érjék el a bakancs orrát. Ha már az első felvételkor azt érzed, hogy "Hú ez milyen kényelmes!" akkor már jó úton jársz. Kicsit tehát legyen hosszabb, mint a lábad de NEM az az általános szabály, hogy legyen legalább egy számmal nagyobb. Próbáld megoldani, hogy a használni kívánt túrazoknidban próbáld fel a bakancsot. A méreten és a kényelmen kívül a megfelelő túrabakancs kiválasztásához tisztában kell lenned a bakancs főbb részeivel és a velük kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal.


Kezdjük a felsőrésszel
A túrabakancsok jellemzően bőrből, hasított bőrből, valamint cordurából (ez egy spéci, nagyon erős textil), vagy akár ezek kombinációjából készülnek.
A cordura és hasított bőrbakancsok előnye, hogy könnyebbek, mint a tisztabőr bakancsok és könnyebb betörni is őket, valamint jobb a lélegző képességük.
A tiszta bőr bakancsok tovább bírják és ellenállóbbak, mint cordura társaik, viszont nehezebben betörhetők és súlyra is nehezebbek. Aki hosszabb távra, nagy igénybevétel mellett használni kívánt bakancsot szeretne, annak én mindenképpen a bőrből készült bakancsokat javaslom.

Frissen vásárolt bőrbakancsodat, ne egy hosszú túrán próbáld betörni, inkább kényelmesen törd be mindennapos "városi" használat során és amikor már felvette a lábad formáját és alkalmazkodott járási szokásaidhoz, akkor vágj bele a kalandba, így sok kellemetlen meglepetéstől kímélheted meg magadat és túratársaidat.

Fontos szempont még az, hogy minél kevesebb legyen a felsőrészen a varrás. A varrások a felsőrész leggyengébb pontjai (sérülés, beázás), így előnyös, ha kevés a varrás és a felsőrész minél kevesebb, vagy a legjobb, ha egy darab bőrből van kiszabva. A csiricsáré, sok darabból összevarrt bakancsokat érdemes kerülni, bármennyire is dizájnos némelyik.
Érdemes arra odafigyelni, hogy a bakancs nyelve legyen összevarrva a nyelv két oldalánál a felsőrésszel. Ezt békanyelvnek is szokták nevezni és nagy a jelentősége abban, hogy ne jusson a bakancs belsejébe víz, vagy egyéb szennyeződés. Amikor felpróbáljuk a bakancsot figyeljünk oda, hogy jól tartja-e a bokát. Nézd meg, hogy a boka és a nyelv rész jól ki van-e párnázva! A bakancsban a sarok ne mozogjon előre-hátra, csak a lábujjak mozoghatnak.

Ápolás és vízállóság

A felsőrészt ápolni kell, amihez számos impregnáló és/vagy ápolószer ( vax) közül választhatunk. A jó bakancsok jellemzően gyárilag kapnak olyan kezelést, ami a bakancsra kívülről jutó vizet, nem engedi szétterülni és felszívódni, hanem helyette a vízcseppek gyöngyökké állnak össze és szinte legurulnak az anyagról. Ez tehát a bakancs vízállóságának első, külső védelmi vonala, amit az említett impregnáló szerekkel tarthatunk karban, felfrissítve ezzel ezt a fontos tulajdonságot.
Vannak olyan bőrbakancsok, amelyeknél a felsőrész láb felőli, belső oldala is bőr és vannak olyanok is, amelyek speciális, több rétegű anyagból készülnek, amely között van egy ún. membrán réteg. Ezeken a bakancsokon jellemzően fel van tüntetve, hogy ilyen, meg olyan tex (pl. Gore-tex). Ezeknek a vízállóság szempontjából van jelentősége. Működésük lényege - és egyben nagy előnyük - hogy képesek kivezetni (vagy inkább kiengedni) a láb izzadása során keletkező párát a membrán rétegen keresztül, míg a kívülről érkező csapadékot nem engedi bejutni a bakancs belsejébe.
Itt is fontos azonban megjegyezni, hogy a membrán hosszútávú működéséhez (azaz a tartós vízállósághoz) elengedhetetlen a megfelelő ápolás. Ehhez speciális cipőápoló és impregnáló szereket kell használni. Nem szabad tehát olyan cipőápoló szereket használni, amelyek eltömíthetik a membránt (pl. boksz, méhviasz). A membrán nem örök életű!

Akkor most membrános, vagy belül is bőr?

A válasz nem egyszerű. Azt is mondhatnám kinek a pap, kinek a papné (nekem persze inkább a lánya, meg a bora :) ). Nedves, nyirkos, havas környezetben szerintem mindenképpen jobb a membrános bakancs. Ahogy azonban írtam a membrán nem örök életű, és használattól függően pár év alatt sokat veszít a légáteresztő és vízálló képességéből. Tény, hogy a bőr belső sokkal strapabíróbb (mondhatni örökéletű) , míg a membrán réteg és az azt védő, a lábunkkal közvetlenül érintkező réteg sérülékenyebb. Mindent összevetve én mégis a membránosra szavazok, és ha a membrán már nem az igazi, akkor is lehet még a bakancsot impregnálni és még sokáig hű társunk marad.


