Rólunk

Főoldal
BCB Katonai főzőkészlet

...avagy tábori konyha egy tarisznyában

BCB katonai főzőkészletKezdetben volt a fedeles bögrém: 1 literes, rozsdamentes, fedővel és bögréhez illően karakteres füllel. Belefért a rozsdamentes kisbögrém, némi cukor, két tasak levespor, néhány filter tea és kéztisztító kendő.
Aztán volt még alkoholos főzőm sörösdobozból, a hozzá való alkohollal. De nem feledkezhetek meg a szintén 1 literes Tesco-s alu-kulacsomról sem. Így együtt megvolt minden, ami egy tea vagy leves megfőzéséhez kell. A gondot sokszor az okozta, hogy mindezek nem képeztek egy könnyen kezelhető pakkot.
Már régóta fentem a fogam egy készletre, amiben a főzéshez szükséges víz, kulacs, főző/étkező edényzet és a főző+tüzelőanyag együttesen elfér
, s ha csak ezeket akarom magammal vinni, egyszerűen kiemelem a nagyzsákból és kész.

Hosszan szemeztem a svéd katonai főzőkészlettel, amit sokan, sok helyen dicsértek, de azon túl, hogy gyárilag kulacs nem integrálódik bele, illetve vászon tokja sincs, egy kicsit ormótlannak, múlt századinak tűnt az egész. Ezzel szemben pedig ott állt a tény a skandináv használati eszközök megbízhatóságáról. A tények pedig - mint azt Pelikán József gátőr történetéből ismerhetjük - makacs dolgok.

Egy ideje fel is hagytam a problémán való töprengéssel, amikor a virtuális térben végzett esti portyáim egyike során rátaláltam a BCB katonai főzőkészletnek nevezett portékára. A kétheti fontolgatást, tett követte, s rövidesen csomagot hozott a futár…

 

 

Ami a csomagban érkezett:

 • 1 db gyöngyvászon tok
 • 1 db műanyag kulacs
 • 1 db acél csajka
 • 1 db főzőalátét a csajkához
 • 1 db átlátszó műanyagból készült fedő a fém csajkához
 • 1 db műanyag csajka/bögre
 • 1 db szikravető
 • 1 doboz (12 csomag) etanol főző/tűzgyújtó gél
 • Használati utasítás

Tok

BCB főzőkészlet tok
A gyöngyvászon tok az úgynevezett "angol terep" színezetet viseli.
Befoglaló méretei: 25 cm magasság, 16 cm szélesség és 10 cm mélység.

 

BCB főző
Kiemelendő vele kapcsolatban, hogy a hátoldalán a M.O.L.L.E.
rendszerrel kompatibilis felfüggesztési lehetőséggel van ellátva.

 

Katonai főzőkészlet

A tok két oldalán egy-egy műanyag fül található, amelyekbe egy hevedert fűzve a teljes készlet hordható a vállon keresztbe vetve is. Ez mind rövid portyák, mind hosszabb gyalogtúrák során előnyös lehet. (Utóbbi az Egy szál késsel a bozótban 3. rendezvényen pozitív eredménnyel tesztelve.) Sajnálatos, hogy az említett heveder nem tartozéka a készletnek, pedig igazán nem jelentett volna komoly többletköltséget, a tok felhevederezése, s még praktikusabbá tette volna azt.

BCB főző
A tok anyagának belső felszíne vízhatlanított, ami nem engedi az esetlegesen
belülről utat kereső nedvességnek, hogy a tokot átáztatva a ruhánkba ivódjon.

 

főzőkészlet
A fenéken lyuk található, amin keresztül a vízhatlan anyag
által benntartott kósza vizek könnyedén távozhatnak.

 


A tokban és a fedelében egy-egy kis zseb található, ahová néhány hasznos apró holmi (pl. tampon, szikravető, kéztisztító kendő, tea filter, levespor, víztisztító tabletta, rágógumi, stb.) rejthető.

 

főző készlet BCB

Az elülső és a hátfalat két gumírozott szalag kapcsolja össze. E két szalag a tokot egyfajta állandó helyzetben tartja, tartást ad neki, és amikor nincs telepakolva nem engedi az elülső falat előrebukni, megrogyni. Sajnos, amikor a teljes készlet a tokban van, az elővételt és az elpakolást kissé nehezítik a szalagok, mert nagy előszeretettel akadnak bele mindenbe, amit kivennénk, betennénk. Az idővel kialakuló rutin azonban némileg tompítja a vázolt kellemetlenséget.


A tok száját egy tökéletesen takaró fedél zárja, mely egy precízen működő műanyag csattal zárható.

 


A csat hevederének rövidebbre/hosszabbra hagyásával
a fedél bármely töltöttségi állapothoz hozzáigazítható.

 

Kulacs

Űrtartalma egy kicsivel több, mint 1,1 liter, ami az 1 literesnek kikiáltott, ám valójában 8 dl-es műanyag USA kulcsokhoz képest igen jónak mondható.

Műanyagból készült, ami a fémkulacsoktól valamely okból irtózóknak jó hír! Személyes tapasztalat, hogy jó hideg forrásvízzel megtöltve, a felületén kicsapódó pára miatt csúszóssá válik, ilyenkor erős kézzel kell tartani, ha nem akarjuk elejteni. A beletöltött víznek mellékízt nem ad.


Szájának átmérője 3,5 cm, ami jól jön a kulacs utántöltésénél, főleg akkor, ha
sekély forrásmederből a csajka segítségével kell telecsorgatnunk a kulacs bendőjét.

 

Zárókupakjának átmérője 5,5 cm, mely a barázdált peremmel együtt kényelmes és erős fogást biztosít nyitáskor és záráskor, még nedves kézzel is.

A kupakban elhelyezett tömítés jól végzi a dolgát. A kupak normál erősségű meghúzása mellett abszolút nem szivárog, amit az  "Egy szál késsel a bozótban 3." programunkon és a Bázisépítésen szerzett tapasztalataimra támaszkodva bizton állíthatok.

A kupakot tartó filigránra sikeredett műanyag elem sem a kulacs nyakán, sem a kupakhoz való kapcsolódási pontján nem szorul, nem akad, a kulacs használatát nem akadályozza. Remélhetőleg hosszú távon is jól fogja bírni a nyitással, zárással és a kupak félrehajtásával járó igénybevételt.

 

Acél csajka


Gyönyörű feketére van festve, az embernek nem is nagyon van szíve a lángokba tenni.

Sajnos a festék a hőnek nem áll ellen, így az első használat után a szigorú fekete dukkónak részben búcsút inthetünk. Persze az eleve feketére festett csajkán a tűzben való használatot követően visszamaradt ráégés nem mutat olyan borzasztóan, mint egy matt ezüst csajkán.

Űrtartalma a peremig kb. 8 dl. Az étel- és italkészítést megkönnyítendő a csajka oldalán skálabeosztás található 250 és 500 ml-nél. A beosztás a csajka belsején is jól kivehető, így a folyadékkal kívánt szintig történő feltöltés nem okoz nehézséget.

A fülek nagyon ötletesen egymástól függőlegesen kissé elcsúsztatva kerültek rögzítésre, aminek következtében a rádiuszos fülszárnyak hasai egymásba nyílnak egy bizonyos pontig, ahol megszorulnak. E módon a csajkán egy szilárdan álló fül létesül, ami a felhevült, meleg folyadékkal teli edény mozgatásánál, főzés közben, illetőleg étkezésnél nagyon hasznos.

Létezik egy kengyelszerű kiegészítő – úgynevezett "fül" – a csajkához, aminek a segítségével azt a nyílt tűz fölé lehet függeszteni. A kiegészítő használatával a csajka parázsba, tűzbe állítása mellőzhető a főzés melegítés során. Sajnos a kiegészítő nem része a készletnek így ezt külön kell megvásárolnunk 384,- forintért.

 

Főzőalátét


A csajkával azonos festésű, véleményem szerint igen ötletes kis holmi.
Az alátét maga úgy néz ki, mint egy fél csajka.


Az aljában egy külön kialakított, fém csésze található, ami a különféle tüzelőanyagoknak
(esbit tabletta, spirituszkocka, etanol gél, spiritusz, stb.) szolgál fészekül a használat idejére.


A hátuljához egy kis szerelék kapcsolódik, amelyet ha a csésze fölött keresztben áthajtunk, rátehetjük a csajkánkat melegítés közben.


Sajnos a festés e tartozék esetében sem hőálló.


Bár a főzőalátét viszonylag jól körbefogja a csajka alját,
szeles időben a szélvédelemről gondoskodni kell.