Talp
A megfelelő talpnak egyrészt jó tapadást kell biztosítania, másrészt az adott terephez megfelelő keménységűnek kell lennie.  Fontos, hogy kellően vastag legyen. Meg sem szabad éreznünk, ha rálépünk egy kicsi hegyes kőre. Az a jó, ha az orr részt nem tudod kézzel elcsavarni a sarokrészhez képest. Az észak-olaszországi Vibram cég élen jár a fejlesztésben. Jól felismerhető sárga logóval ellátott túrabakancs talpairól elmondható, hogy valószínűleg a legjobbak a világon. Nem véletlen, hogy szinte minden komolyabb gyártó velük készítteti bakancsainak talpát, így ha eredeti Vibram talpas bakancsot veszünk, akkor a talpat illetően nem nyúlhatunk mellé. A modern talpak ma már jellemzően több rétegű, ragasztott talpak, amelyet a megfelelő helyeken belső merevítőkkel látnak el, hogy a súlyeloszlás a lehető legkedvezőbb legyen.

A túrabakancsok talpának keménységével kapcsolatban elmondható, hogy ha sok terhet cipelünk, ill. ha kemény, sziklás terepen használjuk a bakancsot, akkor a keményebb talp az ideális.
A túrabakancsok gyakran el is vannak látva különböző kategória jelölésekkel, ami arra utal, hogy milyen terepre, milyen igénybevételre ajánlja őket a gyártó. Megmondom őszintén, hogy arról nem tudok és nem is találtam infót, hogy ez valami egyezményes, nemzetközi jelölés lenne, de nekem úgy tűnik, nem minden gyártó használja. Ha mégis találkoznánk ilyen jelölésekkel, akkor hazai, vagy ehhez hasonló körülményekre (nem magashelyi túrázáshoz és nem is a Himalaja expedícióhoz) a "B", "B/C", "C" kategóriákat tudom ajánlani, hátizsákos túrázáshoz, amibe az időnként sziklás terep is belefér.

Megjegyzés: A "B/C" kategóriás bakancs kicsit nehezebb, robosztusabb, keményebb talpú, mint a "B" kategória jelölésű és így tovább.


Fűző és fűzőlyukak

A fűzőről annyit, hogy kellő hosszúságú legyen és nagyon erős. Az okos bozótmíves még arra is odafigyel, hogy vészhelyzetben a tűzfúró íjához lehessen használni. Egy bozótmíves esetében elgondolkodtató, hogy pl. ún. ejtőernyős zsinórra lecseréljük-e? Igaz a kör keresztmetszet miatt az olyan bakancsok esetében, amelyeken van fűzőszorító, nem biztos hogy befér a fűzőszorítóba.
A fűzőlyukak esetében részesítsük előnyben azokat a bakancsokat, amelyeknél a lyukak NEM a felsőrész anyagában vannak, hanem a felsőrészbe rögzített, kis fém "bigyókon" kell befűzni a fűzőt. Ezeket sokkal egyszerűbb befűzni, mert a lyukak nagyobbak és jobban hozzájuk is férünk.

Bakancs fűzőlyukak

A jó bakancsokon mindig van gyorsfűző. Jellemzően nem végig, hanem csak a legfelső pár fűzőlyuk esetében. Ezek nagyon praktikusak, hiszen meggyorsítják a bakancs le- és felvételét, de az az igazi, ha a gyorsfűzők előtti fűzőlyuk úgy van kialakítva, hogy az fűzőszorítós lyuk (lehet, hogy szakzsargonban van valami spéci neve). Ez azért fontos, mert a segítségével, ha kioldódik a cipőfűzőnk, akkor sem fog a cipő leesni a lábunkról, hiszen a fűzőszorító biztosítja, hogy attól lefelé a fűző szorítása ne lazuljon.


Katonai, vagy túrabakancs?

Gyakran találkozom ezzel a kérdéssel. Én a túrabakancsra szavazok. Hogy miért? Azért mert véleményem szerint a nagy múltú túrafelszerelés- gyártók már rég felismerték, hogy ahhoz, hogy a piacon maradjanak, minden kényelmi igényt kielégítő felszereléseket kell készíteniük. A régebbi(!) katonai felszerelések gyártói viszont a kényelmi és használhatósági szempontokkal szemben szerintem más szempontokat helyeztek az előtérbe (vagy talán a hadsereg támasztott más szempontokat). Ezért van az, hogy a magyar surciban, vagy a BW bakancsban egy 50 km-es túrán a legtöbb embernek (tudom, hogy nem nem mindenkinek) szó szerint szétmegy a lába, míg egy jó kis túrabakancsban a többségnek nem. Persze ma már nagyon komoly hadi beszállító cégek vannak, a nagyobb és modern hadseregek mögött, így ez a tendencia a mai kor katonai felszerelései esetén egyre kevésbé mondható el és talán már nem is igaz.

Konkrét típusokat és márkákat mindeddig szándékosan nem írtam (kivéve Vibram talp). Szinte minden nagyobb túraboltban hatalmas a kínálat, csak el kell menni és próbálgatni a fenti ismérvek figyelembevételével. De mielőtt jönnének az e-mailek, hogy mégis milyen márka, írok egyet-kettőt, amit tudom, hogy sokan kedvelnek és valószínűleg ez nem véletlen: Meindl, La Sportiva, Garmont, Lafuma

És persze ott van még a pénztárcánk, ami határt szabhat elképzeléseinknek. Az alap túrafelszerelések (mint pl. bakancs és hátizsák) esetén azonban nagyon fontos a minőség, mert a komoly igénybevétel miatt, hosszabb távon jellemzően mindig megtérül a befektetett pénz és rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha alapfelszerléseink megfelelő minőségűek.

Remélem, hogy a fent leírtak segítenek megtalálni a számodra legmegfelelőbb ár/érték arányú bakancsot, amiben sok kellemes időt töltesz majd a természetben. 


Jó túrázást és bozótmíveskedést kívánok!