 


Műanyag fedő


Hasznos kis kiegészítő, mivel használatával a forralási idő lerövidíthető,
következésképp tüzelőanyag megtakarítás érhető el.

Formája a csajka felső peremének vonalát követi. Elég passzentosan illeszkedik a helyére (az enyém legalábbis), itt egy leheletnyit lazább lehetett volna az illesztés. Sajnos jártam úgy, hogy mikor melegítés közben a fedőt próbáltam levenni, vagy a helyére pattintani, az belefordult a teavizembe.


Ha a helyére kerül, a csajka visszahajló pereme megóvja a felfele
szálló hőtől, lángoktól, amire - műanyag lévén kényes.

Sajnos a felmelegedett csajkától azonban nem óvja meg semmi a fedőt. Az olyan főzők, amelyek a csajkát körbeölelő lángot produkálnak (pl. alkoholos főző) felmelegíthetik a csajka peremét, ami megolvasztja a fedőt. A képen látható fedővel is ez történt. A károk azonban némi csiszolóvásznas kezeléssel felszámolhatók voltak.

Tipp: Válasszuk meg helyesen a tüzelőanyagot/főzőt. Lehet, hogy ehhez a főzőkészlethez nem az alkoholos főző a legideálisabb, hanem az etanol gél, az esbit tabletta vagy a spirituszkocka, amelyek szolid, jobbára a csajka alját hevítő lángot bocsátanak ki. Ha azonban mégis az alkoholos főzőt választjuk, akkor ügyeljünk, mekkora lángot csalunk elő belőle.


Átlátszósága révén jól nyomon követhetők a csajkában zajló folyamatok.

A fedőhöz dukál fogantyú is, amit a gyártó két, egymásnak hasával fordított, "C" betűt formáló, két ujjal megcsippenthető nyúlvánnyal oldott meg. Sajnos, ha a fedő – ahogy azt korábban írtam – a csajkában kissé megszorul és ráadásul az ember ujjai még nedvesek, zsírosak is, akkor el lehet játszani a fedővel egy darabig, mire lekerül.

Tipp: Ha csajkában forrásban lévő víz, illetőleg magas hőfokú étel/ital található, a fedővel végzett mindenféle manőver előtt fülénél fogva erősen fogjuk meg a csajkát!

Tipp: Amennyiben a fedőnk hajlamos a csajkába szorulni, magunknak teszünk szívességet, ha az első használat előtt némileg megdolgozzuk csiszolóvászonnal, addig, amíg két ujjal megfogva, a fedő könnyedén eltávolítható a csajkáról.


A fedőlapon egy lyuk, a fedőperem vele átellenben lévő részén pedig egy félköríves bemarás található.


A félköríves bemarás révén a csajka a kanál edényben hagyása mellett - por -
és légymentesen - lezárható, ha esetleg valamiért meg kell szakítanunk az étkezést…


…segít a megszorult fedő eltávolításában, ha az a fogantyúk segítségével nem menne…

…de jó szolgálatot tesz, ha teát, levest porciózunk és óvatosan kell áttöltenünk azokat társaink bögréibe. A lyuk megkönnyíti az áttöltést, akképpen, hogy azon levegő áramolhat be, így a csajkából távozó folyadék nem pulzálva, hanem egyenletesen csorog.

Véleményem szerint ideálisabb lett volna ezt a hasznos kiegészítőt egy hagyományosabb, jobb fogást adó füllel ellátni, illetve nem hőre lágyuló műanyagból készíteni.

 

Műanyag csajka/bögre

Az acél csajka karcsúsított, műanyagból készült változata. Űrtartalma 500 ml. Segítségével sokoldalúbbá válik a készlet, lehetővé teszi a meleg étel és ital egyidejű fogyasztását. A megfőzött teát/kávét/kakaót/levest a bögrébe áttöltve, a csajkában tovább kotyvaszthatunk. De amíg a csajkában forr a víz addig különféle előkészítő műveletek is végezhetők a segítségével (pl. darabolt zöldség és egyéb levesbetét tisztítást követő tárolása).

 
A bögre is kapott egy a csajkáéhoz hasonló, két szárnyból álló, ám annál valamivel kisebb fület. A fülek nem záródnak egymásba,
mint a csajkánál, de ennek ellenére biztos fogást adnak a bögrének.


Sajnos a fedő nem kompatibilis a bögrével. Pontosabban ráhelyezve
lefedi azt, de alakbeli eltérése folytán nem illeszkedik a peremére.


Bár a bögrét hőtől, lángtól óvni kell, a forró ételt/italt
tökéletesen bírja, ezektől nem lágyul ki.A csajka, a kulacs és a bögre igen praktikus módon egymásba illeszthető.

 

Szikravető

A szikravető rúdja 8 mm átmérőjű és 7 cm hosszúságú. A szikrát előcsalni hivatott fémlapka egy golyós láncon kapcsolódik a fogásra kialakított véghez.

Érzékenysége elmarad az általam évek óta használt Firesteel szikravetőtől. A külső oxid bevonat elkoptatása után a rúd kiválóan forgácsolódik, de a rövid (2-3 cm) szakaszon, hüvelykujjal tolt pengehát nem mindig képes szikrát előcsalni belőle. Esetében a kaparóélnek a rúd teljes hosszán való végighúzása bizonyult eredményesnek.

Aki korábban egy érzékenyebb cájgot használt, annak ezt a szeszélyesebb típust ki kell tapasztalnia.

 

 

 

 

 

GREENHEAT
Etanol főző/tűzgyújtó gél

A dobozon szereplő leírás szerint:

 • teljes mértékben szerves alapú, környezetbarát,
 • szagtalanul, füstmentesen, kis lánggal és fénnyel ég,
 • nem mérgező ezért zárt térben is használható, illetőleg
 • nem robbanásveszélyes,
 • minden egyes csomag kb. 20 percig ég.

 

 

 

 

 

 

 

 A géllel kapcsolatban kellemes csalódásban volt részem. Feltehetőleg félreértelmeztem a hirdetést, ugyanis mindössze 2 tasak zselére számítottam, a csomagban azonban egy teljes doboznyi, azaz 12 tasak gél lapult, tasakonként 35 ml géllel.

Az áttetsző zöld színű kocsonya melegítőképességét bemutatandó, egy kisfilm található a forgalmazó oldalán, mely a főzőkészlet, illetve a gél önálló hirdetésének megnyitását követően tekinthető meg. A 7,5 dl víz és két csomag etanol-trutyi kölcsönhatásáról készült felvétel elég meggyőző, úgyhogy erről nem is értekeznék hosszabban. Akinek bizonyíték kell, nem ígéret, szánjon néhány percet a már említett videóra és olvassa el az áruleírást.

Tipp: Ha használat közben a kezünk géllel szennyeződik, az égési sérülések elkerülése érdekében kezünket még a begyújtás előtt alaposan tisztítsuk meg.

Egyetlen dolog, amit nem találtam sehol: a minőség megőrzési idő. Ha az áru jellegénél fogva egyáltalán figyelnünk kell erre, jó lenne tudni, hogy milyen lejárati időn belül lehet/kell felhasználni a készítményt.

 

Használati utasítás

A mellékelt rövid - angol nyelvű - útmutató három lépésben a használatról informál, további négy pontban pedig megszívlelendő jó tanácsokkal látja el a tulajt. Anyaga papír, így tűzgyújtáskor a segítségünkre lehet. Üres hátoldalának köszönhetően végszükségben feljegyzések is készíthetők rá, illetőleg üzenetek továbbíthatók általa.

A magyarországi forgalmazóról

Érdeklődő kérdéseim feltevésétől a csomag megérkezéséig 4 alkalommal beszéltem a cég alkalmazottaival. Mindegyik esetben segítőkész, barátságos és korrekt ügyintézésben volt részem. A gyors lebonyolításnak köszönhetően a hétfő este megrendelt árut már szerda délelőtt a kezemben tarthattam.

Ár

A jelenlegi vételár 16.875,- Ft meglehetősen borsos, ezért örülök, hogy még akciósan 11.432,- Ft + postaköltségért sikerült megcsípnem. Mindenesetre a több mint 5.000,- Ft-os áremelés meghökkentő!

 

 Summa summarum

Összességében egy remekül használható, illetve variálható, egyszerű, jól kitalált és kivitelezett készletnek tartom. Használati értékét jelentősen javítaná azonban, ha a tok el lenne látva hevederrel, és ha a fedő egy jó fogást biztosító füllel, nem hőre lágyuló műanyagból készült volna. Hát, ha még a függesztő kengyelt sem külön kellene megvásárolni...